Előfizetés

A szülészeteken is leszámolnának a hálapénzekkel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.17. 16:04

Fotó: Andreas Franke / AFP
Átlátható viszonyokat teremtene a Magyar Orvosi Kamara a szülész-nőgyógyászoknál, a kismama szerződés ellenében választhatna olyan orvost, akinél állami kórházban szülni fog.
Továbbra sem törődik bele a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetése abba, hogy a szigorú összeférhetetlenségi szabályoknál – mint az állami és magánellátás közötti átjárás – a kormány kivételezne a szülész-nőgyógyászokkal. A szervezet szerint ez fenntartja a hálapénz intézményét, ugyanakkor tudomásul veszik, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet belenyúlni a rendszerbe, mert attól kétségbe eshetnek a kismamák - szúrta ki a hvg.hu. Éppen ezért a MOK kidolgozott egy olyan átmeneti javaslatot, amely tiszta helyzetet teremtve szerződéshez kötné a szabad orvosválasztást. Lénárd Rita alelnök a szülésért adott hálapénzről szóló kerekasztal-beszélgetésen elmondta: a szakma által is támogatott javaslat értelmében a kismamának szerződést kellene kötnie az állami kórházzal, ahol majd szülni fog, megjelölve a közreműködő orvost. Most vakszerencse kérdése, hogy a hálapénzzel megfizetett vagy kecsegtetett orvos mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket. A tapasztalat azt mutatja, hogy sok esetben nem válik be, nagyon sok nő számol be szülészeti erőszakról. Jelenleg nincs tisztázva, mit vállal a pénzért az orvos, keveredik a magán- és az állami ellátás. A MOK vezetésének javaslata értelmében külön megállapodás esetén lehetne térítést kérni a szülésért, a szerződésben pedig tisztázhatók volnának az extra szolgáltatások is.   A szerződés önmagában semmilyen előnnyel nem járhat, csak a személyes közreműködésért és az eltérő körülményekért fizet a kismama – hangsúlyozta Lénárd. Hozzátette: az is nagyon fontos, hogyha bármilyen komplikáció fellép, el kell térni a szerződéstől, és a kismamát a megfelelő helyre kell irányítani. A beszélgetésben Lénárd Rita utalt arra, hogy a javaslatot elküldték a kormánynak is, így megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az egészségügyi rendszert jelenleg irányító Belügyminisztériumot, hogy reagáljanak a felvetésre. Válasz egyelőre nem érkezett. A kerekasztal-beszélgetést annak apropóján tartották most, hogy kiértékelték a K-Monitor és az EMMA szülési jogokért küzdő egyesület „szülésélmény-térképét”, amelyből kiderült: idén októberig a válaszadó 11 ezer nő 68 százaléka fizetett hálapénzt a szülésért, többségük azért, hogy választott orvosnál szülhessen, illetve valóban hálás volt. A Népszava már korábban megírta, hogy januártól elkezdik „levadászni” a hálapénzt elfogadókat.

Közel 27 milliárd forintból újulhat meg a Lánchíd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.17. 15:39

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
8,5 milliárd forintot spórolhatott a főváros a korábbi tender érvénytelenné nyilvánításával.
Megtették végleges ajánlataikat a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzésen a pályázók – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Mint írták, 
a legalacsonyabb ajánlat alapján bruttó 26,75 milliárd forint költséggel újulhat meg a híd.

Ez 8,5 milliárd forinttal alacsonyabb összeg, mint ami az idén januárban érvénytelenné nyilvánított tender legjobb ajánlata volt. Akkor legkevesebb 35,29 milliárd forintért vállalták volna a kivitelezést, igaz, a Váralagút felújításával együtt. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta a közbeszerzésről: „Megyünk tehát előre, ahogy ígértük.”
Megjegyezte azonban: a kormány 9 hónappal azután, hogy megígérte, még nem utalta el azt a 6 milliárd forintot, amit a híd felújításának támogatására szán. A közlemény szerint szerint a Budapesti Közlekedési Központ folyamatosan végzi az ajánlatok értékelését.  

További 2500 koronavírus-tesztet vet be a főváros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.17. 15:25

Fotó: koronavirus.budapest.hu
Akkora volt az érdeklődés, hogy szerdán pár óra alatt beteltek a helyek.
Mint a Népszava is megírta, a Városháza ötezer antigén koronavírus-gyorstesztet biztosít a hétvégétől négy helyszínen, öt napon át. Ám akkora erre az igény, hogy villámgyorsan elfogytak a kapacitások. 
Sikerült azonban még 2500 tesztet szereznie a fővárosnak, így pénteken 15 órától ismét lehet regisztrálni.

A főpolgármester azt közölte Facebook-oldalán, tudja, hogy egy ekkora városban nem elengedő ez a 7500 darab teszt. Szerinte világosan látszik, igény és szükség is lenne a tömeges ingyenes tesztelésre. Nekik csak ennyi fér bele, "a tömeges szűrés biztosítása a kormány dolga és felelőssége". Karácsony Gergely abban bízik, a kabinet - ahogy korábban - most is másolni fogja Budapestet a vírus megfékezése érdekében. Úgy véli, szerinte minden anyagi körülmény adott a tömeges tesztelés elindításához. A kételkedőknek azt javasolta, nézzék meg a Magyar Közlönyt, amelyből kiderül: újabb 70 milliárdot adnak a járvány elleni védekezésre szánt alapból(!) kormányzati célú építkezésekre a Várban. A politikus vélekedése szerint egy ekkora összegből megszervezhető lenne minden magyar ember tesztelése. Megjegyezte, a főváros által saját forrásból és adományok felhasználásával beszerzett antigén tesztekkel folytatják a rendszeres szűrést és tesztelik azon munkatársaikat, akik kulcsfontosságú feladatot látnak el a város működtetése szempontjából, mert ez, az ő biztonságuk és egészségük, minden budapesti érdeke.   A pénteken megnyíló regisztrációs lehetőség ide kattintva érhető el.