Előfizetés

Nyomoznak a fideszes képviselő uniós pénzből épült turisztikai birodalma ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.15. 09:46

Fotó: Google Street View
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Kovács Sándor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes országgyűlési képviselő birtokán elköltött európai uniós pénzek miatt.
Az eljárást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága október 14-én rendelte el a nyomozást, ami jelenleg felderítési szakaszban van, vagyis gyanúsítottat még nem hallgattak ki az ügyben – tudta meg a 24.hu. Amint arról korábban a Népszava is beszámolt, a kormánypárti politikus családi birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Habár az összegeket hivatalosan nem az országgyűlési képviselő kapta, a pénzekből mégis az ő telkén épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás”.  A brüsszeli forrásokból felhúzott épületekről ráadásul nem mondott igazat Kovács, amikor az ügyet felderítő 24.hu-nak azt hangoztatta, semmi köze a turisztikai létesítményekhez, ő csak telket adta, hogy fia és a felesége által vezetett egyesület birtokában álló cég építkezhessen. Azt állította, hogy a felépítmények az uniós pénzek nyerteseinek tulajdonában vannak, ám a szóban forgó telek tulajdoni lapján tulajdonosként csupán Kovács és az édesanyja volt feltüntetve – vagyis hivatalosan ők ketten lettek az uniós beruházások kedvezményezettjei. Ezt később módosította a politikus, de ekkorra a NAV már elrendelte a nyomozást. 

Meghalt 107 beteg, 1893 új koronavírus-fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.15. 09:23

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen.
1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 285 763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7237 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 115 fő, az aktív fertőzöttek száma 195 411 fő – közölték kedden a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, és a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (56 579) és Pest megyében (36 494) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (17 287), Borsod-Abaúj-Zemplén (16 690), Hajdú-Bihar (15 891) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (14 351). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (5323). 
Mint írják, egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. „A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél” – fogalmaznak, hozzátéve: ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz. Jelenleg 124 óvodában egy-egy csoportot érintően, 70 óvodában és 37 általános iskolában az egész intézményt érintően rendeltek el rendkívüli szünetet, továbbá 358 általános iskolában egy-két osztályt és 31 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Szolnokon emelkedik csak a vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.15. 09:11
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A szennyvíz információt ad a tüneteket mutató, de a tünetmentes fertőzöttek számáról is.
A legtöbb településen továbbra is stagnál vagy enyhén csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, emelkedő tendenciát csak Szolnokon figyeltek meg – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az 50. heti adatok alapján hétfőn.
Az NNK honlapján közzétett tájékoztatás szerint az átlagosnál magasabb az örökítőanyag-koncentráció Eger, Szolnok és Szombathely esetében. Csökken azonban a koncentráció Békéscsabán, Debrecenben és Szegeden. Ezzel Debrecenben és Szegeden ismét alacsony szintre esett vissza ez az érték – ismertették.
Beszámoltak arról, hogy a szennyvíz vizsgálata mindazokról információt ad, akik ürítik a kórokozó örökítőanyagát, így a tüneteket mutató fertőzöttek mellett a tünetmentes fertőzöttek számáról is. „Az eredmények továbbra is kedvező tendenciát mutatnak, ugyanakkor ennek fenntartása érdekében fontos a megelőző intézkedések betartása, különösen a karácsonyi időszakban” – írták.
Az NNK arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató emberek álljanak munkába, menjenek közösségbe, különös tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. „Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát” – figyelmeztettek.