Előfizetés

Orbán vétója 14 ezer milliárd forint uniós forrástól zárja el hazánkat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.27. 15:15

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Politikai indokok és a lengyelekkel „közösen vívott hónapok” miatt bizonytalan az európai pénzeső.
Rekordméretű, 1800 milliárd eurós uniós költségvetési csomagot blokkol a magyar és a lengyel kormány; a közös büdzsének ez a két ország az egyik legnagyobb haszonélvezője – írta a hvg.hu annak kapcsán, hogy Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő politikai indokokkal blokkolja a pénzek elosztását. A portál az Európai Bizottság nyilvános adatai alapján kiszámolta:
Magyaroroszág 38,8 milliárd eurót (14 ezer milliárd forintot), Lengyelország pedig 125,5 milliárd eurót hívhatna a közös kasszából.

Ehhez képest a két politikus csütörtöki közös sajtótájékozatóján Orbán Viktor a lengyelekkel közösen vívott hónapokról, szokásos péntek reggeli rádióinterjújában pedig arról beszélt, hogy nem akar kompromisszumot.   Az Európai Unió következő hétéves költségvetésének főösszege 1,074 ezermilliárd euró. Az Európai Bizottság hosszú lejáratú kötvényeiből finanszírozott uniós helyreállítási alap összköltségvetése 750 milliárd euró, amelyből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 360 milliárd euró pedig hitel formájában érhető el. 
Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Orbán Viktor magyar kormányfő tárgyal a Karmelita kolostorban
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ördög a részletekben

Az Európai Tanács júniusi csúcsát lezáró kompromisszum értelmében Magyarország számára a kohéziós politika keretében (tehát az agrártámogatások nélkül) a 2021–2027 közötti időszakban rendelkezésre álló források összege 2018-as árakon számítva megközelítőleg 19,9 milliárd euró lenne. Ez a jelenlegi, 361 forint körüli euróárfolyammal számolva 7184 milliárd forint. A teljes kohéziós boríték belső eloszlását tekintve megközelítőleg 4,8 milliárd euró érkezne az Európai Szociális Alapból, 11,8 milliárd euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, míg nagyságrendileg 3 milliárd euró a Kohéziós Alapból származna. Lengyelország részesedése 66,4 milliárd euró. A teljes agrárpolitikai boríték főösszege 11,7 milliárd euró (4224 milliárd forint) lenne, Lengyelország esetében 31,1 milliárd.

Alapok, többletforrások

A „NextGenerationEU” költségvetés tekintetében a legnagyobb volumenű programja a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz 672,5 milliárd euró összegű, hiteleket és vissza nem térítendő pénzügyi támogatást tartalmazó keretének legfőbb célja a tagállami beruházások és a reformintézkedések végrehajtásának támogatására. A vissza nem térítendő pénzügyi támogatások teljes, 312,5 milliárdos keretösszegéből Magyarország a jelenlegi számítások alapján 6,2 milliárd euró (2238 milliárd forint) támogatásra válhat jogosulttá. Lengyelország esetében ez 23 milliárd euró. A Méltányos Átállást Támogató Alap célja a klímasemlegesség elérése: Magyarország az Európai Tanács döntése értelmében ezen alapból összesen 237 millió euró (85,5 milliárd) összegű támogatás felhasználására jogosult, Lengyelország pedig 3,5 milliárdra. A REACT-EU legfőbb célkitűzése, hogy 47,5 milliárd eurós kerettel új többletforrásokkal egészítse ki a 2014–2020-as illetve a 2021-2027-es költségvetés kohéziós politikára fordítható kereteit. Hazánk az előzetes allokáció értelmében a 2021-es évben mintegy 834 millió euró (301 milliárd forint) értékű támogatás felhasználására válhat jogosulttá, a lengyelek 1,556 milliárd euróra.

Több kórházban ápolt beteggel számol az operatív törzs, és bezártak egy épületgépészeti boltot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.27. 12:47

Fotó: koronavirus.gov.hu
A tatabányai üzletet tulajdonosa eltökélten közölte a rendőrökkel: eddig sem hordott, és ezután sem fog maszkot hordani.
Hivatalosan jelenleg 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, de ennél jóval többen szorulnak ellátásra – hívta fel a figyelmet az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Galgóczi Ágnes. Illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője elmondta, a kórházban lévők egy részénél még csak a betegség gyanúja áll fenn - őket nem veszik bele a kórházi összesítésbe. (A látszólagos kitérő oka, hogy Orbán Viktor mai rádióinterjújában arról beszélt, hogy mintegy 9500 embert ápolnak kórházban, és ez a szám 2000-el múlta felül a hivatalos adatot.) Ismertetve a péntek reggel a kormányzati tájékoztató oldalon megjelent adatokat –, kiemelte: ugyan egyre több a fertőzöttek és sajnos, a Covid-19 betegségben elhunytak száma, jó hír, hogy már több mint 52 ezren meggyógyultak.    Emlékeztetett: a beazonosított fertőzöttek számában (összesen 198 440) már megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében antigén gyorsteszteléssel kiszűrtek is.
Az antigén tesztelések pedig már meghaladta az 1,6 milliót .

– A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható – fűzte hozzá. Amellett, hogy továbbra is a védelmi intézkedések betartására hívott fel mindenkit, megemlítette, hogy november 27-e már 1998 a véradók napja. Szerinte az ő segítségük elengedhetetlen, hogy a kórházak rendelkezzenek vértartalékkal, egyben vérplazmaadással elősegítik a Covid-19-ben szenvedők gyógyulását.
Galgóczi Ágnes egy interneten terjedő csalástól is óvta az embereket, és kérte, ne üljenek fel a neves egészségügyi szakemberek – Zacher Gábor, Csókay András és Müller Cecília – nevében koronavírus elleni csodaszereket ígérőknek.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese részletesen ismertette a kormányzati tájékoztató oldalon olvasható rendőri intézkedési adatokat. A maszkviselési szabályok megsértésénél kiemelt egy esetet, amikor is a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei tíz napra bezártak egy tatabányai épületgépészeti szakáruházat, ahol sem az alkalmazott, sem a tulajdonos nem viselt maszkot. Az üzlettulajdonos közölte a rendőrökkel: eddig sem viselt ilyet, ezután sem fog – ismertette a meghökkentő esetet Kiss Róbert. Eddig egyébként szeptember óta 77 üzletet kellett ilyen szabálysértések miatt bezárni.

"Miniszterelnök Úr! Amikor 15 percenként meghal egy magyar, nem a síelés a legnagyobb probléma!"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.27. 11:47

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Tóth Bertalan szerint a jogállami vita a korlátlan lopás lehetőségéről szól.
"Miniszterelnök Úr! Amikor negyedóránként meghal egy magyar, nem a síelés a legnagyobb probléma!  Vegye már észre, Magyarországot nem egy 90 éves öregember fenyegeti, hanem egy gyilkos vírus!" - reagált Orbán Viktor rádióinterjújára Tóth Bertalan. (A kormányfő mindenkit óvott attól, hogy síbérletet vásároljon, mert kijutni ugyan kijut, de a hazaút a szigorú vizsgálatok és a karantén miatt kesetrves lesz.)
"És ha kinéz az oligarchái által mindannyiunk pénzén felújított Karmelita-kolostor ablakán, észre fogja venni, hogy a kórházak már alig bírják a rájuk nehezedő nyomást!" - fakadt ki az MSZP társelnöke. (Emlékeztetőül: a miniszterelnök interpretációjában az egészségügyi intézmények simán helytállnak.)
Tóth Bertalan szerint jó lett volna, ha a kormányfő mai rádióinterjújában nem ragad le a sorosozásnál, a migránsozásnál, illetve az oltási listákra való feliratkozás ígérgetése helyett arról beszélt volna, mit tesz az emberek egészségének védelméért és megélhetési biztonságáért most. Nem vitás, helyes, ha a kormány gondol a jövőre, de a társelnök szerint a jelent érintő szerencsétlenkedés helyett azonnali cselekvésre van szükség. "Mindjárt itt a karácsony, negyedóránként meghal egy honfitársunk, de a Fidesz-rezsimnek csak az a fontos, hogy miként és meddig lophatnának. Mert a jogállamiság elleni fideszes harc, az újabb és újabb kormányzati törvényjavaslatok erről szólnak!" - mondta Tóth Bertalan.  

Az MSZP cselevési listája:

  • Azonnali és tömeges szűrés, szigorú kontaktkutatás
  • 100 százalékos táppén azoknak, akik a háziorvos által igazoltan koronavírusos tüneteket mutatnak és karanténba kerülnek. Így az emberek nem mennének betegen dolgozni
  • 80 százalékos bértámogatást a munkahelyek megőrzése érdekében
  • Az álláskeresési támogatás legyen havi nettó 100 ezer forintra, és járjon 9 hónapig
  • A családi pótlék, a családtámogatás, a GYES és a GYET megduplázása
  • Tisztes megélhetést biztosító nyugdíjat minden idős embernek