Előfizetés

Egytonnás légibombát találtak Csepelen

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.11. 16:48
Illusztráció
Fotó: Népszava
A rendőrséggel egyeztetve döntenek majd a biztonsági zóna kialakításáról.
Egytonnás légibombát találtak Csepelen pénteken, jelenleg a hatástalanítás előkészítése zajlik – mondta Gajdos Milán hadnagy, a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek. A második világháborús bombát egy őrzött, zárt területen találták a Kvassay-hídnál. Először ki kell szerelni belőle a gyújtószerkezetet, hogy szállítható legyen. Ennek az előkészítése zajlik jelenleg. A rendőrséggel egyeztetve döntenek majd a biztonsági zóna kialakításáról – mondta a szakember.

Szombattól felfüggesztik az idősek vásárlási sávját

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.12.11. 16:31

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Három hét után visszalép a kormány: holnaptól megszűnik az idősáv.
Szombattól felfüggeszti a kormány az idősek vásárlási idősávját, minden korosztály szabadon mehet bármilyen üzletbe a nyitvatartási időben. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye azonban arra nem tér ki, hogy helyette bevezetnék az üzletben tartózkodók létszámának korlátozását, bár pénteken napközben több kormányzati forrás is azt hangsúlyozta, utóbbiról tart az egyeztetés a kereskedelmi szövetségekkel.
– A vásárlási idősáv arra volt jó, hogy a kormány úgy tehessen, mintha foglalkozna az idősek gondjaival, és elterelhesse a figyelmet a valódi bajokról, az intézetekben élők kiszolgáltatottságáról, a magányosan elhunytak tömegéről

– így értékelte lapunknak a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője a híreket, hogy a kereskedelmi szervezetek nyomására a kormány két hét után felfüggeszti az időkorlátot és helyette esetleg az üzlet méretéhez igazodó létszámkorlátot vezetne be a vásárlásoknál. Karácsony Mihály szerint eddig is ez lett volna a megoldás az üzletek zsúfoltsága ellen, máshol, például Franciaországban vagy Olaszországban jó ideje alkalmazzák ezt a korlátot. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsát (NYUSZET) vezető soros elnök pedig úgy fogalmazott: ők nem kérték, nem tartották szükségesnek az idősáv bevezetését, de nem is ártott sokat az időseknek. Juhász László azt is hozzátette azonban kérdéseinkre, hogy épp ideje a feloldásának, mert a fiatalok karácsony előtti vásárlási korlátozása most kezd valóban feszültségeket okozni. Mindkét nyugdíjas-szervezeti vezető hozzátette, az idős emberek el tudják dönteni, mikor a legkevésbé veszélyes számukra a vásárlás, ahogy abban is egyetértenek, hogy befejezhetné a kormány az Idősek Tanácsának felhasználását az elhamarkodott és felesleges lépéseinek indoklására, a közvélemény félrevezetésére. A 12 tagú testület elnöke ugyanis Orbán Viktor, alelnöke pedig Novák Katalin családügyi miniszter, így tehát hiteltelen a Tanácsra kenni, hogy hol ezt, hol meg azt kérik a kormánytól. A nagylétszámú országos nyugdíjas szervezetek véleményét – ahogy az idősáv bevezetésekor, úgy most sem kérték ki. Ugyanolyan politikai döntés az idősáv bevezetése vagy a kereskedelmi szakma nyomására annak eltörlése, ahogyan a nyugdíjasok helyzetének javítása lenne, de utóbbira nincs rákényszerítve az állam, hiszen az idős korosztály nagyjából fele így is, úgy is a Fideszre szavaz – fogalmazott Karácsony Mihály.

Ha Trianont is Orbán tárgyalja, az antant országok felét Magyarországhoz csatolják – véli Kubatov Gábor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 16:12
Kubatov Gábor
Fotó: Népszava
Sajátos módon méltatta főnökét az FTC elnöke, a Fidesz pártigazgatója.
Amióta tető alá hozták csütörtök este a brüsszeli megállapodást, a fideszes politikusok (érhető módon) nyilvánosan fejezik ki örömüket. Ebben a kórusban tudott egyedi hanggal előrukkolni a nagyobbik kormánypárt egyik prominense. Kubatov Gábor ugyanis pénteken a következőt posztolta ki:
„ha annak idején a Trianoni békeszerződést Orbán Viktor tárgyalja, az antant országok felét Magyarországhoz csatoltatta volna.”

Noha többet nem írt oda, feltehetően a költségvetési megállapodásra gondolt.