Előfizetés

Ismét találkozik Orbán és Morawiecki

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.30. 16:14

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Megvitatják a vétóügyet.
Egy héten belül immár másodszor egyeztet egymással személyesen Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök; az újabb munkaértekezletre hétfő este kerül sor Varsóban

– tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, megerősítve az erről szóló lengyel sajtóhíreket. Lengyelországi sajtóorgánumoknak Piotr Müller kormányszóvivő elmondta: a mai kétoldalú megbeszélés célja további intézkedések megvitatása az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán.
Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Orbán Viktor magyar kormányfő tárgyal a Karmelita kolostorban
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Napsütés és hószállingózás is jöhet kedden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 16:13

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerit kedden délkelet felől csökkenni kezd a köd, illetve rétegfelhőzet kiterjedése, hosszabb napos periódusra a Tiszántúlon számíthatunk, nyugatabbra haladva inkább csak rövid időre süthet ki a nap. Elvétve szállingózhat a hó. A déli, délkeleti szél az Alpokalja térségében megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul, késő este -8 és -1 fok közé hűl le a hőmérséklet.

Cser-Palkovics András: Én nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt 2010-ben, ’14-ben és ’19-ben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 15:47

Fotó: Béres Márton / Népszava
Székesfehérvár polgármestere határozottan ellenzi Parragh Lászlóék javaslatát az iparűzési adó eltörléséről.
Nem a kormánnyal, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, Parragh Lászlóval van vitában az iparűzési adó miatt Cser-Palkovics András. Székesfehérvár fideszes polgármestere a Válasz online-nak adott interjúban ezt azzal indokolta, hogy semmilyen kormányzati kommunikációban nem látta, hogy támogatnák a kamarai javaslatot. 
A politikus emlékeztetett arra, hogy a járvány kezdetén már felvetődött egy javaslat az iparűzési adó csökkentéséről, akkor a Versenyképességi Tanács részéről, de ő akkor is tiltakozott ellene.
– Ez a javaslat, hogy ne kelljen a vállalkozásoknak iparűzési adót fizetni két évig, minden önkormányzatot érintene, holott ezek a bevételek nélkülözhetetlenek, nálunk húszmilliárdot jelentenek évente

– magyarázta.

A polgármester múlt héten közösségi oldalán fejtette ki, hogy miért tartja károsnak azt a kamarai javaslatot, miszerint el kellene venni az önkormányzatoktól az iparűzési adót. Arra kérte Parragh Lászlót, hogy hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket. Úgy fogalmazott, hogy egy szakmailag is rossz, de látványos javaslat óriási károkat okozna azoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része. Megjegyezte, hogy „a Kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort”.  Cser-Palkovics András – aki egykor az Orbán-stáb tagja volt – elmondása szerint nem szokott Felcsútra járni, de nem is kell, mivel a Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül egyeztetnek a kormánnyal.
– Sajnos sem a Versenyképességi Tanács, sem a Kereskedelmi és Iparkamara nem keresett meg minket, hogy kifejtsük, mit gondolunk a minket leginkább érintő kérdésekben. Kommunikáció nélkül márpedig nincs jó döntés – sem országosan, sem helyben

– állapította meg.

Az MJVSZ közgyűlésén
Fotó: Béres Márton / Népszava
A polgármester beszélt arról is, hogy a kemény viták ellenére is jól együttműködtek az ellenzékkel 2018-ig, de azóta megváltozott a helyzet, mert az országos politika az önkormányzatukba is beszivárgott, és ez nem tett jót. Ezt azzal indokolta, hogy „nem lehet nagypolitikai logikával várost jól vezetni”. 
– Mindenki tudja, hogy a Fideszhez tartozom, ráadásul tizenöt éves korom óta, de én nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt 2010-ben, ’14-ben és ’19-ben. Hanem Székesfehérvárra. Enyhe szomorúsággal is nézem azokat a városvezetőket, akik az országos politikába repítő ugródeszkának tekintik a polgármesterséget

– jelentette ki.

Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, hogy nem mondja, hogy soha nem térne vissza az országos közéletbe, de azt megjegyezte, hogy 2024-ben Székesfehérváron szeretne újra bizalmat kapni a választóktól a városvezetésre, akkor is a fideszes kormánnyal együttműködve.