Előfizetés

Zavaros vízstratégia

M. I.
Publikálás dátuma
2020.12.08. 19:45

Fotó: PATRICK PLEUL/Picture-Alliance / AFP
A kormány úgy fogadta el a vízügyi stratégiát, hogy arról sem a szakmai szervezetekkel, se az érintett településekkel nem egyeztetett, sőt a betekintést is korlátozta.
A jelenlegi vagyon- és díjgazdálkodási keretek között eszköz- és emberierőforrás-oldalról sem biztosítható a hazai a víziközmű-szolgáltatás hosszú távú fenntarthatósága - közölte a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) december eleji, Országos Vízérték és Digitális Vízgazdálkodás című konferenciájukról közzétett összefoglalóban. A rendezvényen Áder János köztársasági elnök a felújítási szükséglet felmérését és a cégek hatékonyságjavítását javasolta. Kovács Károly MaSzeSz-elnök szerint a jelenlegi díjbevételek az 50 éves pótlási szükségletek éves átlagos értékét sem fedezik. Ráadásul ez a szükséglet az elöregedett, jellemzően kistelepülési hálózatokon az átlag 10-40-szeresét is kiteheti. A szervezet átfogó, egységes vagyon- és díjgazdálkodási keretek közötti tervezést, illetve a társadalom széles körű szolidaritására alapozó megvalósítást javasol. A konferencián kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott vízügyi stratégiát a kormány elfogadta. Ennek egyes elemeit később a szakmai szervezetek is megismerhetik. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége külön is nehezményezte, hogy őket nem vonták be a dokumentum előkészítésébe és azt elfogadás után sem tekinthették meg.

A turizmusnak kampó, a kormány februárig ad bértámogatást

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.12.08. 19:30

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kormány január végéig meghosszabbítja az 50 százalékos bértámogatást a vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban - jelentette be Varga Mihály egy Facebook-videóban, miután ágazati szereplőkkel egyeztetett.
A folytatásról a pénzügyminiszter elmondta, hogy ha az ágazat szereplői kezdeményezik, az intézkedések meghosszabbíthatók.  Az egyeztetésen az ágazati szereplők jelezték, hogy bár az eddigi kedvező intézkedések nagy segítséget jelentettek a fennmaradásukban, a veszélyhelyzet meghosszabbításával a munkahelyek védelme érdekében további támogatásra van szükségük. Ezért döntöttek a januári hosszabbítás mellett, illetve kedvezményeket kiterjesztették az utazásszervezéssel foglalkozó cégekre is. Nem lehet tudni, hogy a kormány miért csak februárig állja az 50 százalékos bértámogatást, amikor a mai ismereteink szerint még hosszú hónapokig nem lesz remény a kilábalásra, a második hullám pedig teljesen lenullázta a szektort. A KSH adatai szerint októberben a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest, a belföldi vendégeké 30 százalékkal csökkent. Az összes vendégéjszaka 89 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 67 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Sűrűn változnak a cégtulajdonosok és -vezetők

M. I.
Publikálás dátuma
2020.12.08. 16:32

Fotó: RESHETNIKOV ART
Egyre gyakrabban módosulnak a hazai vállalkozások tulajdonosai és vezetői. Az Opten ebben is felfedezte a koronavírus hatását.
Egy év alatt több mint 45 ezer hazai vállalkozás közel százezer tulajdonosváltását jegyezték be – közölte cégbírósági közzétételek alapján az Opten. Ennyi idő alatt nagyságrendileg minden tizedik társaság tulajdonosi köre módosul. Az elmúlt 12 hónap során több mint 3 ezer vállalkozás számolt be háromnál több tulajdonosváltásról. A jelenséget a céginformációs szolgáltató a nemzedékváltással és a koronavírus hatásával hozza összefüggésbe. Egy ilyen fordulat gyakran hat a társaság kultúrájára, szellemiségére. A túl sűrű cserélődés már gondot jelenthet, különösen akkor, ha a tulajdonosi és vezetői szerepkörök keverednek. Egy év alatt közel 47 ezer vállalkozás aláírói listáján történt változás. Közel 4 ezer társaság cégjegyzői módosultak háromnál többször. Idén mintegy 10 ezer vállalkozás fő tevékenysége módosult, amiben szintén kimutatható a járvány hatása. A székhelyét egy év alatt 32 ezer vállalkozás változtatta meg. A hazai cégek tehát átlag 16 évente költöznek - állapítja meg az Opten.