Előfizetés

Átverték a világot – mégis vétóznak a lengyelek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.04. 12:38
Képünk illusztráció.
Fotó: AFP / Verwendung weltweit
Nem marad egyedül Orbán az Európai Unió elleni harcban.
Varsó teljes egészében kiáll az uniós források kifizetésének feltételrendszerére vonatkozó lengyel-magyar álláspont mellett

– hangsúlyozta pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő Twitter-bejegyzésében. Varsó "csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá" - írta, hozzátéve: mindez "világosan következik" az ügyben múlt héten Budapesten elfogadott, és hétfőn Varsóban megerősített lengyel-magyar állásfoglalásból is. Ebben a lengyel és a magyar miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy szükség esetén készek megvétózni a költségvetési csomagot. Csütörtök este, brüsszeli látogatása alkalmából a legkisebb lengyel kormánykoalíciós párt elnöke, Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes, fejlesztésügyi miniszter kijelentette: a költségvetés ügyében szerinte a kompromisszum akkor lehetséges, ha az EU vezetői elfogadnak egy kötelező erejű nyilatkozatot a költségvetési feltételrendszer magyarázatáról. Aláhúzta: Lengyelország meg akar bizonyosodni arról, hogy a feltételrendszer kizárólag az uniós alapok átlátható és tisztességes felhasználását érinti majd. Gowin nyilatkozatát egyes hírügynökségek úgy értelmezték, hogy Lengyelország kész elállni az uniós költségvetéssel kapcsolatban kilátásba helyezett vétójától, ha az unió vezetői jóváhagyják az említett magyarázó nyilatkozatot. A PAP hírügynökség által közreadott nyilatkozatban azonban Gowin nem fogalmazott úgy, hogy Varsó "kész elállni a vétótól". A PAP szerint viszont elismerte: a vétó esetében az uniónak ideiglenes költségvetése lenne, amely nem lenne előnyös Lengyelország számára, és nem lenne jó a másik 26 tagállamnak sem. Így hát mindenki érdeke, hogy kompromisszumot találjunk - mondta Gowin. Szintén csütörtök este Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő úgy nyilatkozott: az uniós kifizetésekhez kapcsolt jogállamisági feltételre vonatkozó közös lengyel-magyar álláspontnak határozottan kell hangot adni, nemcsak a hazai, hanem elsősorban a nemzetközi, uniós színtéren. A költségvetési csomag témája legközelebb az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján kerülhet napirendre.

Tűzharc tört ki az orosz-ukrán határon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.04. 12:23

Fotó: SERGEY BOBOK / AFP
A körülmények egyelőre tisztázatlanok.
Három fegyveres kísérelt meg behatolni Oroszországba Ukrajna felől, egyiküket az orosz határőrök lelőtték

- közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az MTI szerint. Az incidens Belgorod környékén történt. Az FSZB közölte, hogy a határátlépéssel próbálkozó ismeretlen személyek az elfogási kísérlettel szemben fegyveres ellenállást tanúsítottak. Egyikük a tűzharc során halálos sebet kapott, ketten pedig ukrán területen elmenekültek. Az ügyben vizsgálat indult a határsértők azonosítása érdekében.

Amerikai hírszerzés: Kína a II. világháború óta nem látott fenyegetést jelent a világ biztonságára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.04. 10:17

Fotó: Liu Dawei / AFP
Alighanem a Trump-kormány mindent elkövet, hogy Biden hivatalba lépése előtt a lehető legnagyobb viszályt szítsa.
Kína a második világháború óta nem látott fenyegetést jelent a világ demokráciájára és a szabadságára nézve, hiszen a diktatórikus ország „világuralomra tör”

- állítja John Ratcliffe, az amerikai hírszerzés irányítója egy friss véleménycikkben.

Az írást a portfolio.hu szemlézte. Ebben azt írja a kémfőnök, hogy az információk egyértelműek: Peking le akarja uralni az Egyesült Államokat és a világ többi részét, katonailag és technológiailag is. A fenyegetés nagyságára utalva jelezte, hogy az éves költségvetésből 85 milliárd dollár többletet különítettek el a Kínával szemben hírszerzési tevékenység növelésére. A hírszerző Kína gazdasági tevékenységét három szóval jellemezte: „lopás, másolás és helyettesítés.” Ratcliffe ezt egy tudatos stratégiának véli, hogy  ellopják amerikai cégek szellemi tulajdonát, lemásolják, aztán kitúrják a termékekkel az amerikai cégeket a globális piacról. Nem meglepő, ha a kínai nagykövetségen zokon vették az írást. Közleményükben azt írják, hogy Racliffe hidegháborús retorikát folytat, elfogult és elferdíti a tényeket.