Előfizetés

Kartellre csapott le a versenyhivatal, milliárdos bírság a személyzeti tanácsadóknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.18. 17:31

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Egymilliárd forintos bírságot szabott ki Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségére, mivel belső szabályzatában korlátozta a versenyt a tagjai körében.
A versenyhivatal közleményében kiemeli: jogsértőnek találták a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége etikai szabályzatának egyes rendelkezéseit, amelyek a tagvállalkozások közötti verseny korlátozását célozták. A hivatal vizsgálata feltárta: a szervezet belső szabályzata 2011-től hét éven keresztül rögzítette a szervezet tagjai számára a munkaerő-kölcsönzés és közvetítés minimális díját és egyéb feltételeit. Az árak rögzítése a legsúlyosabb versenykorlátozásnak minősül, közvetetten ugyanis jelentős társadalmi többletterhet eredményez. A díjminimum mellett szintén jogsértő a társulás tagjainak egymás munkavállalóira vonatkozó átcsábítási tilalma, amely a szektor felosztására irányult, és megakadályozta a munkavállalók szabad piaci mozgását. A belső szabályzat azon rendelkezései is a piac felosztását célozták, amelyek megtiltották a tagvállalkozások számára a kiközvetített munkavállalók újraközvetítését. Ezen kikötések a kiközvetített munkavállalók számára is hátrányosak voltak, mivel megakadályozták, hogy jobb munkalehetőséghez, magasabb fizetéshez juthassanak - írták. A szakmai szövetség emellett jogsértően rögzítette tagjai számára azt is, hogy munkaerő-kölcsönzésre kiírt közbeszerzési eljárások során milyen esetben lehet más vállalkozás munkavállalójának adataival, önéletrajzával pályázni. Az előírás a cégek beszerzési forrásainak felosztását, a verseny tagvállalkozások közötti korlátozását célozta. A versenyhatósági eljárás a szakmai szervezet mellett 23 vállalkozással szemben folyt, amelyek között egyaránt előfordultak jelentős külföldi háttérrel rendelkező és magyar cégek. A GVH döntésében a szövetségre kiszabott 1 milliárd forintos bírságösszegért, ha a szakmai szövetségen nem lehetne érvényesíteni, annak tagjai mögöttesen és egyetemlegesen felelnek, előző évi árbevételeik arányában. A GVH korábban már felhívta a kamarákat és a gazdasági szereplőket tömörítő társadalmi szervezeteket, hogy működésüket, etikai szabályzataikat és más önszabályozási tevékenységüket hozzák összhangba a versenyjogi szabályokkal. Az árversenyt korlátozó (ajánlott vagy szakmai minimum árak meghirdetése, áremelések összehangolása), illetve a piac területi vagy más felosztását eredményező döntések ugyanis mind a magyar, mind az uniós jog versenykorlátozást tiltó szabályaiba ütközhetnek – húzta alá a GVH.

Étkezési lencsét hívott vissza a Metro

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.18. 15:48

Fotó: Shutterstock
Az érintett terméket határérték feletti növényvédőszer-maradék miatt kivonták a forgalomból.
Visszahívta és kivonta a forgalomból a Metro Kereskedelmi Kft. az 500 grammos ARO márkájú étkezési lencsét határérték feletti növényvédőszer-maradék miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pénteken. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy
a Metro által forgalmazott, 2022. június 18-ig tartó minőségmegőrzési idővel rendelkező, L:0245 tételszámú ARO száraz, étkezési lencsét ne használják fel.

A forgalmazó tájékoztatása szerint a visszavitt termékek teljes vételárát visszatérítik – tették hozzá. A hivatal közölte: a szennyezett termék rövid távú fogyasztása nem jár számottevő kockázattal, hosszútávú és rendszeres bevitele azonban növelheti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

355,47 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.18. 08:13
Illusztráció
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel.
Az euró 355,47 forinton forgott hét órakor, 14 fillérrel emelkedett az árfolyama a csütörtök esti 355,33 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 289,61 forintról 290,35 forintra, a svájci franké pedig 327,63 forintról 328,14 forintra kúszott fel.
Az euró 1,2243 dolláron forgott péntek reggel, 0,19 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,13 százalékkal gyengült az euró, 1,0833 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,8848 frankot adtak, 0,05 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A jenhez képest 0,32 százalékkal drágult a dollár, 103,44 jenen jegyezték péntek reggel.