Előfizetés

A járvány miatt elmarad a 2021-es nizzai karnevál

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 21:21

Fotó: VALERY HACHE / AFP
A téltemető vigasságot a 2021-es mottót – Az állatok királya – megőrizve rendezik meg 2022-ben.
Elmarad a 2021-es nizzai karnevál a koronavírus-járvány miatt. A francia Riviérán fekvő város csütörtöki közleménye szerint a február 13. és 27. közé meghirdetett jövő évi karnevált a jelenlegi közegészségügyi helyzetre való tekintettel 2022-re halasztják. A rendezvény elnapolásától függetlenül a város támogatni fogja jövőre a felvonulás résztvevőit, akiknek mesterségbeli tudása a város szellemi kulturális örökségének része. A téltemető vigasságot a 2021-es mottót – Az állatok királya – megőrizve rendezik meg 2022-ben. A koronavírus-járvány terjedése miatt Nizza már az idei karnevál utolsó nagy napját is lefújta februárban. A híres felvonulás több százezer embert vonz évente Franciaországból és a világ minden tájáról.

Csaknem ezren haltak meg egy nap alatt Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 21:12
Olaszországban tömeges a lakossági tesztelés
Fotó: Andrea Mancini / NurPhoto via AFP
Ez a legmagasabb szám a koronavírus-járvány február végi kezdete óta. További szigorítások várhatók.
Olaszországban az elmúlt huszonnégy órában 993 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés következtében az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint. A szerdai 684 áldozathoz képest ez jelentős ugrás, és ez a legmagasabb szám a koronavírus-járvány február végi kezdete óta.
A legtöbb halottat, 347-et Lombardiából jelentették, száz- száz körüli volt az egy nap alatt elhunytak száma Piemontban és Veneto tartományban. A halottak száma a járvány kitörése óta elérte az 58 038-at az országban. Eddig március 27-én volt a legtöbb halott Olaszországban, akkor 969 beteg halt meg a vírus okozta betegségben.

Március végéhez képest különbséget jelent, hogy akkor a járvány első hónapjában napról napra fokozatosan emelkedett a halottak száma, amely március 27-én tetőzött, majd csökkenésnek indult. A március 18. és 27. közötti héten indultak el a fegyveres erők kamionjai a lombardiai Bergamo városából más térségek krematóriuma felé. Olaszországban eddig még egy nap sem sikerült nullázni a halottak számát.    Az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma nem volt kiemelkedően magas, de túllépte a 23 ezret a korábbi 20 ezer után. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg megközelíti a 760 ezret.
A hatósági karanténban és kórházban kezeltek száma az utóbbi egy hét alatt több mint húsz százalékkal csökkent. Kórházban jelenleg több mint 31 ezren vannak, intenzív osztályon 3597 beteget kezelnek, ami a fertőzöttek 0,5 százaléknak felel meg.

Utóbbi adattal kapcsolatban Domenico Arcuri, a járványhelyzet kezelésével megbízott kormánybiztos emlékeztetett, hogy március utolsó hetében az azonosított betegek 6,7 százalékát kezelték intenzíven. A kormánybiztos szerint az októbertől fokozatosan bevezetett, majd novembertől ismételten szigorított intézkedések eredményesnek bizonyultak: a korábbi 18 százalékról 10,2 százalékra sikerült csökkenteni a tesztelések és az azokon szűrt fertőzöttek arányát. Csütörtökön több mint 226 ezer tesztet végeztek. Február vége óta a fertőzöttek száma túllépte az 1,6 milliót.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök további szigorítások bejelentésére készül
Fotó: ELIANO IMPERATO / Controluce via AFP
Giuseppe Conte miniszterelnök az esti órákban jelenti be a péntektől életbe lépő és január 15-ig érvényes korlátozó intézkedéseket. Korábbi bejelentések szerint az ünnepek alatt megtiltják nemcsak a tartományok, hanem a települések, városok közötti mozgást is.

Lengyelország hajlandó feladni a vétót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 21:07

Fotó: ZOLTAN FISCHER / AFP
A varsói kormány kész támogatni az uniós pénzek jogállamisági kritériumhoz kötését, ha biztosítékot kap arra, hogy a feltételrendszert csak az uniós pénzekkel összefüggésben alkalmazzák.
Lengyelország készen áll kompromisszumot kötni az uniós kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötő 25 másik tagállammal – jelentette be Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtök este az Európai Bizottság tisztségviselőivel folytatott tárgyalások után a Reuters jelentése szerint. Mint mondta, hajlandóak feladni az EU következő hét éves költségvetésének és helyreállítási alapjának vétóját, ha az állam- és kormányfők elfogadnak egy jogilag kötelező érvényű értelmező nyilatkozatot a jogállamisági kritériumokról. Ha Gowin a lengyel kormány álláspontját ismertette, akkor ez – brüsszeli megfigyelők szerint – egy észzerű kompromisszum lehet. Jaroslaw Gowin elmondta azt is: olyan deklarációt szeretnének, amely tisztázza, hogy a feltételrendszert csak az uniós pénzek rendeltetésszerű felhasználásával összefüggésben alkalmaznák, és nem fognak azzal nyomást gyakorolni a tagállamokra más kérdésekben. A politikus utalt arra: azt szeretnék elkerülni, hogy például az Európai Bizottság által kritizált és az Európai Unió Bírósága által többször elítélt igazságügyi átalakítás miatt is veszélybe kerüljenek a Lengyelországnak szánt uniós források. Azt viszont úgy tűnik, hajlandóak lennének elfogadni, hogy a rendszerszintű korrupció elleni fellépésre használják a jogállamisági kritériumokat. Csütörtök este megkerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, hogy megtudjuk, a magyar kormány is hajlandó-e hasonló feltételekkel visszavonni a vétót, de egyelőre nem érkezett válasz.