Előfizetés

Kásler Miklós sajátosan értékelte az évet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.27. 16:00
A miniszter és a vakcinaszállítmány.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA
Problémát nem talált, rendkívül fontos intézkedésből viszont annál többet.
Évértékelő videóval rukkolt elő az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós egy ideje már nem válaszol újságírói kérdésekre, de saját, illetve minisztériuma Facebook-oldalán közöl információkat. A tárcavezető most is ezt tette, friss videóját lágy zongoraszó kíséri végig. Kásler mindenkit megnyugtat, hogy noha a koronavírus-járvány megnehezítette az életünket, de az EMMI-nél így is számos rendkívül fontos intézkedés született.
Ide sorolta, hogy egyszerűsödött az örökbefogadás és ingyenesek a tankönyvek. Ezt követően dicsérte a módosított nemzeti alaptantervet.

"Mindnyájunk közös célja, hogy a köznevelés céljából kilépő fiatalok tudásukkal 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek" - fogalmazott Kásler Miklós. Az eredmények közé sorolta még az orvosok és a szakápolók béremelését is, vagy éppen a sportra jutó tetemes pénzeket.
A miniszter azt elfelejtette megemlíteni a videóban, hogy az egészségügy de facto kikerült az irányítása alól és az a Belügyminisztériumhoz vándorolt. 

Folyamatosan oltanak koronavírus ellen a Dél-pesti Centrumkórházban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.27. 14:40

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA
A második beadás után 95%-os lesz a védettség.
Kulcsár Andrea közölte: a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett oltóanyag első, Magyarországra érkezett szállítmányából az intézmény 1950 adagot kapott, így 975 ember kapja meg a vakcinát. Ezt a mennyiséget öt nap alatt tervezik beadni. Mellékhatást egyelőre senkinél sem tapasztaltak.      A főorvos kitért arra, hogy ebből a mennyiségből a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak, illetve más kórházak előzetesen regisztrált egészségügyi munkatársainak oltását végezhetik el. Az oltást beadatni szándékozó kórházi munkatársak időpontra érkeznek, és teljes körű felvilágosítást kapnak. Az oltóanyag beadása előtt ki kell tölteniük egy az egészségi állapotra vonatkozó kérdőívet, hogy eldönthető legyen, olthatók-e.
Az oltás után szükséges ideig mindenkit megfigyelés alatt tartanak, a beoltottak megkapják az úgynevezett oltási kártyát, és az időpontot a második oltásra. A teljes védettséghez ugyanis két oltásra van szükség. 
Kulcsár Andrea kitért arra, hogy nem kaphat oltást az, aki lázas, várandós vagy három hónapon belül gyermekvállalást tervez. Szintén nem kap most oltást az sem, aki az elmúlt három hónapban esett át a koronavírus-fertőzésen, mert az ő szervezetében még van ellenanyag a vírussal szemben.

Az oltóközpontban elsősegélynyújtó helyet is kialakítottak, és az intenzív osztály is készen áll egy esetleges súlyos oltási reakció kezelésére, mondta Kulcsár Andrea, kiemelve, hogy eddig senkinél nem tapasztaltak ilyet.

Merkely Béla: 95%-os védettséget nyújt a Pfizer vakcinája

A Semmelweis Egyetem rektora vasárnap az állami tévében arról beszélt, százharminckét egészségügyi dolgozót oltottak be a koronavírus ellen az intézmény klinikáján. Hangsúlyozta,  a Pfizer-BioNTech vakcinája a második oltás után 95 százalékos védettséget nyújt a vírus ellen, szervezetet károsító hatása nincs. Beszélt arról is, hogy az oltással hosszabb ideig tartó védettséget lehet elérni, mint az átfertőzöttséggel. A rektor ezért azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát.

Változik a vonatok és a buszok menetrendje szilveszterkor

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.27. 12:27
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt január 3-án éjfélig vehetik igénybe.
A MÁV és a Volánbusz vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a vonatok december 31-én a pénteki, január 1-jén a szombati, január 2-án az ünnepnapi, 3-án pedig a vasárnapi, a Volánbusz járatai december 28. és 31. között a tanítási szüneti munkanapi, január 2-án a szabadnapoknak megfelelő, 3-án a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint járnak. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy egyes településeken a helyi járatok ettől eltérően közlekedhetnek. December 28-től 31-ig a Budapest-Győr, a Tatabánya-Oroszlány, a Budapest-Pusztaszabolcs és a Budapest-Veresegyház-Vác, valamint a Budapest-Esztergom vasútvonalon a hétvégi menetrend szerint járnak a vonatok. Utóbbinál két hajnali járat nem közlekedik majd. A budapesti elővárosi járatok a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, valamint a reggeli időszakban a Budapest-Lajosmizse és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonalon a munkanapi rendtől eltérően, ritkábban közlekednek. Az InterCity vonatok az utazási igényeknek megfelelően - a lehetőségekhez képest - több kocsival közlekednek az utazási csúcsidőszakokban. A vasúttársaság a pénztárak előtti sorban állás elkerüléséért azt javasolja az utazóknak, hogy a jegyeket elővételben váltsák meg. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt január 3-án éjfélig vehetik igénybe - írták. A Volánbusz egyes pénztárai január 3-ig a megszokottól eltérően tartanak nyitva. A pénztárak ünnepi nyitvatartási ideje a társaság honlapján érhető el. A megnövekvő forgalom miatt a Volánbusz is azt javasolja, hogy a menetjegyeket elővételben, online és mobilon vásárolják meg az utazók. A tájékoztatás szerint az iskolakezdés problémamentes elindulásáért a vonatokon és a helyközi buszjáratokon január 7-ig fogadják el a decemberi havi dolgozó- és tanulóbérleteket, valamint a december második felére váltott félhavi bérleteket. A közlekedési társaságok továbbra is arra kérik az utazókat, tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és személyes érintkezések csökkentéséért pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőséget. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a járműveken, az állomásokon és a megállóhelyeken is kötelező a maszkviselés.