Előfizetés

Orbánék a felére csökkentik az iparűzési adót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 13:03

Ismertette négypontos gazdaságvédelmi csomagját a kormányfő.
Július 1-ig meghosszabbodik a családok-és vállalkozások hitelmoratóriuma, változatlan formában

- jelentette be Orbán Viktor egy közösségi oldalán megosztott videóban. A miniszterelnök hozzátette, a lehetőség automatikus lesz, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki ennek ellenére szeretne törleszteni.  Elmondta, az ideiglenes bezárásokra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a kormány a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetést a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák, és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is. Felére csökken az iparűzési adó a kkv-nak január elsejétől. A miniszterelnök ezt a lépést azzal indokolta, hogy ők adják a legtöbb munkahelyet, egyúttal a legsérülékenyebbek is járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintjük át - fogalmazott.  A gyermeket nevelő és a gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum három százalékos lakásfelújítási hitellel segíti a kormány. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás lesz, ami a felújítás végén vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.  "Jó okkal bízhatunk abban, hogy honfitársaink tízezreinek életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni. Egyszer már sikerült, ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog." - zárta bejelentését Orbán Viktor.

Gazdasági kérdésekről tárgyalt Orbán a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőivel

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.19. 12:29

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA
Sokat egyelőre nem tudni a tanácskozásról, a válságkezelés mikéntjéről Orbán várhatóan a mai napon tesz bejelentést.
A koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével a Karmelita kolostorban. A tanácskozásra a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében került sor - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Közlése szerint a megbeszélésen Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. – A találkozóra úgy tekintek, mint egy olyan eseményre, amelyen a kormány meghallgatja az önkormányzatok álláspontját. Megtisztelő, hogy kikérik a véleményünket. A tárgyaláson a legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy képviseljem azon megyei jogú városok véleményét, amelyek vezetői a kormányzati elképzelésektől eltérően gondolkodnak – reagált korábban a kormányfői invitálásra Péterffy Attila. A pécsi polgármester a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében némi malíciával azt is megjegyezte, hogy felkészítő anyagot ugyan nem kapott a Megyei Jogú Városok Szövetségétől (amit Kaposvár polgármestere, a fideszes Szita Károly vezet), de Péterffy szerint enélkül is lehet érdemben beszélgetni, hiszen minden városvezető tisztában van a magyar önkormányzatokat ma sújtó problémákkal. Így bízik benne, hogy érdemi lesz a konzultáció.   Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel egyébként az állami rádióban arról beszélt, hogy szombaton jelentik be a gazdasági akcióterv újabb lépéseit. Amint az megtörténik, arról lapunk is beszámol.

Újabb 189 ember halt meg koronavírusban itthon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 10:39
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés.
4 045 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 300 022 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 914 főre emelkedett

- írja a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal.

A közlés szerint a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 93 323 fő, az aktív fertőzöttek száma 198 785 fő. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7 295 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen.
Emlékeztetnek, hogy lezárult a célzott csoportos tesztelés 3. köre is. Az elmúlt hetekben összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlottak, a megjelentek kevesebb mint 2%-a bizonyult pozitívnak. A célzott csoportos tesztelés folytatásáról az Operatív Törzs dönthet.