Előfizetés

Lengyelországban körözött csaló lehetett a brüsszeli szexparti szervezője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 22:29
Az a bizonyos brüsszeli ház, baloldalt felül az eresszel
Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ / AFP
Szájer József „vendéglátója” lengyel lapok szerint körözött bűnöző, aki már jogásznak és izraeli egyetemistának is kiadta magát.
David Manzheley, a brüsszeli orgia szervezője (amelyet követően Szájer József fideszes EP-képviselőt egy sikertelen menekülési kísérlet után, kábítószerrel a táskájában a belga rendőrség feltartóztatta) egyben egy Lengyelországban csalásért körözött személy is – írta csütörtök este a 444.    Manzheley, a lengyel lapok mellett eleinte a 444-nek is véletlen névegyezésről beszélt és határozottan tagadta, hogy azonos lenne azzal a lengyel férfival, akit ugyanígy hívnak és csalásért köröznek Lengyelországban. Csütörtök késő délután viszont már kész tényként írtak arról, hogy egy személyről van szó.  – Csütörtök délután a legjelentősebb független lengyel lap, a Gazeta Wyborcza azt írta, hogy a belga rendőrség megerősítette a lengyel rendőrség számára, hogy a lengyel hatóságok által körözött Manzheley pár nappal ezelőtt még Belgiumban volt, míg a férfi rokonai pedig azt erősítették meg a lapnak, hogy az interjúkban felbukkant férfi valóban az ő hozzátartozójuk, igaz, nagyon rég, 15 éve nem látták élőben. A lap ír arról is, hogy a wadowice-i Manzheley-t 2008-ban ítélték 14 hónapnyi börtönre, mert ügyvédnek adta ki magát, és így verte át áldozatát, pénzt csalva ki tőle. Büntetését azonban nem töltötte le, elszökött az országból. 2013 óra európai elfogatóparancs volt ellene érvényben. A lengyel lap értesülései szerint nem ez az egyetlen csalás, ami a férfihoz köthető: volt például, hogy egy izraeli egyetem jogászhallgatójának adta ki magát. Egy másik lengyel lap, az Onet  forrásai szintén megerősítették, hogy ugyanarról a személyről van szó. Információk szerint több mint egy tucatnyi feljelentés van beadva a férfi ellen Lengyelországban.

Nem enyhítenék a korlátozásokat az uniós egészségügyi miniszterek

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 21:42
Korai az enyhítés. A lengyel intenzív osztályokon is megfeszített a küzdelem az emberéletekért
Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency via AFP
Túl korai lenne – figyelmeztették a karácsonyra és az újévre készülődő európaiakat.
Noha a koronavírus-járvány terjedésének európai alakulása óvatos optimizmusra adhat okot, túl korai lenne a járvány visszaszorítását célzó korlátozások enyhítése – hangzott el az Európai Unió tagországai egészségügyi minisztereinek videókonferencia keretében tartott ülésén csütörtökön. Jens Spahn, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország egészségügyi minisztere tájékoztatása szerint az ülés résztvevői egytértetek abban, hogy a tavaszi állapotokhoz képest mára az Európai Unió jobban felkészült a határokon átnyúló súlyos egészségügyi fenyegetések leküzdésére. a jövőben még szorosabbra fűznék az együttműködést.      Spahn elmondta, a szakminiszterek többsége szerint az ECDC és az EMA megerősítéséhez több emberi és pénzügyi forrást kell biztosítani a tagállamok részéről az egészségügyi válság megelőzéséhez és leküzdéséhez. Mások a tagországok illetékes szerveinek munkájában jelentkező párhuzamosságok megszüntetésének fontosságára hívták fel a figyelmet, köztük az összekapcsolt adatbázisok párhuzamos adminisztrációjának elkerülésére. 

A járvány miatt elmarad a 2021-es nizzai karnevál

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 21:21

Fotó: VALERY HACHE / AFP
A téltemető vigasságot a 2021-es mottót – Az állatok királya – megőrizve rendezik meg 2022-ben.
Elmarad a 2021-es nizzai karnevál a koronavírus-járvány miatt. A francia Riviérán fekvő város csütörtöki közleménye szerint a február 13. és 27. közé meghirdetett jövő évi karnevált a jelenlegi közegészségügyi helyzetre való tekintettel 2022-re halasztják. A rendezvény elnapolásától függetlenül a város támogatni fogja jövőre a felvonulás résztvevőit, akiknek mesterségbeli tudása a város szellemi kulturális örökségének része. A téltemető vigasságot a 2021-es mottót – Az állatok királya – megőrizve rendezik meg 2022-ben. A koronavírus-járvány terjedése miatt Nizza már az idei karnevál utolsó nagy napját is lefújta februárban. A híres felvonulás több százezer embert vonz évente Franciaországból és a világ minden tájáról.