Előfizetés

Áder megszólalt

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.02. 11:47

Fotó: Soós Lajos / MTI
Az államfő szerint már nem elvi döntésekről kell beszélni, hanem konkrét lépésekről.
A fenntartható vízgazdálkodás területén ma már nem elvi döntéseket kell meghoznunk, feladatunk az, hogy a közös cél eléréséhez szükséges lépésekről, a végrehajtás módjáról, időtávjáról, a finanszírozás feltételeiről beszéljünk - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) online konferenciáján. Ismertette: nyolc éve, hogy megszületett a nemzeti fenntartható fejlődési stratégiája az országnak. Az első budapesti víz világtalálkozón, 2013-ban meghatározták a vízzel kapcsolatos célokat. Az Agenda 2030-at öt éve fogadták el és ugyanabban az évben egyeztek meg Párizsban arról, hogy az éghajlatváltozás elszabadulását hogyan kívánják megelőzni.  A megállapodás végrehajtásakor fontos szerep jut a vízgazdálkodást érintő szemléletváltásnak. 2015-ben megszületett a Kvassay Jenő Terv, "az új nemzeti vízstratégiánk. Ezek mind-mind a fenntartható fejlődésünket szolgáló szemléletváltásra épülő tervek, megállapodások, szándékok" - tette hozzá. 

Tamás Gáspár Miklós: Szájerről nem kell beszélni, a képmutatást nem most találták ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 10:58

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A filozófus szerint a magyar kormányfőt gyűlöli az ország, amelyet morálisan lezüllesztett, és a járványban az is kiderült: rosszul is kormányoz.
Változásra van szükség: Orbán Viktor nem maradhat az ország élén. Morálisan lezüllesztette és tönkre tette ezt az országot. Ehhez mások is hozzájárultak, de ma ő Magyarország szinte teljhatalmú vezetője, úgyhogy Orbánnak mennie kell! – jelentette ki Tamás Gáspár Miklós az ATV kedd esti Egyenes beszéd című műsorában A filozófus, mint mondta, Szájer József ügyéhez nem kíván hozzászólni egyáltalán, más ember magánügyeiről nem kell a nyilvánosságban beszélni, és a képmutatást nem most találták ki. Ugyanakkor leszögezte:
„mára olyan állapotba jutott a magyar politikai rendszer, hogy egy viszonylag tapasztalatlan és csekély tehetségű ellenzék hatalomra kerülése is közérdek.”

Ezt többek között Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának Origóban megjelentetett, majd visszavont, „Európát Soros gázkamrájának” ábrázoló, nemzetközi felháborodást kiváltó cikkére is alapozta.   Tamás Gáspár Miklós kifejtette: amikor az emberek elolvasták azt a szörnyűséges cikkét, rengetegen fölháborodtak, de nagyon kevesen figyeltek fel egy másik tényezőre: amit ez az ember állít, az nem igaz. – Ilyen cikk legalább 40 jelenik meg egy átlagos héten ugyanezzel a tartalommal, csak legfeljebb „nem ilyen ügyesen megírva”, például a Magyar Nemzetben napi 5-6, de például az Origón, Mandineren, a Pesti Srácokon is rendszeresen. Demeter Szilárd most azt állítja, hogy a nyitott társadalom fogalma azt jelenti, hogy beengedik a bevándorlókat – mondta filozófus. Kiemelte:
„Ehhez képest a nyílt társadalom fogalmát 1945-ben írta le Sir Karl Popper (osztrák származású angol-zsidó filozófus), A nyitott társadalom és ellenségei című, magyarul 2001-ben megjelent munkájában. A bevándorlásról szó sem esik benne, és maga Soros György sem foglalkozott ezzel, aki egyébként tanítványa volt Poppernek. Soros György azt gondolja a bevándorlás kérdéséről, mint a világon a legtöbb liberális. Ez tehát hazugság, ami nem tartozik a nyitott társadalom fogalmához.”

A másik hazugságként a „multikulturalizmust”. említette Demeter Szilárd éppúgy erdélyi, mint én – mondta Tamás Gáspár Miklós, aki szerint ha nincs multikulturalizmus, maga Demeter Szilárd sem járhatott volna a kolozsvári egyetem magyar tagozatára, mert az nem lenne.
„Nem csak arról van szó, hogy Demeter Szilárd írása felháborító, kegyeletsértő, fasiszta hanem arról, hogy összevissza beszél, és mindabból, amiről ír, egy árva szó sem igaz, semmi sem igaz!”

– hangsúlyozta Tamás Gáspár Miklós.

Szerinte Demeter Szilárdnak és a védelmezőinek tudniuk kell, hogy ártanak Magyarországnak, a magyar államnak, és a magyar jobboldalnak is. Aláhúzta, kétségkívül helyes lépés volt, hogy Demeter „visszavonta” az írását, de azáltal a „dolog” nem tűnt el: olyan rettenetes reakciókat vált ki mindez az ellenzéki körökben, mint az erdélyi magyarokkal szembeni ellenségességet. Mint mondta, „kihoztak” Kolozsváron egy pólót, amelyre az van ráírva:
„Erdélyi, de rendes”.

– Ezek szörnyű jelenségek éppúgy, mint amikor cigányozzák Orbán Viktort – hívta fel a figyelmet a filozófus a magyarországi viszonyok tarthatatlanságára. Szerinte ha a közvélemény rasszizmussal reagál a rasszizmusra, azt mutatja, milyen súlyos állapotban van a hazánk.
„A fő felelős elsősorban a főhatalom. Aki ismer, tudja, én csöppet sem bízom az ellenzéki pártokban, ennek ellenére elérkezett a változás ideje, mert Orbán Viktor európai politikáját a lakosság nagy többsége, még a fideszes választók fele is ellenzi. Aki emberek között jár, az tudja, az Orbán Viktorral szembeni gyűlölet mekkora ez országban. Rosszul kormányoz, és a korábbi illúzióknak a koronavírus-járvány is véget vetett”

– fogalmazott Tamás Gáspár Miklós.

Elhunyt az egykori egészségügyi államtitkár

Kökény Mihály
Publikálás dátuma
2020.12.02. 10:54

Fotó: Népszava
Vojnik Mária nem felejtette el, honnan jött.
Gyakorló orvosból lett politikus. Pszichiáter és aneszteziológus, a kilencvenes években a Magyar Orvosi Kamara Szabolcs - Szatmár- Bereg megyei elnöke. 12 évig volt az MSZP parlamenti képviselője, 5 évig egészségügyi államtitkár. Később a Demokratikus Koalíció tagja lett. Karrierje csúcsán sem felejtette el, hogy honnan jött, kik bíznak benne az átlagnál is erősebben. Meggyőződéssel képviselte a nehéz sorsú emberek ügyét; vallotta, hogy senki ne legyen szegény azért, mert beteg, és senki ne legyen beteg azért, mert szegény. 69 éves volt. (A szerző volt egészségügyi miniszter.)