Előfizetés

Gazdasági kérdésekről tárgyalt Orbán a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőivel

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.19. 12:29

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA
Sokat egyelőre nem tudni a tanácskozásról, a válságkezelés mikéntjéről Orbán várhatóan a mai napon tesz bejelentést.
A koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével a Karmelita kolostorban. A tanácskozásra a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében került sor - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Közlése szerint a megbeszélésen Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. – A találkozóra úgy tekintek, mint egy olyan eseményre, amelyen a kormány meghallgatja az önkormányzatok álláspontját. Megtisztelő, hogy kikérik a véleményünket. A tárgyaláson a legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy képviseljem azon megyei jogú városok véleményét, amelyek vezetői a kormányzati elképzelésektől eltérően gondolkodnak – reagált korábban a kormányfői invitálásra Péterffy Attila. A pécsi polgármester a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében némi malíciával azt is megjegyezte, hogy felkészítő anyagot ugyan nem kapott a Megyei Jogú Városok Szövetségétől (amit Kaposvár polgármestere, a fideszes Szita Károly vezet), de Péterffy szerint enélkül is lehet érdemben beszélgetni, hiszen minden városvezető tisztában van a magyar önkormányzatokat ma sújtó problémákkal. Így bízik benne, hogy érdemi lesz a konzultáció.   Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel egyébként az állami rádióban arról beszélt, hogy szombaton jelentik be a gazdasági akcióterv újabb lépéseit. Amint az megtörténik, arról lapunk is beszámol.

Újabb 189 ember halt meg koronavírusban itthon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 10:39
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés.
4 045 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 300 022 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 914 főre emelkedett

- írja a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal.

A közlés szerint a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 93 323 fő, az aktív fertőzöttek száma 198 785 fő. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7 295 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen.
Emlékeztetnek, hogy lezárult a célzott csoportos tesztelés 3. köre is. Az elmúlt hetekben összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlottak, a megjelentek kevesebb mint 2%-a bizonyult pozitívnak. A célzott csoportos tesztelés folytatásáról az Operatív Törzs dönthet.

Éltek a tesztelés lehetőségével a budapestiek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 09:57

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Karácsony Gergely szerint ez megfelelő jelzés a kormánynak.
– Már érkeznek az első regisztráltak a Főváros által biztosított koronavírus tesztelésre - jelentette be közösségi oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester hozzátette, a 2500 hely, amit pénteken megnyitottak pár óra alatt betelt, ami talán megfelelő jelzés a kormánynak, hogy igény és szükség lenne a tömeges, ingyenes tesztelésre, a tömeges oltás előtt. Mint ismert, a fővárosi vezetés a hét közepén újabb 2500 koronavírus tesztet szerzett be és bocsájtott át a városlakók javára, amit péntek délután pár óra alatt el is kapkodtak. Korábban Karácsonyék egyszer már megtették ugyanezt, akkor összesen 5 ezer darab antigén tesztet biztosítva a budapestieknek, amik szintén hamar elfogytak.