Előfizetés

Vezetőváltás New Yorkban és Genfben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.13. 20:52

Fotó: AFP
A párizsi nagykövet lecserélése után Magyarország New York-i és genfi ENSZ-képviseletén is változás várható – értesült a Népszava.
Bogyay Katalin jelenlegi ENSZ nagykövetet a tervek szerint Horváth Zsuzsanna váltja, aki Magyarország ENSZ és WTO ( Kereskedelmi Világszervezet) képviseletét vezeti Genfben. Az ő helyére Szűcs Margitot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai főosztályvezetőjét szánja a tárca vezetése. Mindkét jelöltet hétfőn hallgatja meg az Országgyűlés külügyi bizottsága.
Kapcsolódó
Habsburg Györgyöt küldi a kormány Párizsba

Gődény György feladatának érzi a hiteles tájékoztatást, semmin nem változtat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.13. 19:36

Fotó: Gődény György Facebook-oldala / markphoto.hu
A vírusszkeptikus szakgyógyszerész úgy véli, hogy tudományos alapokon nyugvó nézeteket publikál.
Nem számított Gődény György arra, hogy eljárás indul ellene. A Doktor Gődény néven elhíresült „szakgyógyszerész” a Blikknek azt nyilatkozta, hogy eszébe sem jutott, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. Úgy fogalmazott, hogy ő tudományos alapokon nyugvó nézeteket publikál. 
– Senkit nem biztattam a szabályok megszegésére, a maszkviselés hanyagolására. És mégis péntek reggel a rendőrök ébresztettek. Tátottam a számat, de nem álltam ellen, hiszen a törvény emberei voltak, és házkutatási paranccsal jöttek. A kihallgatásomon vallomást tettem, közöltem, hogy nem követtem el bűncselekményt. Utána persze panaszt tettem az eljárás miatt

– mondta.

Nem volt szó arról, hogy őrizetbe vennék. Másnap egy plázában dedikálta volna könyvét, de a biztonsági őrök ezt megakadályozták. 
– Bár korábban volt rá engedély, ezt visszavonták. A fiúk korrektek voltak, közölték, hogy ezt az utasítást kapták. Ha egy könyvet is aláírok, értesítik a rendőrséget. Utóbb „mobil dedikálásra” kaptam engedélyt. Az olvasók mögöttem jöttek, és séta közben írtam alá

– mesélte.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben változtat-e a publikációin, azt felelte, hogy feladata a hiteles tájékoztatás, és semmin nem változtat. Pénteken az Operatív törzs tájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK szóvivője bejelentette, hogy péntek reggel a rendőrség négy hangadó vírustagadónál tartott házkutatást. Több hete indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya rémhírterjesztés miatt, de felmerül a hatóság elleni uszítás gyanúja is. A szóvivő nem említett nevet, azonban később a vírusellenes nézeteiről elhíresült, tüntetést is szervező Gődény György felesége a Facebookon azt írta, hogy hajnalban rendőrök jelentek meg a lakásukon, ahol házkutatást tartottak, és elvitték a férjét. Még aznap elengedték.

Mélyen felháborodtak a kormánypárti EP-képviselők, levelet írtak az elnöküknek

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.13. 18:51

Fotó: Marc Dossmann / Európai Parlament
Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felkerült az "Ukrajna ellenségeit" listázó Mirotvorec ukrán nacionalista szervezet honlapjára, így a Fidesz-KDNP delegáltjai kénytelenek voltak a brüsszeli bürokratáktól segítséget kérni.
A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja levélben fordult a testület elnökéhez, David Sassolihoz, amiatt, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felkerült az "Ukrajna ellenségeit" listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára. Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, a frakció felháborodásának és aggodalmának adott hangot Bocskor Andrea nyílt és durva megfenyegetése miatt. A közlemény szerint, Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője levelében arra is felhívta Sassoli elnök figyelmét, hogy Bocskor Andrea kárpátaljai magyarként az Ukrajnában élő magyar kisebbségeket is képviseli, és gyakran szóvá teszi az őket érő jogkorlátozásokat. Példaként említette, hogy a képviselő a kisebbségi szervezetekre gyakorolt politikai nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek minősíttette azt a legutóbbi esetet, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mondvacsinált okokra hivatkozva, durva támadásokat intézett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és annak vezetője, illetve más kárpátaljai magyar szervezetek ellen. A delegáció képviselői arra kérik David Sassolit, hogy az EP nevében fejezze ki szolidaritását a megtámadott képviselővel, illetve szólítsa fel az ukrán hatóságokat, hogy akadályozzanak meg mindenfajta fenyegetést, uszítást és gyűlöletkeltést az európai parlamenti képviselők, valamint az ukrajnai magyar közösség tagjai ellen.