Előfizetés

Elszállhatnak az atlétikai stadion már eleve felpumpált költségei, és csúszhat is a projekt

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.12.01. 11:09

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Újabb milliárdokat sikerült elkölteni az épülő atlétikai stadionra. Ezúttal tanácsadói, ellenőri feladatokra szerződtek baráti cégekkel.
Gyorsan közelít a számláló a Budapesti Atlétikai stadion a kormány által októberben meghatározott 204 milliárd forintos bekerülési költségéhez. A nemzetközi közbeszerzési portálon hétfőn közzétett tájékoztató szerint a projekt lebonyolításával megbízott BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. 2,88 milliárd forintot fizet a Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztési és Mérnöki Zrt. – Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. párosnak a stadion, a szabadtéri edzőpályák, a gyalogos és kerékpáros hidak, illetve más projektelemek lebonyolításáért, valamint tanácsadói és ellenőri feladatokért. A tendernyertes cégek a NER hűséges mérnök vállalkozói. Szinte valamennyi nagyobb állami beruházásban szerepet kapnak, legyen szó a múzeumi negyedről, az Opera felújításáról, a Puskás stadionról, különböző út- és vasútépítésről. 
A fenti szerződéssel már 178 milliárd forint felett jár a projekt, és hol van még a vége. Holott az olimpiai pályázathoz készült előzetes számításokban 120 milliárdos tételként szerepelt. A szakma már akkor is a Puskás Stadion 190 milliárdos árát tartotta meghatározó irányszámnak. A Puskás példája azonban azt mutatja, hogy a beruházásra biztosított 204 milliárd is kevés lehet, főként úgy, hogy jelen esetben a Duna-parton felépülő csarnok mellett hidak, edzőpályák, árvízvédelmi létesítmény, aluljáró és kikötő is épül. A számláló eddig is gyorsan pörgött. A projektnek helyet adó egykori Vituki-telepet is magába foglaló telket 16,5 milliárdért szerezte meg az állam, úgy hogy nem a területet, hanem az azt birtokló céget vásárolta meg. Az építészeti terveket az úszóarénát és az új Néprajzi Múzeumot is tervező Napur Architect szállította nettó 4,7 milliárdért. A terület megtisztítására, az egykori Vituki-torony és a többi vízműves épület bontására, valamint a tereprendezésére vonatkozó szerződést 2018 novemberében sikerült tető alá hozni. A tendert Mészáros Lőrinc gyerekeinek (Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes, ifj. Mészáros Lőrinc) cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Föld-Trans Kft. nyerte meg 4,1 milliárd forintos ajánlatával. A kivitelező céget meghívásos eljárásban választották ki. A Beruházási Ügynökség eredetileg öt céget kért fel, de két jelentkezést érvénytelennek nyilvánítottak, így végül csak a STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., a SWIETELSKY Magyarország Kft., valamint a ZÁÉV Építőipari Zrt.-Magyar Építő Zrt. páros adott be ajánlatot. Kevesek meglepetésére ismét Mészáros gyerekek cége (ZÁÉV) valamint az immáron Tiborcz István közelinek számító Magyar Építő diadalmaskodott. Jól megy nekik a közös munka. Együtt építették a Puskás Stadiont, most pedig a Néprajzi Múzeumot.
Az új stadion látványterve.
Fotó: Magyar Építők

A haveribbnál is haveribb cég

A Magyar Építő többségi tulajdonosa közvetve néhány évvel ezelőttig Mészáros Lőrinc barátja és állandó üzlettársa, Szíjj László volt, a tiszakécskei vállalakozó azonban két éve túladott a társaságon. A Magyar Építők ekkor került a WHB Befektetési Kft. és az Épkar Zrt. közös többségi tulajdonába. Orbán Viktor veje, Tiborcz István még az Elios adásvételekor keveredett üzleti kapcsolatba a Paár Attila tulajdonában álló WHB Befektetési Kft.-vel, míg Szeivolt István által birtokolt Épkar Zrt. a vizes vb-n kaszált nagyot. 

  A forintok mellett a hónapok is gyorsan gurulnak. Három évvel ezelőtt még úgy számoltak, hogy 2020 első felében megkezdődik az építkezés, de a kivitelezői tendert is alig két hete sikerült lezárni. Kérdés, hogy behozható-e ez a csúszás. Az időpontok és összegek tekintetében igen óvatos – a Puskást és az úszóarénát felépítő – Fürjes Balázs államtitkár korábban úgy fogalmazott a Népszavának: az atlétikai stadion akkor készülhet el a 2023-as világbajnokságra, ha 2020 első felében aláírják a kivitelezői szerződést. Ez pedig nem sikerült.

Tisztára söpörték a pályát

A stadionépítést kiemelt beruházássá nyilvánították, így könnyített engedélyeztetési szabályokkal kellett számolniuk. Nem is volt gond. A stadion már tavaly megkapta az építési engedélyt az állami kérésnek eddig még soha ellent nem mondó Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Hivatalától. Az árvízvédelmi művek engedélyeztetését eleve leválasztották a projektről, hogy ne akadályozza a stadion építését. A Pest megyei Kormányhivatal pedig idén júliusban zöld utat adott a létesítménynek. A bontáshoz pedig engedély sem kellett.

Magyarországon csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 09:34

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A halálos áldozatoké viszont nőtt. Az operatív törzs keddi tájékoztatóján ismertetik az elmúlt hetek intézményi teszteléseinek az eredményét.
Keddre 3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 221 073-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 977-re emelkedett. Jelenleg 64 802 a gyógyultak száma, míg az aktív fertőzötteké 151 294 – írta a kormányzati tájékoztató oldal. Kedd reggel 7884 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 662-en voltak lélegeztetőgépen. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredményét az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ismertetik.
Az operatív törzs jelenleg 330 óvodában egy-egy csoportot érintően, 163 óvodában és 116 általános iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 562 általános iskolában egy-két osztályt és 53 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Decemberben hamarabb és már emelt összeggel jön a nyugdíj

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 09:09

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Átutalással már a napokban megérkezik a számlákra a járandóság, és a postások is kiviszik azt még a hónap első felében.
Jóval előbb folyósítja az év utolsó hónapjában a Magyar Államkincstár a szokásos, általában a hónap második hetében érkező nyugdíjakat – írta az Index az állami szervezet honlapján közzétett tájékoztató alapján.
Az éves ütemezés szerint általában az adott hónap 10-12. napján érkezik a számlákra a nyugdíj, de akik átutalással kérték a járandóságukat, már december 2-a körül számíthatnak rá. A járandóság már tartalmazza a novemberi kiegészítő nyugdíjemeléssel megnövelt, év elejéig visszamenőleg megemelt összeget.

Amennyiben az ellátást postai úton fizetik, a kézbesítés a Magyar Posta Zrt. által előzetesen biztosított úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik. Minden hónapban 12 munkanapon át viszik ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. – A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat – közölte a Magyar Posta.