Előfizetés

A lejárt kórházi adósság kifizetését kérik az orvostechnikusok

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.22. 14:46
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Szakmai szervezetük szerint több tízezer munkavállaló helyzete válhat tarthatatlanná a sok tízmilliárdos elmaradás miatt.
Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) arra kéri a kormányt, hogy mielőbb intézkedjék az egészségügyi intézmények lejárt tartozásainak kifizetéséről. A szervezet közleménye emlékeztet:
„A Magyar Államkincstár adatai szerint november végén 45,7 milliárd forint volt az egészségügyi intézményrendszer lejárt adóssága.”

– A koronavírus-járvány hatása, az elektív műtétek jelentős részének elhalasztása, azaz az ellátás visszafogása a kórházi beszállító vállalkozások forgalmát is jelentős mértékben csökkentette. Mindez súlyos gazdálkodási nehézséget okoz csaknem négy és félezer mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak.
„A gyógyítás feltételeit és a magyar egészségügy működőképességét – az egészségügyi dolgozók önfeláldozó munkája mellett – eszközeikkel és szolgáltatásaikkal biztosító cégek eddig mindent megtettek azért, hogy a nehézségek ellenére megtartsák több tízezer munkavállalójukat. Ugyanakkor a jelenlegi helyzet már sokuk számára tarthatatlan”

– írták.

Hozzátették, hogy a mielőbbi és teljes adósságrendezésre a betegellátás biztonsága és a beszállító vállalkozások működőképességének fenntartása érdekében is szükség van.

Megjelent a karácsonyra vonatkozó kormányrendelet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.22. 14:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szentestére felfüggesztik az éjszakai kijárási tilalmat.
Megjelent a karácsonyi időszakra vonatkozó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón, kedden. Kiss Róbert elmondta, a kormány felfüggeszti a kijárási tilalmat szentestére, így 
december 24-én este 8 óra és 25-én reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás.

Hozzátette: a családi összejöveteleken, magánrendezvényeken – a 14 évesnél fiatalabbakat nem számítva – legfeljebb tízen vehetnek részt. Az alezredes azt kérte mindenkitől, hogy a védekezés sikeréért az ünnepi időszakban is kerülje a nagyobb összejöveteleket és halasztható rokonlátogatásokat. Emlékeztetett, a kormány – éjfélkor életbe lépett döntésével – több európai országhoz hasonlóan megtiltotta a Nagy-Britannia és Észak-Írország területéről érkező repülőjáratok leszállását. A korlátozásra azért van szükség, mert az Egyesült Királyságban a koronavírus új változatának megjelenésével felgyorsult a járvány terjedése. Az intézkedés – a veszélybe került légijármű kivételével – a menetrend szerinti és a nem menetrend szerinti járatokra egyaránt vonatkozik. Hétfőn már több mint harminc ország zárkózott el a Nagy-Britanniából érkező személyforgalmi repülőjáratok fogadásától. Az új vírustörzsről egyelőre annyit tudni biztosan, hogy 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok, arra viszont nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne. Már Dániában is azonosították a Nagy-Britanniában felfedezett mutációt, emiatt Svédország le is zárta a szomszédos állammal közös határait, amire a járvány kezdete óta nem volt példa. 

Jelentés az osztrák laborból: sarc helyett eurómilliárdokkal segítik a településeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.22. 14:18

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Karácsony Gergely szomszédaink válságkezelő példáját ajánlja az önkormányzati elvonásokat egyre csak növelő magyar kormánynak.
Állítólag Ausztria a laboratórium a kormány számára. Hát bizony a laboratóriumban nem fosztogatnak, hanem osztogatnak – ezzel a felütéssel osztotta meg Karácsony Gergely Facebook-oldalán a Savaria Fórum című szombathelyi önkormányzati hetilap cikkét az ottani válságkezelésről.  Mint olvasható: „Az osztrák kormány 1,5 milliárd euróval növelte meg a települések részére összeállított koronavírus-segélycsomagot, adta hírül az APA osztrák hírügynökség. Gernot Blümel pénzügyminiszter (ÖVP) elmondása szerint ezzel 2,5 milliárd euró áll az osztrák települések rendelkezésére, hogy a folyamatban lévő, illetve a jövőbeli projektjeiket, beruházásaikat finanszírozzák, illetve a megnövekedett feladataikat el tudják látni és ne kerüljenek csődhelyzetbe.”
A lap a krone.at portálra hivatkozva emlékeztet: nyáron már 1 milliárd eurónyi keretet adott az osztrák kabinet az önkormányzatok, hogy a fejlesztések ne álljanak le: az állam 50 százalékig átvállalta az aktuális projektek finanszírozását. A 2021-es támogatások terhére kifizetett összeggel legkorábban 2023-ban kell elszámolniuk az önkormányzatoknak, amelyeknek az ottani kabinet további támogatást nyújt a kieső bevételek fedezésére – vissza nem térítendő formában. Az osztrák pénzügyminisztérium számításai szerint az önkormányzatok adóvételeiből a jövő évi elszámolásnál 400 millió euró hiányzik majd, és a parlament elé benyújtandó terveik szerint központilag pótolják. Sőt, a pénzügyileg megroppant települések támogatási alapját vissza nem térítendő formában 100 millió euróval növelnék meg. „Az önkormányzatok erőn felül teljesítettek, különösen a koronavírus-járvány idején. A helyzet komoly kihívás elé állítja a települések költségvetését. A kormány minden szükséges eszközt az önkormányzatok rendelkezésére bocsát, hogy az aktuális feladataikat el tudják látni és a válság után jó helyzetből várják az újraindítást” – indokolta a javaslatot Gernot Blümel.  Amint arról a Népszava is beszámolt, Magyarországon egyre több polgármester és önkormányzati szövetség tiltakozik amiatt, hogy az önkormányzatokat a járvány kezdete óta sújtó központi elvonások után – kormánydöntéssel – 2021 januártól az iparűzési adóból származó bevételeik felét is elveszik.