Előfizetés

Folytatódtak az összecsapások Tiranában

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.12. 11:27
Folyamatosan tüntetnek a rendőri erőszak ellen Tiranában
Fotó: Olsi Shehu
Három napja tartanak a zavargások, a belügyminiszter lemondása után a tüntetők és az ellenzék is Edi Rama miniszterelnök távozását követeli.
Pénteken is összecsaptak az albán fővárosban a rendőrökkel a tüntetők, akik immár harmadik napja utcára vonulva fejezték ki felháborodásukat amiatt, hogy a rendvédelmi szervek agyonlőttek egy 25 éves férfit, aki megszegte a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalmat. Tiltakozók százai gyűltek össze Tiranában a kormány épülete előtt, majd köveket és petárdákat hajítottak az ott őrséget álló rendőrökre, akik vízágyúkkal és könnygázzal válaszoltak. Hasonlóan erőszakos utcai összecsapások voltak az előző napokban is, amikor a tiltakozók százai, semmibe véve a tízfős gyülekezési plafont, kövekkel dobálták a rendőröket, a belügyminisztériumot, a tiranai polgármesteri hivatalt, valamint a főbb kormányzati épületeket. Megpróbáltak behatolni a belügyminisztériumba és a kormányzati épületkomplexumba, ahol Edi Rama miniszterelnök irodája is található. A rendőrség akkor is könnygázt vetett be. A résztvevők, akiknek túlnyomó többsége nem viselt maszkot, Rama lemondását követelték, a kormány épülete előtt álló karácsonyfát is felgyújtották.
A tragikus haláleset után a miniszterelnök nyilatkozatban kért bocsánatot a szerinte „megmagyarázhatatlan és teljesen észszerűtlen” lövöldözés miatt, Sander Lleshaj belügyminiszter pedig csütörtökön benyújtotta lemondását.

Edi Rama albán kormányfő az egyik tüntetésen megsérült rendőr betegágyánál
Fotó: Albanian Prime Ministry / Handou / Anadolu Agency via AFP
A tiltakozások további három városra is kiterjedtek, és iélezték a belpolitikai ellentéteket a szocialista kormány és az ellenzéki erők között. A jobbközép ellenzéki Demokrata Párt ugyancsak a kormányfő lemondását követelte. A 25 éves Klodian Rashát keddre virradóra lőtték agyon a kijárási tilalom hatálya alatt, mert nem reagált az őt feltartóztatni akaró rendőrök felszólítására. A belügyminiszter közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben. Péntek reggel egy tiranai bíróság úgy döntött, hogy őrizetben marad az a rendőr, akit a fiú lelövésével gyanúsítanak, amíg tart a vizsgálat, amely kideríti, hogy indokolt volt-e a fegyverhasználat.

Tüntető tömegbe hajtott egy autó New Yorkban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.12. 10:29
A sérült tüntetőket kórházba vitték, de egyikük sincs életveszélyben
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Őrizetbe vették a sofőrt, egy 52 éves nőt, tettének oka egyelőre ismeretlen.
Legalább hat ember megsérült, amikor pénteken New Yorkban a tüntető tömeg közé hajtott egy nő az autójával, írja a New York Times. A hatóságok közleménye szerint hat embert szállítottak kórházba, állapotuk nem életveszélyes.    Az esetről több videó is készült, az egyik felvételen látszik, hogy az autó először lassan hajt az emberek közt, majd egy hirtelen gázzal megindul és több embert elüt. Az autót vezető 52 éves nőt őrizetbe vették, az autóban rajta kívül egy 29 éves nő is ült. Az egyelőre nem derült ki, hogy a nő miért hajtott a tömegbe.   
A tüntetők azokra a fogvatartottakra akarták felhívni a figyelmet, akik már közel egy hónapja éhségsztrájkolnak az amerikai Bevándorlási és Határvédelmi Hivatal fogdájában. (444 nyomán)

Újra kormányra kerülhet az RMDSZ Bukarestben

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.12.12. 09:30
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
Fotó: Kiss Gábor / MTI
2014 decembere óta, amióta önként kilépett a bukaresti Ponta-kabinetből az RMDSZ, a magyar képviselet nem került kormányzati szerepbe Romániában.
Klaus Johannis államfő megkezdte a kormányalakítási konzultációkat a parlamentbe bejutott pártokkal és már a választás másnapján egyértelművé tette, nem a választásokat megnyerő szociáldemokrata pártot (PSD) kéri fel kormányalakításra. A román alkotmány szerint az elnöknek nem kötelessége a győztes pártot felkérni, ha az nem szerez abszolút többséget, az, hogy ennek ellenére így illene, nem érdekli Klaus Johannist. A PSD vélhetően amúgy sem tudna kormányt alakítani még a 9 százalékot meghaladott szélsőjobb új formációval, az AUR-al sem, az elnök és a lemondott Ludovic Orban liberálisai (PNL) viszont a rendszerkritikus viszonylag új erő, az USR-Plus szövetséggel és az RMDSZ-el közös koalícióban többséget alkotnak. Ám nem ígérkezik egyszerűnek sem a kormányalakítás, sem a közös kormányzás. Az USR-Plus saját miniszterelnökjelöltet nevezett meg az Európai Parlament Emmanuel Macron nevével fémjelzett liberális frakciója, a Renew Europe frakcióvezetője, Dacian Ciolos személyében. A PNL és az USR-Plus közötti viszony nem zökkenőmentes, a kampányban még a siker reményében Orban és más PNL-s vezérek jelezték, néppárti kormányt szeretnének. A liberálisok is megnevezték saját miniszterelnök jelöltjüket, Florin Citu pénzügyminiszter személyében, és minden bizonnyal nem a párt korábbi elnöke és mai napig tényleges vezetője, Johannis rábólintása nélkül tették ezt. Vagyis az államfő vélhetően Citut kéri fel kormányalakításra, de ha a 15 százalékot szerzett USR –Plus ragaszkodik a tisztséghez, akkor komoly bajba kerül Johannis és pártja, hiszen a nélkülük távolról sincs meg a kormányzáshoz szükséges többség. Romániában ritkán történt meg, hogy egy adott kormány változatlan formában egy teljes mandátumon keresztül helyén maradjon. Olyan viszont még sosem történt, hogy egy többpárti koalíció négy éven át fennmaradjon.