Előfizetés

Nem Deutsch-ügy van, az Európai Néppárt jövője a kérdés - Deutsch Tamás sajtótájékoztatót tartott

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.19. 15:12

Fotó: Mohai Balázs / MTVA
A Fidesz EP-képviselője megideologizálta, miért fosztotta meg elsöprő többséggel jogaitól saját pártcsaládja.
Deutsch Tamás emlékeztetett az MTI híre szerint, hogy az EP európai néppárti (EPP) képviselőcsoportjának elnöksége módosítani fogja a frakció működési szabályát. Mindezt úgy kommentálta: "eljött az ideje annak, hogy a szólóban kiróható büntetéseket immár a kollektív büntetések elve is erősítse az Európai Néppártban". Hozzátette, a néppárti frakció többsége régóta része az EP bevándorláspári többségének. A Fidesz azt szeretné, ha a néppárt a világos alapértékeit és az azokra épülő egyértelmű programokat képviselné az Európai Parlamentben, mint ahogyan ők is teszik ezt a bevándorlás kérdésében. – Hiszen a néppárt programja következetesen kiáll az illegális bevándorlás ellen, a külső határok védelméért, és elutasítja az áttelepítés kérdését - közölte. Ezután hangsúlyozta, jelenleg "nem Deutsch-ügy van", az Európai Néppárt jövője a kérdés. 
Abban van véleménykülönbség, hogy lehet-e a baloldal, a liberális oldal és a centrum felé haladó, sodródó néppárti politikát folytatni, ami láthatóan az EPP gyengüléséhez, választási eredményeinek romlásához vezet

- vélekedett Deutsch Tamás.

Arról, hogy Navracsics Tibor korábbi uniós biztos csatavesztésnek nevezte Deutsch Tamás néppárti jogfosztását, a Fidesz EP-delegációjának vezetője úgy fogalmazott: oda kell figyelni a véleményére. – Navracsics Tibor tapasztalt politikus, jó munkát végzett a Juncker-bizottságban, amit azért tudott elkezdeni, mert a meghallgatásakor őt ért támadások idején a fideszes és KDNP-s képviselők megvédték –jelentette ki Deutsch. 

Orbánék a felére csökkentik az iparűzési adót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 13:03

Ismertette négypontos gazdaságvédelmi csomagját a kormányfő.
Július 1-ig meghosszabbodik a családok-és vállalkozások hitelmoratóriuma, változatlan formában

- jelentette be Orbán Viktor egy közösségi oldalán megosztott videóban. A miniszterelnök hozzátette, a lehetőség automatikus lesz, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki ennek ellenére szeretne törleszteni.  Elmondta, az ideiglenes bezárásokra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a kormány a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetést a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák, és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is. Felére csökken az iparűzési adó a kkv-nak január elsejétől. A miniszterelnök ezt a lépést azzal indokolta, hogy ők adják a legtöbb munkahelyet, egyúttal a legsérülékenyebbek is járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintjük át - fogalmazott.  A gyermeket nevelő és a gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum három százalékos lakásfelújítási hitellel segíti a kormány. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás lesz, ami a felújítás végén vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.  "Jó okkal bízhatunk abban, hogy honfitársaink tízezreinek életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni. Egyszer már sikerült, ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog." - zárta bejelentését Orbán Viktor.

Gazdasági kérdésekről tárgyalt Orbán a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőivel

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.19. 12:29

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA
Sokat egyelőre nem tudni a tanácskozásról, a válságkezelés mikéntjéről Orbán várhatóan a mai napon tesz bejelentést.
A koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével a Karmelita kolostorban. A tanácskozásra a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében került sor - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Közlése szerint a megbeszélésen Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. – A találkozóra úgy tekintek, mint egy olyan eseményre, amelyen a kormány meghallgatja az önkormányzatok álláspontját. Megtisztelő, hogy kikérik a véleményünket. A tárgyaláson a legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy képviseljem azon megyei jogú városok véleményét, amelyek vezetői a kormányzati elképzelésektől eltérően gondolkodnak – reagált korábban a kormányfői invitálásra Péterffy Attila. A pécsi polgármester a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében némi malíciával azt is megjegyezte, hogy felkészítő anyagot ugyan nem kapott a Megyei Jogú Városok Szövetségétől (amit Kaposvár polgármestere, a fideszes Szita Károly vezet), de Péterffy szerint enélkül is lehet érdemben beszélgetni, hiszen minden városvezető tisztában van a magyar önkormányzatokat ma sújtó problémákkal. Így bízik benne, hogy érdemi lesz a konzultáció.   Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel egyébként az állami rádióban arról beszélt, hogy szombaton jelentik be a gazdasági akcióterv újabb lépéseit. Amint az megtörténik, arról lapunk is beszámol.