Előfizetés

Megjelent a karácsonyra vonatkozó kormányrendelet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.22. 14:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szentestére felfüggesztik az éjszakai kijárási tilalmat.
Megjelent a karácsonyi időszakra vonatkozó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón, kedden. Kiss Róbert elmondta, a kormány felfüggeszti a kijárási tilalmat szentestére, így 
december 24-én este 8 óra és 25-én reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás.

Hozzátette: a családi összejöveteleken, magánrendezvényeken – a 14 évesnél fiatalabbakat nem számítva – legfeljebb tízen vehetnek részt. Az alezredes azt kérte mindenkitől, hogy a védekezés sikeréért az ünnepi időszakban is kerülje a nagyobb összejöveteleket és halasztható rokonlátogatásokat. Emlékeztetett, a kormány – éjfélkor életbe lépett döntésével – több európai országhoz hasonlóan megtiltotta a Nagy-Britannia és Észak-Írország területéről érkező repülőjáratok leszállását. A korlátozásra azért van szükség, mert az Egyesült Királyságban a koronavírus új változatának megjelenésével felgyorsult a járvány terjedése. Az intézkedés – a veszélybe került légijármű kivételével – a menetrend szerinti és a nem menetrend szerinti járatokra egyaránt vonatkozik. Hétfőn már több mint harminc ország zárkózott el a Nagy-Britanniából érkező személyforgalmi repülőjáratok fogadásától. Az új vírustörzsről egyelőre annyit tudni biztosan, hogy 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok, arra viszont nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne. Már Dániában is azonosították a Nagy-Britanniában felfedezett mutációt, emiatt Svédország le is zárta a szomszédos állammal közös határait, amire a járvány kezdete óta nem volt példa. 

Jelentés az osztrák laborból: sarc helyett eurómilliárdokkal segítik a településeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.22. 14:18

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Karácsony Gergely szomszédaink válságkezelő példáját ajánlja az önkormányzati elvonásokat egyre csak növelő magyar kormánynak.
Állítólag Ausztria a laboratórium a kormány számára. Hát bizony a laboratóriumban nem fosztogatnak, hanem osztogatnak – ezzel a felütéssel osztotta meg Karácsony Gergely Facebook-oldalán a Savaria Fórum című szombathelyi önkormányzati hetilap cikkét az ottani válságkezelésről.  Mint olvasható: „Az osztrák kormány 1,5 milliárd euróval növelte meg a települések részére összeállított koronavírus-segélycsomagot, adta hírül az APA osztrák hírügynökség. Gernot Blümel pénzügyminiszter (ÖVP) elmondása szerint ezzel 2,5 milliárd euró áll az osztrák települések rendelkezésére, hogy a folyamatban lévő, illetve a jövőbeli projektjeiket, beruházásaikat finanszírozzák, illetve a megnövekedett feladataikat el tudják látni és ne kerüljenek csődhelyzetbe.”
A lap a krone.at portálra hivatkozva emlékeztet: nyáron már 1 milliárd eurónyi keretet adott az osztrák kabinet az önkormányzatok, hogy a fejlesztések ne álljanak le: az állam 50 százalékig átvállalta az aktuális projektek finanszírozását. A 2021-es támogatások terhére kifizetett összeggel legkorábban 2023-ban kell elszámolniuk az önkormányzatoknak, amelyeknek az ottani kabinet további támogatást nyújt a kieső bevételek fedezésére – vissza nem térítendő formában. Az osztrák pénzügyminisztérium számításai szerint az önkormányzatok adóvételeiből a jövő évi elszámolásnál 400 millió euró hiányzik majd, és a parlament elé benyújtandó terveik szerint központilag pótolják. Sőt, a pénzügyileg megroppant települések támogatási alapját vissza nem térítendő formában 100 millió euróval növelnék meg. „Az önkormányzatok erőn felül teljesítettek, különösen a koronavírus-járvány idején. A helyzet komoly kihívás elé állítja a települések költségvetését. A kormány minden szükséges eszközt az önkormányzatok rendelkezésére bocsát, hogy az aktuális feladataikat el tudják látni és a válság után jó helyzetből várják az újraindítást” – indokolta a javaslatot Gernot Blümel.  Amint arról a Népszava is beszámolt, Magyarországon egyre több polgármester és önkormányzati szövetség tiltakozik amiatt, hogy az önkormányzatokat a járvány kezdete óta sújtó központi elvonások után – kormánydöntéssel – 2021 januártól az iparűzési adóból származó bevételeik felét is elveszik.

Gulyás Gergely: Túl vagyunk a járvány második hullámának csúcspontján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.22. 12:38

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A hatalom nevében kormányinfót tartó miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzéki egység egyetlen célja a hatalom megszerzése.
Magyarországon fordulat állt be a koronavírus-járványban, és túl vagyunk a második hullám csúcspontján a fertőzésszámok tekintetében, és az elhalálozások száma is csökkeni fog 8-10 napon belül – jelentette ki a keddi kormányinfón Gulyás Gergely a hétfői járványügyi adatok reggeli összesítése alapján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanakkor sem a világon, sem Európában nincs komoly trendforduló a vírus terjedésében, az csak a vakcinák tömeges megjelenésével várható. A hétfői kormányülés legfontosabb döntéseit megismételve, kiemelte: 
„Szenteste este 8-tól másnap hajnali öt óráig nem lesz kijárási tilalom, az csak 25 -én este 8-tól lép életbe ismét, és a családi összejövetelek korábban meghatározott tíz fős létszámába nem számítanak bele a 14 év alatti gyermekek.”

Szintén fontos döntésnek nevezte, hogy – más európai országokhoz hasonlóan – lezárták a légi közlekedést az Egyesült Királyság felől, és hétfőtől Nagy-Britanniából már nem jöhetnek repülőgépek Magyarországra a vírusmutációjának terjedése miatt.    Gulyás Gergely megerősítette azt is, hogy a kormány legalább január 11-ig fenntartja a veszélyhelyzeti korlátozásokat, és dicsérte a magyar állampolgárokat, hogy betartják az előírásokat. Szerinte ennek is köszönhető, hogy egyre kedvezőbbek a járvány hazai számadatai. – A kormány a külügyi tárca tájékoztatása alapján december 27-től megkezdi az addig az Európai Unióból érkező 5500 Pfizer-vakcina beadását a Dél-pesti Centrumkórházban, és az oltásnál a Covid-betegketet kezelő kórházak intenzív osztályának dolgozói élveznek előnyt – mondta a miniszter. Hozzáfűzte, hogy Kínával és Oroszországgal is tárgyalnak, de leszögezte, hogy  csak hatékony, ellenőrzött és engedélyezett vakcinát szereznek be, eddig már 17,5 milliót le is kötöttek. A fideszes politikus újfent arra buzdított mindenkit, hogy aki részt szeretne venni az oltásban, az mielőbb regisztráljon vakcinainfo.gov.hu oldalon. Mint mondta, ezt eddig már több mint 300 ezren megtették.  Gulyás Gergely beszélt a kormány legújabb, úgynevezett gazdaságvédelmi akciótervéről, amelynek legfontosabb elemeként a hitelmoratórium meghosszabbítását említette. Ez mindazon magánszemélyeket és vállalkozásokat érinti, akik és amelyek 2020 március 18-a előtt vettek fel hitelt.
„Ennek ugyan a bankok nem örülnek, de lényegtelen, hogy eddig milyen tájékoztatókat küldtek ki az adósoknak, akik fenn akarják tartani a moratóriumot, azoknak semmit sem kell tenniük”

– húzta alá.

A hivatalos adatok szerint  2,6 millió jogosult családból  több mint másfél millióan veszik igénybe a fizetési moratóriumot, ami azt jelenti, hogy 3600 milliárd forint marad a családoknál. Az érintett 987 ezer vállalkozónak pedig 48,5 százaléka élt a lehetőséggel, és a nehéz helyzetben 4300 milliárd forint vállalkozói hitelállomány maradt náluk. Gulyás Gergely az önkormányzatokat sújtó, a kis és közepes vállalkozások és  egyéni vállalkozók iparűzési adójának január elsejétől hatályos megfelezéséről azt mondta:
„a nehézségek a kormányt és az önkormányzatokat is érintik, de a legfontosabb, hogy 150 milliárd forintot hagyunk a vállalkozásoknál”.

A felháborodott önkormányzatokat azzal nyugtatta, hogy az iparűzési adóbevételekből a települések 2011-ben még csak 460 milliárd forinttal részesültek, ez 2018-ban pedig már majdnem 800 milliárd volt, tehát:
„így is több mint 50 százalékkal magasabb a bevételük a tíz évvel ezelőttihez képest. Az ellenzéki polgármesterek tiltakozása pedig pártpolitikai természetű.”

A miniszter megemlítette még a gyermeket nevelő és váró családok újabb lakásfelújítási kölcsönfelvételi lehetőségeit, s mint kiemelte: az a céljuk a gazdaságvédelmi intézkedésekkel, hogy a következő nehéz hónapokat a vállalkozások és a családok túléljék.
„Jelenleg Magyarországon 4,5 millióan dolgoznak, csaknem 900 ezerrel többen, mint 2010-ben”

– tette hozzá.

Gulyás Gergely újságírói kérdésekre a 2022-es közös ellenzéki indulás kapcsán azt fejtegette, hogy szerinte az „elvtelenség koalíciója jött létre”:
„hatalmat és pénzt akar, de az ország kormányzására alkalmatlan”

– mondta a verdiktet a választók helyett a kormánypárti miniszter.

Szerinte a Jobbik kifejezetten Gyurcsány Ferenc ellenében jött létre, és a Momentum is a Fidesszel együtt utasította el a korábbi baloldalt, de most:
„Gyurcsány Ferenc kenyerét eszik. (...) Egyetlen egy közös céljuk, a hatalom megszerzése, együttműködésüknek semmi alapja nincs, együttműködésüknek az ország inná meg a levét.”

Azzal kapcsolatban pedig Gulyás Gergely, hogy az ellenzéki pártok abban állapodtak meg, hogy csak az indulhat közös jelötjeikként, akik nem vettek részt korrupcióban, az mondta:
„Gyurcsány Ferenc indulása olyan, mint, a rabló, aki a rablott holmi tetején a magántulajdon szentségét hirdeti.”