Előfizetés

Mintha lassított volna a vírus Szenteste napján, a kormány vakcinaígérete pedig hat hónapos szórásról szól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.25. 09:27

Fotó: MARIJAN MURAT / AFP
Arról, hogy mikor lesz tömeges oltás, a kormányzati kommunikáció annyit mond: valamikor a jövő év első felében
2610 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 314 164 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu. Elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 833 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 123 989 fő, az aktív fertőzöttek pedig száma 181 342. 6006 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 489-en vannak lélegeztetőgépen. Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. Továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.
Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is (ugyanis az Egyesült Királyságban feltűnt a vírus egy intenzívebben terjedő mutációja). Szombat reggel érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina. A vakcinaszállítmány várhatóan kora reggel lépi át a magyar határt, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra. Az egészségügyi dolgozók beoltása december 27-én, vasárnap kezdődik meg. Az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

A karácsonyi hétvégére lehűl a levegő

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.24. 16:15

Fotó: Shutterstock
Vasárnap lesz, ahol mínusz tíz fok körül alakul a hőmérséklet.
Fokozatosan hűl le a levegő a hétvégére, vasárnap néhol mínusz 10 Celsius-fok is lehet, és többfelé napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez. Pénteken, karácsony első napján többnyire borult lesz az ég, ugyanakkor északon átmenetileg elvékonyodhat, rövid időre fel is szakadozhat a felhőtakaró. Az összefüggő csapadékzóna dél felé elhagyja az országot, ugyanakkor délután a nyugati megyékben ismét elered az eső; havas eső is eshet. Elsősorban a Dunántúlon megerősödhet a szél. A leghidegebb órákban plusz 2-7 fok lesz, napközben plusz 3-8 fokig melegszik fel a levegő. Szombaton, karácsony második napján reggel, délelőtt még délen lehet több a felhő, majd ott is napos idő várható gomolyfelhőkkel. Több gomolyfelhő a Tisza vonalában képződhet, és inkább csak arrafelé alakulhat ki elvétve hózápor. A szél nagy területen erős, a Dunántúlon néhol viharos lesz, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. A nappali maximumok plusz 1 és 5 fok között alakulnak. Vasárnap nyugaton süthet ki a nap, akár több órára is, másutt nagyrészt erősen felhős vagy borult időre lehet számítani. Dél, délkelet felől egyre többfelé valószínű hószállingózás, gyenge havazás (legkisebb eséllyel a Dunántúl nyugati felén), a Tiszántúlon havas eső, eső is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között valószínű. Szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett videóban Fehér Balázs meteorológus már azt is jelezte: a jövő héten ismét melegszik a levegő. Napközben plusz 10 fok is lehet, a hajnali fagyok pedig megszűnnek. 

Szombaton érkezik Magyarországra a Pfizer-BioNTech vakcina

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.24. 15:47

Fotó: LINDSEY PARNABY / AFP
December 26-án érkezik a koronavírus elleni vakcina Magyarországra, másnap elkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása.
December 26-án, szombaton reggel érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyezetett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina. A vakcina-szállítmány várhatóan a kora reggeli órákban fogja átlépni a magyar határt, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra – jelentette be a Koronavírus Sajtóközpont szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében. Az egészségügyi dolgozók védőoltása december 27-én, vasárnap kezdődik meg. A mínusz hetven fokos hűtést igénylő vakcinák speciális, nyomkövetővel és hőérzékelővel ellátott dobozokban érkeznek. 
Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

Az első vakcina-szállítmányt öt kijelölt kórházi oltóhelyre fogják szállítani:
  • elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba,
  • majd még aznap az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe,
  • a Semmelweis Egyetem Klinikájára,
  • a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba
  • és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába.
Az első vakcina-szállítmányt a következő hetekben újabbak fogják követni, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók oltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további vakcinák is érkezhetnek Magyarországra, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy már több mint 300 ezer ember regisztrálta magát a kormányzati honlapon a koronavírus elleni oltásra.