Előfizetés

Megszületett a teljes ellenzéki összefogás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.20. 18:23
Képünk illusztráció!
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az ellenzéki pártok szerkesztőségünkhöz eljuttatott közös közleményükben tájékoztattak a döntésről.
Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára. Az ellenzéki pártelnökök mai döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják lebontani az Orbán-rendszert, megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet.    Az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot.    Ennek érdekében a közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze a Fidesszel. Azzal a párttal, amelyik még a válságban sem segítő jobbot, bértámogatást nyújt a magyaroknak, helyette az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, még tovább nehezítve a lakosság védelmét.    A pártelnökök hitet tettek amellett: véget vetnek annak, hogy a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral. Ezzel szemben vállalják a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal valós szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.    A nemzet iránt érzett felelősség összeköt bennünket ez a felelősség pedig erősebb mindennél. Az ellenzéki összefogás a mai nappal megszületett.          Demokratikus Koalíció Jobbik Magyarországért Mozgalom Lehet Más a Politika Magyar Szocialista Párt Momentum Mozgalom Párbeszéd Magyarországért Párt

MOK-elnök: Az elmúlt tíz év egészségügyi káoszánál egy nem feltétlenül a mi kedvünkre való rendrakás is hasznos lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.20. 17:22
Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Kincses Gyula szerint értek el sikereket, de a reform részleteinek kidolgozásából a szakmai szervezeteket, így az orvosi kamarát is kihagyták.
Sikernek értékeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerepét az egyeztetés nélkül benyújtott, orvosérdekeket is sértő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény eredeti tervezetének módosításában Kincses Gyula. A szakmai testület elnöke a MedicalOnline-nak adott interjújában beszélt erről.  Bár a munkaanyag áttekintésére októberben mindössze négy órát kaptak, a kamarai elnök kiemelte:
„a széleskörű felháborodást követően a MOK-nak sikerült elérnie, hogy a kétszer egy év korlátozás nélküli kirendelést levitték maximum 44 napra, és meghatározták azt is: kik azok, akik nem rendelhetők ki. ”

Azt viszont a kamarai elnök fájlalja, hogy a másodállások ügyében nem történt előrelépés, még akkor sem, ha nem tiltásról van szó, hanem engedélyhez kötik azt, hogy az orvos a főállása mellett másutt is dolgozhasson.
„A másodállás megmaradása sok esetben közellátási érdek, így a helyzetfelmérés után kellett volna a szabályozni ezt a területet.”

A hálapénz büntethetőségével kapcsolatban Kincses Gyula kifejtette: a paraszolvencia kivezetésének meg kell teremteni a feltételeit, és nem a Covid- járvány alatt kellene még ezzel is terhelni az ellátókat.
„Társadalmi kampányt várunk, ami nem azonos azzal, hogy elindítják a »próbavásárlói kommandókat«. Bízunk abban, hogy ha elindul egy olyan közösségi mozgalom – a kormány erős kommunikációs támogatásával – amelynek során azt hangsúlyozzuk, hogy senkit nem ér hátrány azzal, ha nem ad hálapénzt, akkor hamar elterjed, hogy tényleg felesleges a boríték, mert anélkül is ugyanazt az ellátást kapta a páciens. ”

– fogalmazott a MOK elnöke.

Kincses Gyula a kormányzat rendszerátalakítási terveiről azt mondta, elfogadja, hogy „a járvány után nem szabad ugyanahhoz a struktúrához és működési rendhez visszatérni, mint ami előtte volt”. Mint aláhúzta, a koronavírus-járvány hihetetlen szenvedést, terhelést, károkat okoz, ugyanakkor vannak előnyei is. Szerinte például a telemedicinában, a távgyógyításban olyan fejlődés történt az elmúlt hónapokban, mint eddig soha:
„Az emberek rájöttek, hogy nem kell mindennel azonnal az orvoshoz szaladni, számos ügyet telefonon, e-mailben, az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben is el lehet intézni.”

Megjegyezte azonban, hogy a komplex egészségügyi reformról nincsenek ismereteik, mert bár a reform generális előkészítési folyamatának a kamara aktív szakmai résztvevője volt:
„a jogalkotási szakaszból, a részletszabályok kidolgozásából a MOK éppen úgy kimaradt, mint az összes többi szakmai szervezet.”

A MOK elnöke arról, hogy az idén megjelentek a kórházakban a katonák, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) vezetője egy volt rendőrkapitány vagy, hogy a megyei rendőr-főkapitányságok mintájára szerveznék át az intézményi struktúrát, azt mondta:
„Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes a szakmai tudását, tapasztalatát belügyminiszterként szerezte, tehát az általa javasolt megoldások is döntően erre a tudásbázisra épülnek. Az elmúlt tíz évben olyan elbizonytalanodás, spontán szervezetlenség, irányítási rendezetlenség volt tapasztalható az egészségügyben, hogy ehhez képest egy nem feltétlenül a mi kedvünkre való rendrakás is hasznos lehet.”

A koronavírussal együtt a kórházakban megjelentek a katonák is
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Kincses Gyula szerint a MOK az elmúlt egy évben eredményeket ért el, változások indultak az ágazatban, amihez hozzájárult az is, hogy a vírushelyzet reflektorfénybe helyezte az egészségügyet. – Ennek nyomán a kormány felismerte, hogy a reformok nem halogathatók, és muszáj szakmai partnerségre törekednie az orvostársadalmat képviselő testülettel – tette hozzá az elnök.

Müller Cecília ezt kéri a családoktól

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.20. 15:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tisztifőorvos megjegyezte, a szombaton elhunytak között is vannak fiatalok, ami újra azt bizonyítja, hogy a betegség lefolyását nagyban befolyásolják a krónikus betegségek és az immunállapot.
A higiénés szabályok folyamatos betartására és az év végi ünnepek előtti biztonságos bevásárlás fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos vasárnap az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. Müller Cecília hangsúlyozta, tudja, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző, növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie, ebből a szempontból pedig sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak. A tisztifőorvos azt kérte a családoktól, hogy - amennyiben lehetséges - ne együtt menjenek vásárolni, csupán egy-egy családtag. A boltokban vásárlók próbáljanak meg minél kevesebb felületet megérinteni, a céltalan nézelődést pedig mellőzzék - mondta Müller Cecília, aki a bevásárlást követően azonnali kézmosást, a mosható maszkok 60 Celsius fok feletti mosását és a nagyobb csomagok látható szennyeződésektől történő megtisztítását javasolta. Hangsúlyozta, az elmúlt 24 órában is növekedett az igazolt fertőzöttek száma, 2967 újabb esetet azonosítottak, a kórházakban 7022 beteget ápolnak, akik közül 520-an vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília szerint a környező országokban látható extenzív emelkedés ellenére a járvány "platózik" Magyarországon, és remélhetőleg a jövőben csökken az új fertőzöttek száma. Ennek érdekében azonban továbbra is be kell tartani a higiénés szabályokat - húzta alá, megjegyezve, ez azért is fontos, mert nem tudni, kire milyen hatással "zuhan" a fertőzés: egyesek enyhe tünetekkel vagy akár tünetmentesen esnek át a betegségen, míg másoknál súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A tisztifőorvos megjegyezte, a szombaton elhunytak között is vannak fiatalok, ami újra azt bizonyítja, hogy a betegség lefolyását nagyban befolyásolják a krónikus betegségek és az immunállapot. Kiemelte, mindenkinek figyelemmel kell kísérnie az egészségi állapotát az ünnepek alatt is, a karácsonyra vonatkozó speciális rendelkezésekről pedig Orbán Viktor miniszterelnök ad majd tájékoztatást hétfőn. Müller Cecília megerősítette, reményeik szerint az ünnepek alatt megkezdődhet a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóinak beoltása az első vakcinákkal, amelyekből személyenként kettőt kell beadni három hét különbséggel. Hangsúlyozta, bárki szabadon dönthet az oltás beadatásáról, de mindenkit arra kér, éljen a lehetőséggel. A tisztifőorvos fontos előre lépésnek nevezte, hogy Magyarország már két, a koronavírus-fertőzés kezelésében használt hatóanyagú gyógyszert is képes előállítani, így nincs kiszolgáltatva a világpiacnak.