Előfizetés

Müller Cecília nem ajánlja a koronavírus elleni oltás beadását a kismamáknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.23. 13:42

Fotó: LINDSEY PARNABY / AFP
December 26-án tízezer adag oltóanyag érkezik.
Közel 80 percet késett az operatív törzs sajtótájékoztatója a meghirdetett időponthoz képest, amit az ügyeleti központ vezetőhelyettese azzal indokolt, hogy a testület ülése nem sokkal a tájékoztató előtt ért véget. Ezt követően az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy 
noha Magyarországon stagnáló a helyzet, figyelni kell a szomszéd országok fertőzöttségi adataira, mivel ismét emelkednek a fertőzöttségi számok. Az adatokat elemezve úgy látja, az új fertőzöttek száma csökkenő tendenciát mutat.

Müller Cecília megítélése szerint kórházakban kicsit javult a helyzet. Az elhunytak között ismét van egy fiatal, ezért is fontosnak nevezte a higiénés szabályok betartása. Hangsúlyozta, az ünnepek alatt készülnek a vakcina fogadására. Az egészségügyi szolgáltatók kijelölték azt a 25 helyet, ahol folyamatosan adhatják be az oltásokat. 
December 26-án érkezik az első Pfizer-vakcina ami egy jelképes, 10 ezer darabos adag lesz. Ezt követően 27-én, a Dél-pesti Centrumkórházban kezdenek neki a vakcinák beadásának. Legelőször a magas kockázatú személyeknek kívánják biztosítani a vakcinát, ők az egészségügyi dolgozók.

Megemlítette, hogy a kormányzati honlapon 300 ezer felett van a jelentkezők száma. Jelezte, már megérkezett a vakcina alkalmazási leirata, ami rengeteg információt tartalmaz. Ezt tudnia kell betegnek és orvosnak egyaránt. Fontos közölni az oltóorvossal oltás előtt az esetleges allergiát, majd beleegyező nyilatkozatot is kell tenni.  A védőoltás beadásával együtt fél órát fog igénybe venni a procedúra. A dokumentáció kitöltése 10 perc, a megfigyelési idő 20 perc lesz. Ezt követően igazolási kártyát kapnak az érintettek, azért, hogy a vakcina visszakövethető legyen. 21 nap után mindenki értesítést fog kapni, mikor kell beadni a következő adagot. A tisztifőorvos mindenkit arra kért, figyeljen magára az oltást követően az esetleges tünetek miatt. Az esetleges szövődményekkel kapcsolatban megnyugtatott, hogy jellemzően helyi reakciók fordulhatnak elő, az influenzaoltáshoz hasonlóan. Izomba történik a beadás, ennek helyén fájdalom, bőrpír, duzzanat jelentkezhet, de ettől nem kell senkinek sem megijednie. Nagyon ritkán lehetséges nyirokcsomóduzzanat, vagy esetleges hőemelkedés. "Az oltást követően pihenjünk, erőteljes munka nem javasolt" – javasolta. Megjegyezte: nem ajánlott az oltás a várandósoknak, illetve azoknak, akik gyermeket szeretnének vállalni. Müller Cecília szerint a cég arról tájékoztatott, hogy folyamatos lesz a beszállítás az ünnepeket követően. Ismét jelezte, nagyfokú bizalom van az oltások iránt Magyarországon.  Jelezte továbbá azt is, hogy a mai naptól a köznevelésben dolgozók részére online jelentkezési lehetőséget biztosítanak a tesztelésre, még a következő tanév előtt. Aki itt regisztrál, az január 2-án és 3-án vehet részt a mintavételen.  Az operatív központ vezetőhelyettese arról számolt be, a maszkviselési szabályok miatt 276 emberrel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában. Kiss Róbert hozzátette, 381 ember szegte meg a kijárási tilalmat.

Orbán szerint a csata döntő fázisába érkeztünk

Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.23. 13:20

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Miután a miniszterelnök az EU-val szemben vívott csatáját elveszítette, új ellenfél után nézett.
Orbán Viktor a mai napon sem volt rest arra, hogy egy rövid üzenetben szóljon minden magyarhoz. A közösségi oldalára posztolt bejegyzésben a kormányfő azt írta:
"A csata döntő fázisába léptünk. Aki be kívánja magát oltani a koronavírus ellen, regisztráljon: vakcinainfo.gov.hu"

Bíróságra megy a szállodák állami támogatásáról szóló adatok megszerzéséért az MSZP

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.23. 11:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ujhelyi István nem kapta meg időben a kért információkat, így perel.
Továbbra sem világos, mely szállodák, szállásadók részesültek a turisztikai szektornak juttatott "mutyigyanús" állami támogatásból - mondta az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerdai online sajtótájékoztatóján az MTI szerint. Ujhelyi István emlékeztetett arra, két hete fordult a Miniszterelnökséghez, a Pénzügyminisztériumhoz, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ), mert felmerült a "mutyigyanú" a koronavírus-járvány miatt bajba került magyar szállodák és szállásadók állami támogatása körül. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy a kormány a novemberi hónap előzetes foglalásai alapján juttat pénzt a szállásadóknak. Szerinte "életszerűtlen" a kormány állítása, hogy 928 ezer vendégéjszakát foglaltak be a magyarok novemberre, vagyis átlagosan naponta több mint 31 ezret, ez ugyanis a tavaly novemberi, még "egészséges és bővülő", korlátozásoktól mentes adatoknál is jobb. Ujhelyi István szerint az ország lezárása miatt elmaradtak a külföldi turisták, a belföldiek pedig a bizonytalan járványhelyzet miatt óvatosabbak voltak a foglalásoknál, a fővárosi és vidéki szállodák nagy része zárva volt, és a Balaton, valamint a fürdővárosok sem működtek teljesen. "Elképzelhetetlen, hogy a tavalyi évet meghaladó novemberi foglaltsági adatok szerepeljenek a valós statisztikákban" - jelentette ki. 
A szocialista politikus szerint alapos a gyanú, hogy a kormányhoz közeli "csókosok" tudtak a kormány által tervezett lépésről és a bejelentés pillanata előtt, akár "kamuadatokkal" "befoglalták" a szobákat. Felhívta a figyelmet arra, hogy senki nem tudja ellenőrizni a foglalások valós hátterét, ami alapján a szállásadók több milliárd forintos kompenzációt kértek és kaptak.

Mint mondta, ezért küldte el az adatigénylését, hogy mekkora foglaltságot, milyen országos, területi lefedettségben mely szállodák adtak le, vagyis kik azok, akik kompenzációt kapnak. Jelezte: szerdán lejárt a törvényi határideje ennek a közérdekű adatigénylésnek, választ azonban nem kapott. Hozzátette: ha az illetékes kormányzati intézmények rövid időn belül nem biztosítják az adatok megismerhetőségét, akkor bíróságon fogja kiperelni őket. "Miután közpénzmilliárdokról van szó, jogunk van tisztán látni az ügyben" - jegyezte meg az MTI szerint.