Előfizetés

Jobb elkerülni a másnaposságot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 14:14

Fotó: Maud Dupuy/Hans Lucas / AFP
Ha sok alkohollal búcsúztatjuk az évet, az új esztendő első napján foroghat a világ, fájhat a fej.
Bár idén a szilveszteri bulizás elmarad, előfordulhat, hogy többet iszunk a kelleténél. Ennek közvetlenül utána, de még másnap is lehetnek kellemetlen következményei. 
Az alkohol vízhajtóként működik, ezért a jelentősebb italozás kiszáradást okoz, ami szájszárazságot, fejfájást, szédülést, hang- és fényérzékenységet, koncentrálási nehézségeket eredményezhet. Az alkohol irritálja a gyomor nyálkahártyáját is, általában ettől alakul ki a hányinger és a gyomorégés. Bár el is lazít, az alkohol álmosságot okoz, de megzavarja az alvás fázisait, így gátolja a pihentető alvást – olvasható a RMC Medicina egy korábbi blogbejegyzésében.
Az elfogyasztott alkoholt a máj bontja le, közben azonban nem tud glükózt termelni, ezért érezhet farkaséhséget a másnapos ember, de fejfájásért, koncentrálási nehézségekért is felelős lehet az alacsony vércukorszint. A máj alkohol-dehidrogenáz nevű enzimje az alkoholt acetaldehidre bontja. Amíg ez, az erősen toxikus vegyület jelen van a szervezetben, fejfájás, émelygés és hányás is jelentkezhet.
Szakemberek tanácsa szerint a másnaposság elkerülhető, vagy legalábbis mérsékelhető, ha nem éhgyomorra fogyasztjuk az alkoholt. Minden kör után igyunk meg egy pohár vizet is, lefekvés előtt pedig lehetőleg fél liternyit. Minél többet tudunk aludni, felébredve annál kevésbé érezzük rosszul magunkat, de segíthet a friss levegőn tett séta is. Jó hír: általában csak egy napig tart a másnaposság.

Szeles, esős idővel búcsúzik az óév

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 10:08

Fotó: Balázs Attila / MTVA
Az igazi téli időjárás még várat magára.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 2020 utolsó napján az ország nagyobb részén jobbára borult lesz az ég, de elsősorban a nyugati megyékben szakadozottabb lehet a felhőzet, arrafelé a nap is kisüthet. Kiterjedt csapadékzóna halad észak, északkelet felé, amely leginkább az ország délkeleti, keleti kétharmadát érinti, a Dunától keletre helyenként jelentősebb mennyiség is összegyűlhet. 
Északkeleten a magasabb helyeken néhol havas eső, hó is hullhat.

Az északnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között valószínű. Késő estére többnyire -1 és +6 fok közé hűl le a levegő.

Esős, ködös idővel búcsúzik az év

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.30. 19:00

Fotó: Shutterstock
A következő napokban hidegebb levegő érkezik fölénk.
Mediterrán ciklonok sorozata érkezik térségünkbe a következő napokban, emiatt elég változatosan alakul majd időjárásunk. A ciklonok többnyire nedves, hol hidegebb, hol melegebb levegőt szállítanak fölénk, emiatt tartósan hideg, illetve enyhe idő sem valószínű – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Csütörtökön jobbára erősen felhős, illetve borult időre számíthatunk, majd a Dunántúlon a délutáni óráktól egyre több helyen felszakadozik a felhőzet, és estétől foltokban köd képződhet. Nyugaton, északnyugaton nem valószínű csapadék, máshol még többfelé előfordul eső, zápor. A nagyobb mennyiségű csapadék a Tiszántúlon hullhat. Északkeleten a hegyekben néhol havas eső, hó is lehet. Az északnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között valószínű. A következő napokban hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt az újév első napján hazánk nyugati részén fagyos lesz a reggel.