Előfizetés

Elsötétítéssel tiltakoznak a Szabad Városok az önkormányzatok kifosztása ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.20. 20:29
Egy estére kihunyhatnak Budapest szimbólumainak fényei is
Fotó: Mónus Márton / MTI
Az iparűzési adó megfelezésének visszavonását követelik a polgármesterek. December 23-án este sok helyen nem lesz díszkivilágítás.
A magyar miniszterelnök a bajba jutottak megsegítése helyett kivégzi a magyar önkormányzatokat. Az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze – szögezték le a Szabad Városok Szövetségének tagjai vasárnapi közleményükben. A Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán is megosztott felhívásban tiltakozásra kérik azokat a magyar önkormányzatokat, amelyek meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket. Előzőleg már ellenzéki politikusok, polgármesterek sora és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is tiltakozását fejezte ki az újabb kormányzati megszorítások miatt.
„Közös tiltakozásra hívunk. Közösen kell fellépnünk a sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott kormánydöntés ellen. A csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, a közszolgáltatások védelmében december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat”

– írták.

Eddig 38 településvezető, Budapest főpolgármestere és kerületi polgármesterek között megyei jogú városok, kisvárosok és községek polgármesterei írták alá a dokumentumot, amellyel kívánják hívni a településeinken élő polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára.
„Nyomatékosítani kívánjuk követelésünket, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló, az önkormányzatok kivégzését jelentő döntését”

– szögezték le.

Mint kifejtették, az iparűzési adóból származó bevételből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet. Figyelmeztettek is:
„Ezen feladatok ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került. A 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt Orbán Viktor kénye-kedve szerint, politikai alapon fogja osztani a kormány.”

Hazudott Hadházyékról a Ripost és az Origo, milliós sérelemdíjat fizetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.20. 19:28
Hadházy Ákos az MTVA elleni tüntetésen, idén október 23-án
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A kormánypárti médiumoknak közzé kell tenniük a jogerős ítéletet is.
Jogerőssé vált a héten az az ítélet, amely kimondta, hogy hazugság volt, amit a Ripost és az Origo csaknem négy évvel ezelőtti cikkekben állított Hadházy Ákosról és idős szüleiről – ezt maga az ellenzéki politikus írta Facebook-oldalán. A kormánypárti médiumok Hadházy szüleit azzal akarták besározni, hogy strómanként benne voltak valamilyen törvénytelen földügyletben. Ehhez képest, mint hozzátette: szülei 6,5 hektár szőlőt művelnek, amit 40 év alatt apránként vettek és saját kezűleg telepítettek, maguk művelik a mai napig.
– A két lap köteles közzétenni az ítéletet, illetve összesen 1,8 millió forint sérelemdíjat kell fizetniük – emelte ki a független parlamenti képviselő.

Megszületett a teljes ellenzéki összefogás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.20. 18:23
Képünk illusztráció!
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az ellenzéki pártok szerkesztőségünkhöz eljuttatott közös közleményükben tájékoztattak a döntésről.
Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára. Az ellenzéki pártelnökök mai döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják lebontani az Orbán-rendszert, megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet.    Az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot.    Ennek érdekében a közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze a Fidesszel. Azzal a párttal, amelyik még a válságban sem segítő jobbot, bértámogatást nyújt a magyaroknak, helyette az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, még tovább nehezítve a lakosság védelmét.    A pártelnökök hitet tettek amellett: véget vetnek annak, hogy a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral. Ezzel szemben vállalják a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal valós szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.    A nemzet iránt érzett felelősség összeköt bennünket ez a felelősség pedig erősebb mindennél. Az ellenzéki összefogás a mai nappal megszületett.          Demokratikus Koalíció Jobbik Magyarországért Mozgalom Lehet Más a Politika Magyar Szocialista Párt Momentum Mozgalom Párbeszéd Magyarországért Párt