Előfizetés

Budapest lekapcsolt fényei: harc a települések kifosztása ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.23. 21:24
Az elsötétített Szabadság híd
Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az iparűzési adóbevételek kormányzati megfelezésére válaszul elsötétültek a főváros és más városok szimbolikus terei.
Egy nappal szenteste előtt elsötétültek Budapest Duna-hídjai, jellegzetes központi pontjai: a Hősök tere, a városligeti Vajdahunyad vára vagy a budai Mechwart liget, amikor a városvezetés tiltakozásul az önkormányzatok kifosztása ellen csatlakozott a Szabad Városok Szövetsége napokkal ezelőtti felhívásához. Így tett több tucat magyarországi település is, köztük olyan nagyvárosok mint Pécs vagy Szombathely. Az önkormányzatok felháborodását az váltotta ki, hogy Orbán Viktor a koronavírus-járvány elleni küzdelem egyik legújabb „gazdaságvédelmi terveként” a települések iparűzési adóbevételeinek a megfelezését jelentette be. Karácsony Gergely főpolgármester egyenesen az önkormányzatok „kivégzéséről” beszélt. – Ez nem az ellenállás maga, ez annak a kezdete – írta szerdai Facebook-bejegyzésében. A Szabad Városokhoz tartozó polgármesterek hétfőn tették közzé felhívásukat: 
„Közös tiltakozásra hívunk. Közösen kell fellépnünk a sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott kormánydöntés ellen. A csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, a közszolgáltatások védelmében december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat.”

Akkor közleményben emlékeztettek: az iparűzési adóból származó bevételből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet.
„Ezen feladatok ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került. A 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt Orbán Viktor kénye-kedve szerint, politikai alapon fogja osztani a kormány”

– tették hozzá.

Eltérő határátlépési szabályok szerint érkezhetnek hozzánk a britek a brexit miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.23. 19:04

Fotó: Shutterstock
Kedvezményezett státusz jár azoknak, akik eddig érkeztek hozzánk, és huzamosabb ideje itt élnek.
Az Egyesült Királyság állampolgárai Magyarország területére vízummentesen utazhatnak be, azonban az Európai Uniótól – 2021. január elsejétől, az átmeneti időszak lejártával végleg – elszakadó Nagy-Britanniából érkezőkre Magyarországon más-más határátlépési szabályok vonatkoznak az új évben – derült ki a police.hu rendőrségi oldal tájékoztatásából.
„az Egyesült Királyság állampolgárai és családtagjai, akik 2020. december 31-e előtt érkeztek és tartózkodtak huzamosabb ideig Magyarországon az uniós tagság folytán megszerzett jogaikat 2021. január 1-jét követően is megtarthatják”

– tartalmazza egy a Magyar Országgyűlés által idén elfogadott jogszabály.

Mint azt a rendőrségi portál kiemeli: az érintettek kedvezményezetti státuszt igényelhetnek és kaphatnak, amelynek feltételeiről az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján (oif.gov.hu) kaphatnak tájékoztatást. Azok viszont, akik nem jogosultak a kedvezményezetti státuszra 2021. január 1-je után a „Nem az EU, Norvégia, Izland, Svájc vagy Liechtenstein állampolgárai” számára meghatározott szabályokkal jöhetnek hozzánk.
Ezek lényege, hogy kötelező a határátkelőhelyen az „ALL PASSPORT” sávban várakozniuk, és minden esetben alapos ellenőrzésen kell átesniük. Szükség esetén az útlevélkezelő a belépni szándékozót „további tények tisztázása érdekében, a sorból kiszólítva elkülönített helyre kísértetheti”.

Ugyancsak jogosult a határforgalom-ellenőrzését végző a gépjármű „megszemlélésére, a csomag-, motor- és utasterének, valamint jogszerű használatának az ellenőrzésére is”.      Felhívják a figyelmet arra is, hogy a beutazás olyan útlevél birtokában lehetséges, amelynek érvényessége legalább három hónappal meghaladja a schengeni térségből való tervezett kiutazás időpontját és 10 évnél nem régebben állítottak ki.

Huszonöt budapesti hajléktalan költözhetett bérlakásba karácsonyra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.23. 15:47

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
A fővárosi önkormányzat pályázatán csak rendszeresen jövedelemmel rendelkező fedél nélküliek indulhattak, akik egészségügyi intézményben vagy idősek otthonában dolgoznak.
Huszonöt, eddig hajléktalan budapesti polgár költözhetett be kedden 15 fővárosi bérlakásba a Városháza pályázatának nyertesei közül – közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán szerdai bejegyzésében. A főpolgármester, mint írta, személyesen adta át a lakások kulcsait azoknak, akiknek ezzel talán a legszebb lesz az idei karácsony annak ellenére, hogy a járvány miatt ez az ünnep mindenki számára más lesz, mint a többi.
„A novemberben meghirdetett 12 lakásos pályázaton azok a rendszeres jövedelemmel rendelkező hajléktalan budapestiek indulhattak, akik egészségügyi intézményben vagy idősek otthonában dolgoznak, vagy az idős koruk és krónikus betegségeik miatt a koronavírussal való megfertőződés kiemelkedően veszélyes volna számukra”

– ismertette a főpolgármester.

Az már a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből derült ki, hogy az említett 12 lakásos pályázaton kívül a napokban született döntés arról, hogy további három bérlakásba szintén az idős koruk és krónikus betegségük miatt veszélyeztetett – zsúfolt éjjeli menedékhelyen élő – hajléktalan emberek költözhetnek. Így költözhetett összesen 15 lakásba 25, korábban fedél nélküli, jellemzően Újbudán és Zuglóban.