Előfizetés

Orbán terve a települési önkormányzatok szövetségét is kiakasztotta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 20:27
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a lépés alapjaiban rengeti meg az önkormányzati rendszert.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) reagált arra a szombati miniszterelnöki bejelentésre, amely szerint felére csökkentik a fizetendő iparűzési adót. A szervezet kifogásolja, hogy a kormányzat nem egyeztetett velük. Számításaik szerint országosan nagyjából 150 milliárd forintos hiányt tesz majd ki az adókulcs csökkentése, aminek 70 százaléka a nagyvárosok költségvetésében látszódik majd meg.
A TÖOSZ kifogásolta azt is, hogy a 25 ezres népesség alatti településeknek nyújtott kompenzációról egyelőre semmit sem tudni. Ennek ellenére a TÖOSZ úgy számol, hogy a jövendőbeli támogatás nagysága várhatóan lényegesen alatta marad az adókedvezménynek. Véleményük szerint így az intézkedés alapjaiban rengeti meg az önkormányzati szektort.

Hangsúlyozták, ahhoz, hogy a kompenzációs mechanizmus érzékelhető segítséget nyújtson, elengedhetetlen az önkormányzati érdekképviseleti szervezetekkel történő előzetes egyeztetés. Jelezték, részt kívánnak venni ebben a folyamatban.  A szervezet abbeli véleményének is hangot adott, hogy a kormány a helyi önkormányzatok saját bevételeinek csökkentése helyett egyéb gazdaságvédelmi intézkedésekkel is tudná támogatni a kis- és középvállalkozásokat. Ilyen többek között a munkavállalói járulékok, társasági adó csökkentése vagy éppen a kamarai hozzájárulás elengedése. 
"A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott eddigi kormányzati intézkedésekből az elmúlt évek gyakorlatát folytatva jól látszik a Kormány politikája: minden forrás – a helyi önkormányzatok saját bevételei is – az államé, függetlenül attól, hogy hol keletkezik, ez pedig lassan a helyi kormányzást teszi lehetetlenné."

-zárul a közlemény.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét az a Schmidt Jenő vezeti, aki a Somogy megyei Tab település fideszes polgármestere. 

Szakadhat a megyei jogú városok érdekképviselete Szita Károly nyilatkozata után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 19:42

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kaposvár kormánypárti polgármestere semmi kivetnivalót nem lát az iparűzési adó csökkentésében, az ellenzéki polgármestereknek viszont nem tetszik a megnyilvánulás.
"Nem jut majd MJVSZ-tagdíjra az önkormányzatok költségvetéséből" - ezzel a sokatmondó felütéssel tett közzé posztot Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnöke. A városvezető elhatárolódását fejezte ki attól a nyilatkozattól, amelyet a szervezet elnöke, Szita Károly tett. A fideszes politikus szombaton ugyanis azt nyilatkozta, támogatja az iparűzési adó megfelezését, melyet a miniszterelnök jelentette be a hétvégén. A pécsi városvezető és több kollégája szerint Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. "Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól" – írta Péterffy, hozzátéve: 
"éppen ezért közösen úgy döntöttek, hogy a 2021-es költségvetésben az MJVSZ-tagdíjra szánt, többmillió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítják, mivel a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségük lesz."

A pécsi polgármester ezután hangsúlyozta, a hazai nagyvárosok polgármestereit tömörítő szervezetből 9 városvezető nem ért egyet sem a nyilatkozattal, sem a kormány döntésével, de a kormánypárti polgármesterek egy része is értetlenül áll a kormány döntése előtt. Ők azonban kritikát még nem fogalmaztak meg eddig.    Péterffy a bejegyzésében az aláíró polgármesterek nevében jelezte, az iparűzési adóra vonatkozó lépéssel olyan nehéz helyzetbe kerültek az általuk vezetett önkormányzatok, hogy az MJVSZ-tagdíját - amely több millió forintot tesz ki - 2021-ben nem fizetik be. 
"Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében"

-zárul a tájékoztatás, amelyet az alábbi polgármesterek írtak alá:

 • Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke;
 • Botka László, Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere;
 • Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármester;
 • Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere;
 • Csőzik László, Érd Megyei Jogú Város Polgármestere;
 • Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármestere;
 • Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere;
 • Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármestere;
 • Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármestere.

Gyurcsány Ferenc elárulta az ellenzéki összefogás programját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 18:02

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Jön az előválasztás, a közös lista, a népszavazáson kiválasztott államfő, illetve az új alkotmány.
A volt miniszterelnök a közösségi oldalán olvasható bejegyzésében fejtette ki, mit jelent pontosan az ellenzéki pártok által vasárnap bejelentett összefogás. "Az ellenzék 13 pontja a korszakváltásért. Magyarországért, a köztársaságért!" nevet viselő kiáltványban az összefogásban résztvevő ellenzéki pártok többek között deklarálták, hogy 
a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltet állítanak, akinek személyéről a választópolgárok döntenek az előválasztásokon. Ugyanígy járnak el mind a 106 választókerületben, ahol ugyancsak előválasztással dől el a jelölt személye.

A pártok elvárják jelöltjeiktől egy feddhetetlenségi nyilatkozat aláírását, valamint egy "az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon" való részvételt. Hogy ez mit jelent, azt Gyurcsány Ferenc nem részletezte, azt viszont leírta, hogy a közös listát állító pártok "határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik, Fidesszel való elvtelen összejátszásuk, korrupciós cselekményekben való bizonyított részvételük vagy egyéb törvénysértő tevékenységük miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára." Gyurcsány szerint a majdan hatalomra kerülő ellenzéki pártok vállalták, kormányzásuk során megtisztítják Magyarország közéletét az azt hosszú ideje mérgező rendszerszintű korrupciótól, véget vetnek az oligarchák gátlástalan vagyonszerzésének, és megteremtik a feltételeit annak, hogy a NER korrupciós cselekményeinek elkövetői a független igazságszolgáltatás előtt feleljenek a tetteikért. Ennek érdekében a pártok vállalják, hogy visszaállítják az ügyészség és a bíróságok függetlenségét, csatlakoznak az Európai Ügyészséghez, valamint egy széles körű átláthatósági csomag elfogadásával transzparenssé teszik a kormányzat közpénzfelhasználását és a pártfinanszírozási rendszert. Az ex-miniszterelnök bejegyzésében azt is kifejtette, a közös listát állító pártok vállalják, hogy minden valós társadalmi támogatottságú politikai párt és a civil társadalom bevonásával új alkotmányt hoznak létre, amit népszavazással erősítenek meg. A közös listát állító pártok eltökéltek emellett abban is, hogy az Alkotmánybíróságot újra az alkotmány és minden magyar ember alkotmányos jogainak megbízható őrévé tegyék, visszaállítva ezzel korábbi tekintélyét, függetlenségét, és visszaadva a regnáló kormány féktelen hatalomvágyának áldozatul esett jogköreit. Egyúttal ígéretet tettek az ügynökakták nyilvánosságra hozatalára is.
"A közös listát állító pártok vállalják, hogy a megosztás és gyűlöletkeltés helyett társadalmi békét teremtenek, és azon fáradoznak, hogy begyógyítsák a magyar társadalomban máig elevenen élő történelmi sebeket"

-zárul a közös nyilatkozat, amelyet az alábbi pártok írtak alá:

 • Demokratikus Koalíció
 • Jobbik Magyarországért Mozgalom
 • Lehet Más a Politika
 • Magyar Szocialista Párt
 • Momentum Mozgalom
 • Párbeszéd Magyarországért Párt