Előfizetés

Amerikában elkezdték beoltani az embereket

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.14. 17:06

Fotó: MARK LENNIHAN / AFP
Az országban elsőként egy New York-i ápolónő kapta meg a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett ellenszert.
Kezdetét vette hétfőn a koronavírus elleni oltási kampány az Egyesült Államokban. Az országban elsőként egy New York-i ápolónő kapta meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. Első körben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élőket oltják be az Egyesült Államokban. Moncef Slaoui, a járványellenes kormányzati programért felelős kutató, az amerikai oltási kampány vezetője elmondta, hogy terveik szerint elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy jövő év március közepéig már 100 millió amerikai be legyen oltva a koronavírus ellen.

Szlovénia enyhít, Horvátország és Ukrajna szigorít a korlátozásokon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.14. 16:07

Fotó: Vladimir Shtanko / AFP
A kormányzati döntéseket szinte mindenütt a koronavírus-járvány intenzitása és a nehéz gazdasági helyzet kényszere szabja meg.
Bár a szlovén kormány  szombaton még egy héttel meghosszabbította a szigorításokat az országban, vasárnap késő este, a gazdasági ágazat képviselőivel folytatott tárgyalások után már enyhítést jelentett be bizonyos korlátozások esetében – számolt be a fejleményekről a helyi sajtó. Mint írták, keddtől az egész ország területén részlegesen újraindítják a közösségi közlekedést, kinyithatnak az autómosók, a virágüzletek, a vegytisztítók, valamint a fodrász- és szépségszalonok. A 12 közül négy régióban, ahol jobb a járványhelyzet, kinyithatnak a ruházati, cipő- és sportboltok is. Ezekben a régiókban felfüggesztik a lakhelyelhagyási tilalmat is azok számára, akik a telefonjukra letöltik a Covid-19 alkalmazást. Ők elhagyhatják a járást vagy a várost, ahol bejelentett vagy ideiglenes lakcímük van, de a régiót nem. Az éjszakai – este kilenc órától reggel hat óráig tartó – kijárási tilalmat azonban továbbra is be kell tartani az egész ország területén. A karácsonykor és szilveszterkor érvényben lévő rendelkezésekről majd csak csütörtökön dönt a kormány. A kabinet által közzétett adatok szerint szerdán 431-gyel 96 727-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 44 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2107-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1320-an vannak kórházban, 208-an intenzív osztályon. 

Zárlat délen

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1472 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 177 358-at. Az elmúlt napon 65-en haltak bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2705-re emelkedett. Kórházban 2857 beteget ápolnak, közülük 284-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét. Hétfőtől az ország egész területén online oktatásra álltak át a középiskolák, és több megyében az általános iskolák is. Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat biztosan meghosszabbítják az ünnepekre, ha pedig lesznek újabbak, azt időben bejelentik. A testület január 15-ig meghosszabbította a határátlépésre vonatkozó rendeletét is, így – néhány kivétellel – továbbra is csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba.

Gócpont Kijevben

Ukrajnában hétfőre a hivatalos adatok szerint 6451 esettel 900 666-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 93 áldozattal 15 247-re. Eddig 506 718-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint ötezren, az aktív betegek száma viszont több mint 1200-zal 378 701-re nőtt.  A legtöbb új beteget, 605-öt az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már megközelítette a 92 ezret, az elhunytaké pedig 13-mal 1597-re emelkedett. Klicsko kiemelte, hogy jelenleg több mint kétezer koronavírusos beteg van kórházban a fővárosban, közülük 1324 állapota súlyos, 239-en vannak intenzív osztályon, 34-en lélegeztetőgépen. Olena Kondratyuk parlamenti alelnök, az ellenzéki Haza párt képviselője a hétfői frakcióvezetői egyeztetésen javasolta, hogy a parlament hallgassa meg Denisz Smihal kormányfőt és Makszim Sztepanov egészségügyi minisztert a karanténkorlátozások szigorításának tervezett időpontjáról, amelyet a kormány január 8-24. között készül bevezetni.

Sokan tartanak az oltástól

Alacsony az osztrákok hajlandósága arra, hogy beoltassák magukat a világjárványt okozó új koronavírus ellen – állapította meg a Peter Hajek közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése. A megkérdezettek mindössze 17 százaléka válaszolta azt, hogy bizonyosan beoltatná magát, ezzel szemben 29 százalék biztosan nem. A bizonytalankodók 17 százaléka inkább a nem felé hajlik, míg 23 százalékuk a talán választ jelölte meg. A megkérdezettek 11 százaléka egyáltalán nem tudta vagy nem akarta eldönteni, mit szeretne. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint minimum 50 százalék átoltottság kellene ahhoz, hogy kialakuljon a vírussal szembeni védettség a társadalomban. Eközben politikai vita is zajlik Ausztriában az oltás esetleges kötelezővé tételéről. Izraelben folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, de a lakosság közel harmada nem akarja beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával.  December végéig Izraelbe érkezik a Pfizer és a BioNTech vállalat négymillió adag vakcinája, amellyel kétmillió embert lehet beoltani a kilencmilliós országban. Elsőként az egészségügyi dolgozókat és a különösen veszélyeztetett csoportokat, főként az idősebbeket védik meg a koronavírus-fertőzéstől. Az oltási kampány sikerét veszélyeztetheti, hogy a katonai rádióban közzétett közvélemény-kutatás szerint 35 százalék azok aránya, akik nem szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen, legalábbis egyelőre. Ezt az arányt felvilágosító munkával próbálják majd csökkenteni. Oroszorsazágban ezzel szemben éppen azon érintettek körét szélesítik, akik kaphatnak védőoltást: hétfőtől az okmányirodák, a kulturális intézmények és a kiskereskedelmi alkalmazottak is feliratkozhatnak a koronavírus elleni védőoltásra Moszkvában. Korábban a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások számára nyitották meg a lehetőséget. Egy hét alatt több mint hatezer ember kapta meg a védőoltást, és további mintegy húszezren jelentkeztek.

Deutsch Tamás magával rántja az összes fideszes EP-képviselőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.14. 15:49

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Vízválasztó lehet a getsapózó és ávozó politikus kizárása az Európai Néppártból.
"Ha Othmar Karas kezdeményezésére az Európai Néppárt frakciója napirendre tűzi Deutsch Tamás kizárását és meg is szavazzák, “mennek mindannyian” vele a fideszes képviselők"

– közölték az atv.hu-val brüsszeli források. Ugyanakkor a korábbi híresztelésekkel ellentétben még “nem száz százalékosan biztos”, hogy napirendre tűzik a fideszes delegációvezető kizárásáról szóló döntést. A Politico hírlevelében azt írta, szerdán vitatja meg a Deutsch Tamás kizárására vonatkozó javaslatot az EPP-frakció, de még nem biztos, hogy aznap szavaznak is. Mint lapunk is beszámolt róla, a brüsszeli honatya azután kényszerült magyarázkodásra, hogy petíció indult a kizárása érdekében. Mindezt amiért, mert egy interjúban a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését. Később aztán bocsánatot is kért a megjegyzései miatt - igaz, egy hétig azért még éles hangvételben kommunikált arról, kitart véleménye mellett.