Előfizetés

A turizmusnak kampó, a kormány februárig ad bértámogatást

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.12.08. 19:30

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kormány január végéig meghosszabbítja az 50 százalékos bértámogatást a vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban - jelentette be Varga Mihály egy Facebook-videóban, miután ágazati szereplőkkel egyeztetett.
A folytatásról a pénzügyminiszter elmondta, hogy ha az ágazat szereplői kezdeményezik, az intézkedések meghosszabbíthatók.  Az egyeztetésen az ágazati szereplők jelezték, hogy bár az eddigi kedvező intézkedések nagy segítséget jelentettek a fennmaradásukban, a veszélyhelyzet meghosszabbításával a munkahelyek védelme érdekében további támogatásra van szükségük. Ezért döntöttek a januári hosszabbítás mellett, illetve kedvezményeket kiterjesztették az utazásszervezéssel foglalkozó cégekre is. Nem lehet tudni, hogy a kormány miért csak februárig állja az 50 százalékos bértámogatást, amikor a mai ismereteink szerint még hosszú hónapokig nem lesz remény a kilábalásra, a második hullám pedig teljesen lenullázta a szektort. A KSH adatai szerint októberben a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest, a belföldi vendégeké 30 százalékkal csökkent. Az összes vendégéjszaka 89 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 67 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Sűrűn változnak a cégtulajdonosok és -vezetők

M. I.
Publikálás dátuma
2020.12.08. 16:32

Fotó: RESHETNIKOV ART
Egyre gyakrabban módosulnak a hazai vállalkozások tulajdonosai és vezetői. Az Opten ebben is felfedezte a koronavírus hatását.
Egy év alatt több mint 45 ezer hazai vállalkozás közel százezer tulajdonosváltását jegyezték be – közölte cégbírósági közzétételek alapján az Opten. Ennyi idő alatt nagyságrendileg minden tizedik társaság tulajdonosi köre módosul. Az elmúlt 12 hónap során több mint 3 ezer vállalkozás számolt be háromnál több tulajdonosváltásról. A jelenséget a céginformációs szolgáltató a nemzedékváltással és a koronavírus hatásával hozza összefüggésbe. Egy ilyen fordulat gyakran hat a társaság kultúrájára, szellemiségére. A túl sűrű cserélődés már gondot jelenthet, különösen akkor, ha a tulajdonosi és vezetői szerepkörök keverednek. Egy év alatt közel 47 ezer vállalkozás aláírói listáján történt változás. Közel 4 ezer társaság cégjegyzői módosultak háromnál többször. Idén mintegy 10 ezer vállalkozás fő tevékenysége módosult, amiben szintén kimutatható a járvány hatása. A székhelyét egy év alatt 32 ezer vállalkozás változtatta meg. A hazai cégek tehát átlag 16 évente költöznek - állapítja meg az Opten.

1,7 milliárdos közbeszerzést nyert el a kormánybiztos cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.08. 16:29
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Nem lehet mit tenni, ha pont az ő vállalkozása a legalkalmasabb egy közpénzes feladat elvégzésére.
Kedden jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a Ferroép Zrt. nyert meg egy szegedi közbeszerzést - vette észre a 444.  A cég húzhat fel egy egészségügyi laboratóriumot, plusz a hozzá tartozó irodákat, összesen 1,73 milliárd forintért. A vállalat annak a Nemesi Pálnak az érdekeltségébe tartozik, akit 2019-ben a Fidesz támogatott Botka László kihívójaként, de alulmaradt. 
A portál emlékeztet, hogy időközben kormánybiztosi megbízást kapott, szeptembertől ő felel a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért. Itt található meg Szeged is, ahol a cége működik.

A történethez az is hozzátartozik, hogy amikor a közbeszerzést tavasszal kiírták, és a Ferroép jelentkezett rá, akkor Nemesi még nem volt kormánybiztos, de mire kiválasztották a cégét a munkára, addigra már övé volt a poszt.