Előfizetés

Karácsony Gergely: A kormány mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.28. 10:23

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A főpolgármester szerint valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint ami a koronavírus-statisztikában szerepel.
Hiába titkolták, az európai statisztikai hivatal adataiból kiderült: Budapesten fele akkora volt a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester úgy látja, a kormány mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat. Megjegyezte, hogy alig tudunk valamit a halálozási adatok területi eloszlásáról, pedig ezeknek alapvető fontosságuk lenne a védekezésben. Hozzátette, hogy a hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön. Karácsony Gergely szerint azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni. 
– Viszont most pont az ellenkezője van, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál. A kormány persze erről hallgat

– állapította meg.

Azt írta, a kormány hallgat arról is, hogy valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint ami a koronavírus-statisztikában szerepel. 
– A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban – mi más oka lehetne ezeknek a plusz halálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái?

– tette fel a kérdést.

Hangsúlyozta, hogy az adatok megdöbbentőek, mivel vannak olyan megyék, amelyekben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg Budapesten ennek a töredékét látjuk.

Meghalt 114 beteg, 609 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.28. 09:02

Fotó: Béres Márton / Népszava
Kórházban 6261 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 609 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 316 669-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 114, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9161-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató oldal. A gyógyultak száma jelenleg 134 344, az aktív fertőzötteké 173 164-re csökkent. Kórházban 6261 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (60 924) és Pest megyében (39 843) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 486), Borsod-Abaúj-Zemplén (18 100), Hajdú-Bihar (18 025) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (15 786). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6140).  Szombaton megérkezett az első vakcina-szállítmány Magyarországra és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása, amely az öt kijelölt kórházi oltóponton hétfőn is zajlik.    Közölték, a következő Pfizer-vakcina szállítmány várhatóan még december végén megérkezhet, és azt újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltásra eddig több mint 300 ezren regisztráltak a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon.  Felhívták a figyelmet arra, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.  Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, amely szilveszterkor is életben lesz.

Januártól nem kell háziorvostani szakvizsga a praxishoz

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.28. 07:31

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Jövőre aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, esetleg urológiai, sebészeti vagy reumatológiai szakvizsgával is betölthető háziorvosi praxis az önkormányzattal szerződve.
Egy 2021 januárjában hatályba lépő rendeletmódosítás szerint a jövőben olyan orvos is elláthat háziorvosi tevékenységet, akinek még nincs meg ehhez a szakképesítése, de van más szakvizsgája – olvasható a Világgazdaság hétfői számában. A cikk szerint egyebek közt aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, esetleg urológiai, sebészeti vagy reumatológiai szakvizsgával is betölthető háziorvosi praxis az önkormányzattal szerződve. Ugyanez viszont nem vonatkozik a házi gyermekorvosi feladatok ellátására, ott csak olyan orvos rendelhet, akinek ehhez megvan a képesítése.
Decemberben 844 üresen álló praxis volt Magyarországon: 571 háziorvosi és 273 fogorvosi praxisban nem rendelt orvos

– írta a lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataira hivatkozva.

Ezekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást. A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol 67 háziorvosi és 15 alapellátó fogorvosi praxis áll üresen. A Népszava számolt be októberben a praxisközösségek létrehozásáról szóló kormányzati törvényjavaslatról. Orbán Viktor miniszterelnök akkor az orvosi béremelések kapcsán azzal indokolta a kezdeményezést, hogy „a kormány célja az, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen, amelynek pénzügyi feltételeit meg fogják teremteni.” Ezzel a háziorvosi körzetek nagyobb tömbökbe szervezése lett az ára a béremelésnek.