Előfizetés

Cser-Palkovics András: Én nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt 2010-ben, ’14-ben és ’19-ben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 15:47

Fotó: Béres Márton / Népszava
Székesfehérvár polgármestere határozottan ellenzi Parragh Lászlóék javaslatát az iparűzési adó eltörléséről.
Nem a kormánnyal, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, Parragh Lászlóval van vitában az iparűzési adó miatt Cser-Palkovics András. Székesfehérvár fideszes polgármestere a Válasz online-nak adott interjúban ezt azzal indokolta, hogy semmilyen kormányzati kommunikációban nem látta, hogy támogatnák a kamarai javaslatot. 
A politikus emlékeztetett arra, hogy a járvány kezdetén már felvetődött egy javaslat az iparűzési adó csökkentéséről, akkor a Versenyképességi Tanács részéről, de ő akkor is tiltakozott ellene.
– Ez a javaslat, hogy ne kelljen a vállalkozásoknak iparűzési adót fizetni két évig, minden önkormányzatot érintene, holott ezek a bevételek nélkülözhetetlenek, nálunk húszmilliárdot jelentenek évente

– magyarázta.

A polgármester múlt héten közösségi oldalán fejtette ki, hogy miért tartja károsnak azt a kamarai javaslatot, miszerint el kellene venni az önkormányzatoktól az iparűzési adót. Arra kérte Parragh Lászlót, hogy hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket. Úgy fogalmazott, hogy egy szakmailag is rossz, de látványos javaslat óriási károkat okozna azoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része. Megjegyezte, hogy „a Kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort”.  Cser-Palkovics András – aki egykor az Orbán-stáb tagja volt – elmondása szerint nem szokott Felcsútra járni, de nem is kell, mivel a Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül egyeztetnek a kormánnyal.
– Sajnos sem a Versenyképességi Tanács, sem a Kereskedelmi és Iparkamara nem keresett meg minket, hogy kifejtsük, mit gondolunk a minket leginkább érintő kérdésekben. Kommunikáció nélkül márpedig nincs jó döntés – sem országosan, sem helyben

– állapította meg.

Az MJVSZ közgyűlésén
Fotó: Béres Márton / Népszava
A polgármester beszélt arról is, hogy a kemény viták ellenére is jól együttműködtek az ellenzékkel 2018-ig, de azóta megváltozott a helyzet, mert az országos politika az önkormányzatukba is beszivárgott, és ez nem tett jót. Ezt azzal indokolta, hogy „nem lehet nagypolitikai logikával várost jól vezetni”. 
– Mindenki tudja, hogy a Fideszhez tartozom, ráadásul tizenöt éves korom óta, de én nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt 2010-ben, ’14-ben és ’19-ben. Hanem Székesfehérvárra. Enyhe szomorúsággal is nézem azokat a városvezetőket, akik az országos politikába repítő ugródeszkának tekintik a polgármesterséget

– jelentette ki.

Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, hogy nem mondja, hogy soha nem térne vissza az országos közéletbe, de azt megjegyezte, hogy 2024-ben Székesfehérváron szeretne újra bizalmat kapni a választóktól a városvezetésre, akkor is a fideszes kormánnyal együttműködve.

Már az amerikai nagykövetség is elítélte Demeter Szilárd gázkamrázós írását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 15:42

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Egyre nagyobb nemzetközi visszhangja van a kormányzati kultúrharcos megnyilvánulásának.
A budapesti Amerikai Nagykövetség határozottan elítéli a közelmúltban megjelent véleménycikk kijelentéseit, amelyek egyenlőségjelet tesznek a jelenleg Európában zajló viták és a Holokauszt során több millió ember ellen elkövetett rettenetes gyilkosságok közé. A Holokauszt bármiféle relativizálása és minimalizálása kapcsán zéró toleranciát kell gyakorolni

– olvasható a budapesti amerikai nagykövetség hivatalos Facebook-bejegyzésében.

Ugyan név szerint nem említik meg az apropót, de könnyen kitalálható, hogy a reagálás Demeter Szilárdnak szól, aki szombaton egy vállalhatatlan írással vétette magát észre. Noha a kultúrharcos úgymond „visszavonta” az írást, a nemzetközi sajtóban is nagy botrányt kavart a publicisztika.

A kormány nem mondatja le Demeter Szilárdot

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.30. 14:00

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjéről kérdezték az ellenzéki képviselők Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest az Országgyűlésben.
A koronavírus okozta gazdasági krízis kivédésére hozott kormányzati intézkedésekről beszélt napirend előtti felszólalásában Varga Mihály, pénzügyminiszter a parlamentben, de a felszólalására reagáló ellenzéki képviselők miatt Demeter Szilárd botrányáról is kénytelen volt szót ejteni. Arató Gergely, DK-s képviselő a Petőfi Irodalmi Múzeum cikkére utalva elmondta, hogy „Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci, ismerjük ezt a hangot”.
Azzal hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt nácival

– mondta a képviselő Varga Mihálynak. Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott, „várjuk a tájékoztatást arról, hogy Demeter Szilárd lemondásáról miért nem tett bejelentést”. Harangozó Tamás az MSZP nevében szintén azt kérdezte, hogy Demeter Szilárd meddig marad még a posztján? Csárdi Antal az LMP képviselője szintén a PIM-főigazgató távozását követelte.
Varga Mihály válaszában csak annyit mondott, hogy Demeter Szilárd visszavonta az írását, és bocsánatot kért.

Egyébként pedig „a baloldal kettős mércével mér, mert amikor egy baloldali polgármester (a DK-s László Imre) pozitívan nyilatkozott Hitlerről, akkor nem követelték a lemondását”.