Előfizetés

Újabb tesztutcát adtak át Bécsben

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.30. 16:38

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Tömeges tesztelésre készülnek az osztrák fővárosban.
A bécsi Ausztria Center mélygarázsában, illetve felszíni parkolójában megnyílt „tesztutca” már a harmadik az osztrák fővárosban. Ide elsősorban az ápolási intézményekben és az idősotthonokban dolgozókat, valamint a betegek, illetve bentlakók hozzátartozóit várják koronavírus-gyorstesztre, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák a behurcolás veszélyét. 
Olyanok is jelentkezhetnek tesztelésre, akik tüneteket vélnek felfedezni magukon, és úgy érzik, megfertőződhettek. Ők azonban csak autóval érkezhetnek, amelyből a szűrés során sem szállhatnak ki.
Itt és a korábban az Ernst-Happel Stadionban, illetve a Dunaszigeten kialakított létesítményben előzetes online regisztráció után egész nap várják az embereket.
Az előkészületek során rendkívüli elővigyázatossággal alakították ki a szűrőboxokat, és arra is ügyeltek, hogy azoknál, akiknek a gyorsteszt eredménye pozitív lesz, elkülönítve, a helyszínen felállított laborban a szükséges PCR-tesztet is elvégezzék.
Az új „tesztutca” üzembe állításával napi 15 ezerre növelhető Bécsben a tesztelési kapacitás – hangsúlyozta Michael Ludwig bécsi polgármester.  
Mindeközben nagy erőkkel folynak az előkészületek a bécsi tömeges tesztelésre is, amelyet december 4-e és 13-a között tartanak majd három helyszínen a hadsereg támogató közreműködésével.

Alkalmazással a kontaktkutatásért

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pedig egy hétfői sajtótájékoztatón hívta fel újra a lakosság figyelmét a Stop Corona App minél szélesebb körű letöltésének szükségességére. Az általános és sokszor hangsúlyozott védelmi intézkedések – mint maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás –, valamint a tömeges tesztelés mellett e koronavírus-alkalmazás mobiltelefonokra való letöltése jelentős segítség elsősorban a kontaktkutatás hatékonyabbá és gyorsabbá tételében.
Az alkalmazás egyfajta digitális naplóként működik, regisztrálja a bejelentéseket, és használóját azonnal figyelmezteti, amennyiben az tudtán kívül, akár boltban, akár a tömegközlekedésen egy méteren belül igazolt koronavírus fertőzött és az alkalmazást szintén használó ember közelébe került.
A miniszter bejelentette, hogy most folyik a környező országokkal a különböző alkalmazások harmonizálása, és december 14-étől már határokon átívelő adatokat kaphatnak az applikáció segítségével, amely adatvédelmi szempontból is megfelel az uniós követelményeknek. „Érdemes harminc másodpercet áldozni az életünkből a letöltésre, hisz ezzel a magunk és mások biztonságérzetét fokozhatjuk, mi több, alkalomadtán életeket is menthetünk” – tette hozzá Anschober.
Az alkalmazást eddig több mint egymillióan töltötték le Ausztriában.

Ismét találkozik Orbán és Morawiecki

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.30. 16:14

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Megvitatják a vétóügyet.
Egy héten belül immár másodszor egyeztet egymással személyesen Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök; az újabb munkaértekezletre hétfő este kerül sor Varsóban

– tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, megerősítve az erről szóló lengyel sajtóhíreket. Lengyelországi sajtóorgánumoknak Piotr Müller kormányszóvivő elmondta: a mai kétoldalú megbeszélés célja további intézkedések megvitatása az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán.
Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Orbán Viktor magyar kormányfő tárgyal a Karmelita kolostorban
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Háromszáznál is több embert vettek őrizetbe a vasárnapi tüntetésen Fehéroroszországban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.11.30. 14:52

Fotó: Viktor Tolochko / AFP
Könnygázt és villanógránátot vetettek be a tiltakozó tömeg feloszlatására, figyelmeztető lövéseket is leadtak.
Fehéroroszországban 313 embert vett őrizetbe a rendőrség a vasárnapi kormányellenes tüntetésen – közölte hétfőn a minszki belügyminisztérium.
A tárca megerősítette, hogy a biztonsági erők könnygázt és villanógránátot is bevetettek a tiltakozó tömeg feloszlatására, illetve figyelmeztető lövéseket is leadtak.

Vasárnap ismét ezrek tüntettek Fehéroroszországban Alekszandr Lukasenko elnök ellen. A fővárosban a tüntetők lakónegyedekben gyülekeztek, hogy a fehér-piros-fehér történelmi zászlók alatt a korábbi nagy menet helyett kisebb csoportokban a belvárosba vonuljanak. Médiajelentések szerint a rendőrök követték a tiltakozókat a lakónegyedekben a házak udvarába, és könnygázt vetettek be ellenük. A Telegram üzenetküldő portálon közölt videofelvételek szerint
több tüntetőt mikrobuszokba tuszkoltak és elvittek a biztonsági erők.

Hasonló tüntetéseket tartottak Fehéroroszország más városaiban is, egyebek között Bresztben, Vicebszkben és Hrodnában.
Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító Lukasenkót hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék a választáson hivatalosan a második helyen végzett Szvetlána Tyihanovszkaját tekinti győztesnek. Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. A tüntetések kezdete óta legalább négy ember meghalt a megmozdulásokon, illetve a kihallgatásokon.