Előfizetés

Női torna Eb: aranyérmes Kovács Zsófia ugrásban

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.20. 14:06

Fotó: Serkan Avci / AFP / Anadolu Agency
A Dunaferr SE sportolója már az első sorozat után az élen állt.
Kovács Zsófia aranyérmet nyert vasárnap ugrásban a törökországi Mersinben zajló női torna Európa-bajnokságon. A verseny honlapja szerint a Dunaferr SE sportolója már az első sorozat után az élen állt, és az első, 14,350 pontra értékelt gyakorlatát a folytatásban sem tudták felülmúlni a riválisai. Végül 14,050 ponttal lett első, Bácskay Csenge pedig a negyedik helyen végzett (13,650). A magyar válogatott tagjaként a szombati csapatversenyben bronzérmes Kovács Zsófia a második Európa-bajnoki érmét nyerte egyéniben, 2017-ben Kolozsváron ugyanis második lett egyéni összetettben. Magyar tornász legutóbb 2018-ban szerzett aranyérmet a kontinensviadalon: Glasgow-ban Dévai Boglárka ugyancsak ugrásban végzett az első helyen.

Úton a nyeretlenségi rekord felé - Újra kikapott a Schalke 04

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.19. 18:16

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A jelenlegi negatív rekordot a Bundesligában a SV Tasmania Berlin tartja zsinórban 31 nyeretlen összecsapással. A Schalke 04 huszonkilenc vereségnél tart.
A Schalke legutóbb január 17-én nyert bajnoki találkozót, azóta immár 29 mérkőzésen maradt nyeretlen a Bundesligában, ami a második leghosszabb sorozat: a negatív csúcsot a Tasmania Berlin tartja, amely az 1960-as évek közepén sorozatban 31 mérkőzést játszott le sikertelenül. A mostani találkozón tért vissza a csapat kispadjára a holland Huub Stevens, aki 1996-2002, majd 2011-2012 között, illetve tavaly is irányította a Schalkét. Gulácsi Péter és Willi Orbán jelenlegi, illetve Szoboszlai Dominik jövőbeni együttese, az RB Leipzig házigazdaként gól nélküli döntetlent játszott az 1. FC Kölnnel. A magyar válogatott kapus és a hátvéd is végigjátszotta a meccset. Szalai Ádám csapata, a Mainz házigazdaként 1-0-ra kikapott a Werder Brementől. A válogatott középcsatár a mostani szezonban még egyetlen bajnoki meccsen sem lépett pályára a kiesőhelyen álló együttesben, és térdsérülése miatt ezúttal is hiányzott a keretből.

Nem álmodott róla, mégis olimpikon lesz

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.12.19. 10:15

Fotó: NICOLAS NAVARRO FACEBOOK-OLDALA
A profi kerékpárosnak készülő Nicolas Navarro csigolyatörés miatt nem űzhette tovább szeretett sportágát. Bő egy évtizeddel később maratoni futóként jutott ki az ötkarikás játékokra.
Nicolas Navarro 8 és 18 éves kora között országúti kerékpárosként versenyzett, mígnem elesett és súlyos sérülést szenvedett. Eltört három csigolyája, ami miatt három hónapig nem ülhetett kerékpárra, a profi karriernek pedig búcsút kellett, hogy intsen. Mivel Navarro bátyja hegyi futó volt, így úgy döntött, maga is kipróbálja ezt a sportot. Hamarosan rájött, hogy nemcsak élvezi, tehetséges is ebben. Első versenyét 2012-ben, szülővárosában, a dél-franciaországi La Crauban teljesítette. „Láttuk, hogy kenyai sportolók állnak az élen, megpróbáltuk tartani velük a lépést, ez egészen 50 méteren át sikerült is” – emlékezett vissza az első 10 kilométeres versenyére, amelyen 34 perc 36 másodperces eredménnyel 7. lett. A későbbiekben elkezdett érmeket szerezni helyi versenyeken, majd 23 évesen úgy döntött, hogy áttér a hosszabb távokra, s maratoni futó lesz. Öt évvel később, 2018-ban részt vett a Valencia Marathonon, 2 óra 12 perc 39 másodperces időeredménnyel ért célba, mindezt úgy, hogy teljes munkaidőben a Dechatlonnál dolgozott a kerékpár-, és síszervízben. „A 2019-es párizsi maraton előtt sosem gondoltam az olimpiára, a sport csak hobbi volt számomra. Arra törekedtem, hogy jobb legyek, mint legutóbb Valenciában” – jelentette ki Navarro, aki Morhad Amdouni mögött második franciaként ért célba, s immár 23 másodpercre volt az olimpiai szinttől. Ami korábban tervben sem volt, az kézzelfogható közelségbe került, sikerein felbuzdulva arra az elhatározásra jutott, hogy megpróbál kijutni a tokiói olimpiára. A cél az volt, hogy nyolc hónappal később a Valencia Marathonon szintidőn belülre kerül. „Tudtam, hogy az év ezen szakaszában az enyhe időjárás miatt nagyszerű eredményre lehetek képes. Nem ámítottam magam azzal, hogy könnyű lesz, de tudtam, hogy meg tudom csinálni.”
Az ominózus verseny előtt két hónap fizetetlen szabadságot vett ki, de megérte. A versenytávot 2 óra 10 perc és 1 másodpercet teljesítette, mindez 89 másodperccel volt jobb az ötkarikás szintidőnél. A 29 éves hosszútávfutós sikereinek köszönhetően bekerült a francia válogatottba, hazáját októberben a lengyelországi Gdyniában képviselte a félmaratoni világbajnokságon. Noha már élsportolónak számít, még mindig teljes munkaidőben a Dechatlonban dolgozik. Navarro legutóbb december 6-án állt rajthoz, a Valencia Marathonon egyéni csúcsot futott: 2 óra 9 perc 17 másodperces eredménnyel 23. lett. A verseny után egy hét pihenő következett, majd visszament dolgozni. Felkészülése csúcsán hetente több mint 230 kilométert fut, de amikor dolgoznia kell, olyankor „csak” 150 kilométert teljesít – ez körülbelül 10 óra edzést jelent.
Sikerei ellenére továbbra is teljes munkaidőben dolgozik a Decathlonban
„Reggelente 7.15-kor kelek, aztán lefutom a lakásom és a sportbolt közötti 12 kilométert, majd ebédig dolgozom. Gyorsan eszem és szundítok egyet a műhelyben, majd 17 óráig folytatom a munkám. Ezután sietek a buszhoz, amely elvisz a sportpályára. A félórás út alatt alszom egyet a buszon, majd jöhet az esti edzés” – magyarázta a hétköznapjait a francia sportoló, aki kedden és csütörtökön tart keményebb edzéseket, ezek a tempó-, és intervallum futások napja. „A munka és az edzés javíthatja a mentális állapotomat. Előfordul, hogy a munkahelyemen nehéz napom van, s emiatt nem akarok elmenni edzeni, ilyenkor tudom, hogy szenvedni fogok. Legszívesebben hazamennék, de amikor végzek a futással, örülök, hogy elvégeztem a dolgom.” A sportüzletben végzett munkája során kapcsolatban van az ügyfelekkel is, aki felismerik és gratulálnak az eredményeihez. „Kicsit zavarban vagyok ilyenkor, de nagyon jó érzés” – mondta. Annak ellenére, hogy az életmódja sokak számára bonyolultnak tűnhet, Navarro kedveli, hogy sportol és dolgozik is, úgy véli, ez egyensúlyt teremt az életében. „Folyamatosan jól kell, hogy érezd magad. Minél jobban érzed magad, annál többet edzel. S ha az eredmények jönnek, az nagyon jó érzés” – zárta szavait.