Előfizetés

Elsőbbséget kapnak az idősek a postán nyitáskor

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.25. 13:54

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A fertőzésveszély csökkentése érdekében a Magyar Posta újra bevezeti az egyedi várakozási rendet.
Csütörtöktől az ország összes postáján a nyitást követő egy órában elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek, ezért az idősek számára javasolják, hogy közvetlenül nyitás után érkezzenek, többi ügyfelüktől pedig türelmet kérnek – közölte a Magyar Posta szerdán az MTI-vel. Szintén a koronavírus-járvány miatt, a fertőzésveszély csökkentése érdekében a Magyar Posta újra bevezeti az egyedi várakozási rendet, amelynek értelmében egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik. A többieket arra kérik, hogy a bejárat előtt, egymástól legalább 1,5 méteres távolságra várakozzanak. Az ügyfelek beléptetését, irányítását - ahol szükséges - egy postai munkatárs segíti majd. A Magyar Posta továbbra is megtartja a korábban meghozott védőintézkedéseket: érintésmentes kézbesítéssel adják át a postai munkatársak a személyes átvételt igénylő küldeményeket, aláírás helyett igazolványadatok bemutatásával. A postákon, kézbesítéskor, az üzemekben és az irodákban is kötelező a maszk használata, a nagy létszámú telephelyeinken a beérkezéskor rendszeres a testhőmérsékletmérés.

Pintér irányítja majd a kórházakat

D. A.
Publikálás dátuma
2020.11.25. 12:34

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A vészhelyzet idejére a belügyminiszter átveszi a magyar kórházrendszer irányítását.
A vészhelyzet idejére a belügyminiszter átveszi a magyar kórházrendszer irányítását – ez derül ki az Országos Kórházi Főigazgatóság feladatait részletező friss kormányrendeletből. Az országos kórház főigazgatóságot alig egy hete hozták létre. Mint arról beszámoltunk e hivatal feladata lesz egyebek mellett az egészségügyi ellátórendszer működtetése, az egyes ellátóhelyek kapacitásainak felülvizsgálata és az ezzel kapcsolatos stratégiai kormányzati döntések előkészítése. Lényegében a hivatal jogosítványaival akár a teljes ellátórendszert átszabhatja. A mai közlönyből pedig az is kiderül, hogy „az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKF) az Operatív Törzs vezetőjeként kijelölt rendészetért felelős miniszter irányítja.” Egy másik, szintén ma megjelent jogszabály jelzi, hogy a korábbi törvényekben eddigi kórházfenntartóként említett, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyett az új Országos Kórházi Főigazgatóságot kell érteni. Az OKF mostani feladatait részletező rendelettel az ÁEEK az év végével megszűnik.

Müller Cecília: Zala megyében nőtt leginkább a fertőzöttek száma az előző héthez képest

B. V.
Publikálás dátuma
2020.11.25. 12:05
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy a 47. héten 7 százalékkal kevesebb pozitív személyt regisztráltak az országban.
Szerdai ülésén vizsgálja felül a járványügyi intézkedéseket a kormány, amelyről a csütörtöki Kormányinfón ad majd tájékoztatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – közölte Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.  Az elmúlt napon egy vendéglátóhelyet záratott be a rendőrség a hatályos korlátozások megsértése miatt, így novemberben országszerte már 74 üzletet zártak be. Találtak egy budapesti kocsmát, amely működött, a vendégek pedig nem viseltek maszkot, ezért helyszíni bírságot szabtak ki és szintén bezáratták a helyet - közölte. A kijárási tilalom megsértése miatt 294 emberrel szemben intézkedett a rendőrség, és két ember nem tartotta be kutyasétáltatáskor az 500 méteres előírást. Az elmúlt napon 7307 karantént rendelt el a hatóság, így jelenleg 41 558 karantén van az országban. Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy újabb 3806 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 185 687-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 106, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 114-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 137 553. Kórházban 7718 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. Ez egy nagyon nagy terhet ró az egészségügyre – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügy dolgozók tesztelése jelenleg zajlik, erről a későbbiekben fognak beszámolni. Nagyon fontos eredménynek nevezte, hogy
a 47. héten 7 százalékkal kevesebb pozitív személyt regisztráltak az országban. A fertőzöttek 54 százaléka nő, 46 százaléka pedig férfi.

Hangsúlyozta, minden intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a járványt megállítsák. A legérintettebb korosztály a 40-49 évesek csoportja, ők teszik ki a teljes fertőzött populáció 23 százalékát, több mint 41 ezer fővel. Úgy fogalmazott, hogy az arányok nem nagyon változnak, állandónak mondhatók. Az egy-két éves gyermekek körében a legritkább a pozitivitás, összesen 141 kisgyereknél igazolták a vírust, de ahogy nő az életkor, úgy emelkedik a fertőzöttek száma.
– Nyilvánvaló, hogy most már mindenhol regisztrálunk pozitívakat

– jelentette ki, miután emlékeztetett arra, hogy már a magyarországi települések 91 százalékán megjelent a koronavírus.

Az elmúlt két hetet összehasonlítva az látható, hogy Zala megyében nőtt leginkább a fertőzöttek száma, egy hét alatt 86 százalékkal. Ezt követi Fejér megye 71 százalékkal, majd Borsod-Abaúj-Zemplén 54 százalékkal. Újságírói kérdésre Müller Cecília megerősítette, hogy még nem jelent meg az influenzajárvány Magyarországon, de a „figyelő orvosok” folyamatosan követik a mintákat. A pedagógusok teszteléséről elmondta, hogy aki pozitívnak bizonyul, az köteles karanténba vonulni, és értesíteni háziorvosát. Ha fertőzöttet találnak egy iskolában, annak bezárásáról és a helyi digitális tanítás bevezetéséről az oktatási hatóság dönt.  Kiss Róbert közölte, hogy a polgárőrök a mintát végző egészségügyi személyzet szállításában vesznek részt, de karitatív tevékenységet is végeznek.