Előfizetés

Előrehozott téli szünetet akar a PDSZ

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.02. 14:40

Fotó: Népszava
Nyáron pótolnák be az esetlegesen kimaradó tanórákat.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul rendelje el a téli szünetet mostantól annak eredetileg tervezett végéig, azaz 2021. január 4-ig.

A szakszervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az így kiesett napokat – nagyjából két hetet – június 16-ától 30-áig lehetne pótolni. Megítélésük szerint a szünet napjainak átszervezésével azonnal csökkenthető a mostani, egyre kockázatosabb téli időszakban a kontaktusok száma, és ezzel hatékonyan csökkenthető a vírus terjedése is. A két hét nem vész el a nemzetgazdaságnak sem, mivel az júniusban – egyrészt a várható természetes esetszám-csökkenés, másrészt az addigra jó eséllyel megindított vakcinaprogramok hatására – biztonságosan bepótolható, továbbá „a nehézkesen működő online oktatás” helyett akkor már nagy eséllyel lehet biztonságosan közösségben oktatni.  A PDSZ szerint a szünetátrendezés nem okoz különösebb fennakadást, már csak azért sem, mert júniusban az intézményekben jellemzően a kirándulásokat, év végi ismétléseket tartanak, közösségi programokat szerveznek.
A szakszervezet országos választmányának az az álláspontja, hogy a jelenlegi helyzetet nem lehet a kormány által bemutatott „hurráoptimizmussal” irányítani, és a szünet javasolt átrendezése az egyetlen jó megoldás a jelenlegi helyzetben.

Megvan az Index új főszerkesztője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 14:34

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
Fekete-Szalóky Zoltánt nevezték ki megbízott főszerkesztőnek a portál élére.
Az Index.hu Zrt. új vezérigazgatója Fekete-Szalóky Zoltánt nevezte ki a lap megbízott főszerkesztőjének – tudta meg a Media1.   A portál kiemeli: Fekete-Szalóky Zoltán idén ősz óta az Index főszerkesztő-helyettese volt, így ebből a posztból lép előre.
Fekete-Szalóky Zoltán az Index előtt az idén indult Országút című kormányközeli kulturális-közéleti lapnál volt rövid ideig szerkesztő,

azt megelőzően pedig éveken át az InfoRádiónak volt a felelős szerkesztője. Kérdés persze, meddig foga irányítani a lapot, miután elég gyorsan cserélődnek a vezetők mostanság az Indexnél. Mint ahogy lapunk is beszámolt, az előző főszerkesztő, Szombathy Pál sem töltött sok időt posztjában és ugyancsak távozott Balogh Ákos Gergely is, aki három hónapig volt főszerkesztő-helyettes.
Fekete-Szalóky Zoltán
Fotó: index

Vétó, Szájer, Demeter: Csak a szégyen marad

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 13:34

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A jelenlegi botrány, a a Borkai- és a kaleta-ügy mind a hatalom álságos, álkeresztény politikáját leplezik le Tóth Bertalan szerint.
Szégyenkezni senki nem szeret, és az utóbbi években – de különösen az utóbbi hetekben – bőven kijutott a szégyenből a magyar embereknek – kommentálta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Szájer ügyet Tóth Bertalan. Ugyanis, magyarázta az MSZP társelnöke, hiába nem egyenlő a Fidesz és a kormány Magyarországgal, az emberekre hullik vissza az Orbán-rezsim minden szégyenteljes tette. Amiből most gyors egymásutánban három is akadt. Az első a vétó volt, amely jól jelzi: a miniszterelnök nem hajlandó tudomásul venni, hogy vannak olyan európai alapértékek, amelyeket tiszteletben kell tartani. Például azt, hogy az EU nem engedi ellopni a közösségi pénzeket – azért, hogy ez ne így legyen, azaz mégis meg lehessen csapolni a közösségi forrásokat, Orbánnak semmi sem drága: a gazdasági mentőcsomag blokkolásával sok-sok millió magyar és uniós polgárnak okoz kárt. Az pedig orcátlanság, vélekedett Tóth Bertalan, hogy miközben vétót kiállt a kormányfő, a kabinet máris bejelentkezett uniós támogatásért. A másik arcpirító ügy Demeter Szilárdé, aki embertelen, gázkamrázós írása után is az egyik legfontosabb magyar kulturális intézmény igazgatója maradhatott, és miniszteri biztosi posztjától sem kellett megválnia – annak ellenére, hogy saját intézménye, a Petőfi Irodalmi Múzeum is elhatárolódik tőle. A harmadik skandalum pedig Szájer Józsefé. Akinek EP-képviselőként be kellett volna tartania a járványszabályokat, arról nem beszélve, hogy nem lehetett volna nála semmilyen illegális drog. A többi (értsd: az orgia) nyugodtan lehetne a fideszes politikus magánügye. Csakhogy mégis közügy, mert Szájer József eleven cáfolata annak a politikának, amit pártja a nyilvánosság előtt képvisel. A hatalom egy olyan társadalmi rendet – és ennek részeként olyan konzervatív-kereszténynek mondott ideológiát, illetve családpolitikát – akar a magyar emberekre erőltetni, aminek szöges ellentéte mindaz, amit Szájer József elkövetett. Az EP-képviselő viselt dolgainak kipattanása után kártyavárként omlik össze a Fidesz kommunikációja, vélekedett Tóth Bertalan. „Jövő héten szavazunk az Alaptörvény módosításról. Hát mi fog eszébe jutni? Hogy ezt, minden törvények legfontosabbikát Szájer József írta. Hogyan lehetne tovább építeni ezt a politikát? – ironizált a szocialista társelnök. Aki szerint a legnagyobb probléma, az álszentség – miközben sorjáznak az ügyek: a Borkai-botrány, a Kaletta-ügy, most meg Szájeré. Ezek mind a hatalom álságos, álkeresztény politikáját leplezik le, miközben az átlagembereknek marad a szégyen.