Előfizetés

A KSH szerint sokan elutasítóak a koronavírus-vakcinával szemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.22. 18:58

Fotó: LINDSEY PARNABY / AFP
A megkérdezettek mindössze 14,9 százaléka oltatná be magát biztosan, ha elérhető lenne az oltóanyag.
Magas a bizonytalanok aránya, mindössze minden hatodik-hetedik megkérdezett biztos benne, hogy beoltatná magát – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss felméréséből. Eszerint december első hetében 
a válaszadók több mint egyharmada volt elutasító az oltással kapcsolatban.

A válaszadóknak csak 14,9 százaléka felelt igennel arra a kérdésre, hogy tervezi-e beoltatni magát, ha elérhető lesz a Covid-19 elleni oltás. A megkérdezettek 28,3 százaléka talán, míg 35,6 százaléka nem mondott. A válaszadók 21,2 százaléka még nem tudja, vagy nem kívánt válaszolni. 
A kutatás szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek több mint a fele egyáltalán nem, további egynegyede alig veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét. Az oltással kapcsolatos kormányzati kommunikáció és a sajtóban megjelenő információk a válaszadók több mint kétharmadát befolyásolják, a közösségi médiában megjelenő információk pedig kevesebb, mint 60 százalékukat. 
A nemek, iskolai végzettség és korcsoport szerinti vizsgálat kimutatta, hogy kis különbséggel ugyan, de a nők kisebb arányban utasítják el az oltást, mint a férfiak: a nők 36,9 százaléka, míg a férfiak 34,4 százalék nem oltatná be magát. Igennel a nők 15,5 százaléka, a férfiak 14,3 százaléka felelt. A 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. Az elutasítók aránya egyik csoportban sem éri el az 50 százalékot.
Kedden Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára bejelentette, hogy már 307 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról számolt be kedden a Kormányinfón, hogy a kormány december 27-től megkezdi az addig az Európai Unióból érkező 5500 Pfizer-vakcina beadását a Dél-pesti Centrumkórházban, és az oltásnál a Covid-betegeket kezelő kórházak intenzív osztályának dolgozói élveznek előnyt.

Pert nyert Karácsony Gergely Tiborcz Istvánnal szemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.22. 17:03

Fotó: Népszava
A miniszterelnök veje egymillió forintos elégtételt és bocsánatkérést követelt a főpolgármestertől azért, mert Karácsony Gergely róla nevezett el egy adófajtát.
Elutasította a Fővárosi Törvényszék Tiborcz István keresetét a Karácsony Gergely főpolgármester ellen indított polgári perben – értesült a hvg.hu Schiffer Andrástól, a főpolgármester jogi képviselőjétől. A miniszterelnök veje egymillió forintos elégtételt és bocsánatkérést követelt a főpolgármestertől, mert szerinte a tavalyi önkormányzati választási kampányban Karácsony Gergely visszaélt a nevével és megsértette a becsületét, amikor Tiborcz-adónak nevezett el egy adófajtát.  Schiffer András azt mondta, hogy a bíróság megalapozatlannak találta a keresetet mind a jóhírnévhez és becsülethez való, mind pedig a névhasználati jog vonatkozásában. A döntés még nem jogerős.
„Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó. Ezt bárhányszor leírhatom és mondhatom, mert a bíróság ma elutasította a miniszterelnök vejének keresetét. Ő igenis része a közéletnek”

– reagált a bíróság döntésére Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Megjegyezte, hogy Tiborcz István apósa megtiltotta az önkormányzatoknak „az ilyen adók kivetését”. A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy most lenne igazán szükség arra, hogy akik annyit kivettek a közösből, tegyenek vissza valamennyit. Ezért egyetért Botka László szegedi polgármester felvetésével, hogy legyen olyan szolidaritási alap, amely a közbeszerzések nagy nyerteseitől, az oligarcháktól vár hozzájárulást a járvány és a válság kezelésének a költségeihez.

Megérkezett a melegfront, néhol akár 14 fok is lehet szerdán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.22. 16:42

Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.
Melegfront érte el a Kárpát-medencét, így lassan vége a tartósan borongós, párás időnek, de nem mindenhol. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint északkeleten erősen felhős, illetve borult, párás idő lesz a jellemző, de délnyugat felől egyre több helyen elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napsütésre is számítani lehet. Az északi és a keleti országrészben többfelé várható eső, máshol csak néhol fordul elő szitálás, kisebb eső. Estétől ismét több helyütt képződik köd. A déli, délnyugati szelet helyenként élénk, a Dél-Dunántúlon néhol időnként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten 5, délnyugaton 14 fok körül valószínű.