Előfizetés

Hárman meghaltak, amikor lövöldözés tört ki egy amerikai bowlingpályán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.27. 13:02
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az eset az Illinois államban található Rockford városában történt.
Hárman meghaltak és ugyanennyien megsebesültek abban az incidensben, amikor szombaton egy 37 éves férfi lövéseket adott le a Rockfordban, egy bowlingpályán.

A CNN közlése szerint egy gyanúsítottat őrizetbe vett a rendőrség. Azt is közölték, hogy amikor az egyenruhások a helyszínre értek, az elkövető még mindig az épületben volt. A hatóságok úgy vélik, a támadás véletlenszerű volt. Az áldozatok között két tizenéves is van. Rockford Illinois állam egyik legnagyobb városa, Chicago közelében fekszik, a várostól északnyugatra.

Kórházi dolgozókkal és idősotthonok lakóival kezdődött meg az oltás az EU tagországaiban

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.27. 12:45

Fotó: HANNIBAL HANSCHKE / AFP
Az Európai Unió (EU) tagállamaiban vasárnap megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. December 27. történelmi nap 2020-ban - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár, miután Ausztriában az első önként jelentkezőknek beadták a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát.
Ausztriában 80 és 93 év közötti időseket oltottak be reggel a Bécsi Orvostudományi Egyetemen (MedUni), illetve az elsők között kapta meg a vakcinát egy Covid-osztály vezetője is. A nap folyamán az osztrák tartományok többségében is elindítják az oltókampányt. A vakcina a világjárvány elleni győzelem kezdetét jelenti. Minden újabb oltóanyag beadásával lépésről-lépésre egyre közeledünk a normalitás felé - fogalmazott Kurz. Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a küzdelemnek még nincs vége, de ez a nap fordulatot jelent. Németországban idősotthonokban kezdték meg a koronavírus elleni oltást vasárnap reggel. Első körben a 80 év feletti időseket, az idősotthonokban dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következő napokban nyílik majd meg. Csehországban Andrej Babis miniszterelnök, illetve egy 95 éves, második világháborús veterán kapta meg elsőként vasárnap a koronavírus elleni oltást. A nap folyamán a Prágában és az ország második legnagyobb városában, Brnóban működő kórházakban kezdik meg az országba érkezett 9750 oltóanyag beadását. Litvániában az öt legnagyobb város kórházainak dolgozóit kezdték beoltani vasárnap reggel. Olaszországban a római Spallanzani kórház három dolgozóját oltották be reggel először. Az országba 9750 adag vakcina érkezett eddig, és a jövő héttől újabb 470 ezer oltóanyag érkezésével számolnak. Spanyolországban egy idősotthon 96 éves lakója és egy ott dolgozó segédápoló kapta meg az oltást elsőként Guadalajara tartományban Los Olmos városban az állami televízió jelentése szerint. Az oltókampányt azért ebben az idősotthonban kezdték meg, mert közel esik a Pfizer gyógyszercég egyik raktárához, ahová az oltóanyagok megérkeztek Belgiumból. Cipruson és Svédországban is idősotthonok lakói és dolgozói kapták meg először a koronavírus elleni oltást.

Már sejtik, miért robbant fel egy lakóautó Nashville belvárosában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.27. 12:33
A robbanás után.
Fotó: HANDOUT / AFP or licensors
Nincs új gyanúsított, ami azt jelenti, nem fenyegeti senki sem a lakosságot.
Egyre inkább úgy tűnik, öngyilkos merénylet volt az a robbanás, amely karácsony reggel történt Nashville központjában

- írja a CNN. A csatorna idézi az FBI szombati közlését is, amely szerint nem keresnek újabb gyanúsítottat. Ugyanakkor Nashville külvárosában egy lakásban házkutatást tartottak, mivel érkezett a hatóságokhoz egy olyan információ, amely ide köti az érintett lakóautót.
A rendőrségi kamera felvételén a lakóautó, nem sokkal a robbanás előtt.
Fotó: HANDOUT
Az már biztosnak látszik, az elkövetőnek nem volt célja, hogy bárkit is szándékosan megöljön. A detonáció következtében hárman kórházba kerültek, az ő állapotuk stabil. A helyi rendőrkapitányság vezetője megerősítette, senki sem halt meg a robbanásban, ugyanakkor olyan szöveteket is találtak, amelyek emberi maradványok is lehetnek. Az FBI illetékese azt is elmondta, minden lehetséges motívumot megvizsgálnak, tekintve, hogy az autó egy telekommunikációs cég épülete elé parkolt.      A történtek során három autó gyulladt ki. Szemtanúk beszámolói szerint apokaliptikus látványt nyújtott a helyszín.