Előfizetés

"A hátam közepére nem kívánkozik a miniszterelnök-jelöltség"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 20:48

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester teljes kompenzációt vár el a kormánytól. Arról is beszélt, nincsenek kormányfőjelölti ambíciói.
Örül az ellenzéki pártok közös listaállításának, ugyanakkor nem akar az előválasztással foglalkozni Karácsony Gergely. A városvezető az RTL Klubnak adott egy hosszabb interjút, amiből néhány részletet már közöltek.  Ebben a politikus egyebek mellett kijelentette, a miniszterelnök-jelölti kihívás a háta közepére kívánkozik. Nyomatékosította, azért sincsenek ilyen ambíciói, mivel aki ilyen körülmények között irányítja az országot, az nagy terhet vállal. Ugyanakkor megjegyezte, egy ellenzéki politikus soha ne mondja, hogy soha.  Az iparűzési adó csökkentésével kapcsolatban markáns véleményt fogalmazott meg. Itt teljes kompenzációt vár el a kormánytól. Számításai szerint Budapest költségvetéséből 15-20 milliárd esik ki a döntést követően. Karácsony Gergely nyomatékosította, emiatt veszélybe kerülnek a közszolgáltatások is.  

Orbán terve a települési önkormányzatok szövetségét is kiakasztotta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 20:27
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a lépés alapjaiban rengeti meg az önkormányzati rendszert.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) reagált arra a szombati miniszterelnöki bejelentésre, amely szerint felére csökkentik a fizetendő iparűzési adót. A szervezet kifogásolja, hogy a kormányzat nem egyeztetett velük. Számításaik szerint országosan nagyjából 150 milliárd forintos hiányt tesz majd ki az adókulcs csökkentése, aminek 70 százaléka a nagyvárosok költségvetésében látszódik majd meg.
A TÖOSZ kifogásolta azt is, hogy a 25 ezres népesség alatti településeknek nyújtott kompenzációról egyelőre semmit sem tudni. Ennek ellenére a TÖOSZ úgy számol, hogy a jövendőbeli támogatás nagysága várhatóan lényegesen alatta marad az adókedvezménynek. Véleményük szerint így az intézkedés alapjaiban rengeti meg az önkormányzati szektort.

Hangsúlyozták, ahhoz, hogy a kompenzációs mechanizmus érzékelhető segítséget nyújtson, elengedhetetlen az önkormányzati érdekképviseleti szervezetekkel történő előzetes egyeztetés. Jelezték, részt kívánnak venni ebben a folyamatban.  A szervezet abbeli véleményének is hangot adott, hogy a kormány a helyi önkormányzatok saját bevételeinek csökkentése helyett egyéb gazdaságvédelmi intézkedésekkel is tudná támogatni a kis- és középvállalkozásokat. Ilyen többek között a munkavállalói járulékok, társasági adó csökkentése vagy éppen a kamarai hozzájárulás elengedése. 
"A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott eddigi kormányzati intézkedésekből az elmúlt évek gyakorlatát folytatva jól látszik a Kormány politikája: minden forrás – a helyi önkormányzatok saját bevételei is – az államé, függetlenül attól, hogy hol keletkezik, ez pedig lassan a helyi kormányzást teszi lehetetlenné."

-zárul a közlemény.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét az a Schmidt Jenő vezeti, aki a Somogy megyei Tab település fideszes polgármestere. 

Szakadhat a megyei jogú városok érdekképviselete Szita Károly nyilatkozata után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 19:42

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kaposvár kormánypárti polgármestere semmi kivetnivalót nem lát az iparűzési adó csökkentésében, az ellenzéki polgármestereknek viszont nem tetszik a megnyilvánulás.
"Nem jut majd MJVSZ-tagdíjra az önkormányzatok költségvetéséből" - ezzel a sokatmondó felütéssel tett közzé posztot Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnöke. A városvezető elhatárolódását fejezte ki attól a nyilatkozattól, amelyet a szervezet elnöke, Szita Károly tett. A fideszes politikus szombaton ugyanis azt nyilatkozta, támogatja az iparűzési adó megfelezését, melyet a miniszterelnök jelentette be a hétvégén. A pécsi városvezető és több kollégája szerint Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. "Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól" – írta Péterffy, hozzátéve: 
"éppen ezért közösen úgy döntöttek, hogy a 2021-es költségvetésben az MJVSZ-tagdíjra szánt, többmillió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítják, mivel a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségük lesz."

A pécsi polgármester ezután hangsúlyozta, a hazai nagyvárosok polgármestereit tömörítő szervezetből 9 városvezető nem ért egyet sem a nyilatkozattal, sem a kormány döntésével, de a kormánypárti polgármesterek egy része is értetlenül áll a kormány döntése előtt. Ők azonban kritikát még nem fogalmaztak meg eddig.    Péterffy a bejegyzésében az aláíró polgármesterek nevében jelezte, az iparűzési adóra vonatkozó lépéssel olyan nehéz helyzetbe kerültek az általuk vezetett önkormányzatok, hogy az MJVSZ-tagdíját - amely több millió forintot tesz ki - 2021-ben nem fizetik be. 
"Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében"

-zárul a tájékoztatás, amelyet az alábbi polgármesterek írtak alá:

  • Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke;
  • Botka László, Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere;
  • Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármester;
  • Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere;
  • Csőzik László, Érd Megyei Jogú Város Polgármestere;
  • Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármestere;
  • Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere;
  • Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármestere;
  • Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármestere.