Előfizetés

Vadjuh-számolás közben rejtélyes fémtárgyat fedeztek fel Utahban

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.24. 18:00

Fotó: Utah Department of Public Safety
A helikopterről úgy tűnt, a monolit tömböt újhullámos művész vagy egy filmrajongó állíthatta föl.
Rejtélyes monolit fémobjektumra bukkant egy állatszámláló helikopter a sivatagban – írta a BBC hírportálja. A vadőrök vadjuhokat számoltak a magasból Utah állam délkeleti, kieső részén, amikor a vörös sziklák között szokatlan tárgyra lettek figyelmesek. 
„A helikopteren utazó biológus vette észre először a fémtárgyat, azt mondta, meg kell néznünk”– mondta a KSLTV helyi csatornán Bret Hutchings pilóta. A 3,6 méter magas tárgyon semmilyen jelzést nem találtak. Úgy vélte, a monolit tömböt „valami újhullámos művész” vagy a 2001: Űrodüsszeia című, 1968-as Stanley Kubrick-film egy rajongója állíthatta föl. A filmben idegen civilizáció üzenetét hordozza egy fekete monolit tárgy.
Utah állam repülésbiztonsági hivatala a múlt héten tette közzé a négyszögletes fémobjektum képét, egyben azt is írták, hogy „a hatóság dönti el, szükséges-e további vizsgálat”. „A szövetségi kezelésben lévő területeken tilos engedély nélkül építményeket vagy műalkotásokat állítani” – közölték, az objektum pontos helyét azonban nem adták hírül, mivel félő, hogy felfedezők indultak volna a monolit tömbhöz, ami az eltévedés veszélyével járt volna.
Eddig senki sem jelentkezett, hogy ő állította volna fel a fémtömböt a sivatagban. A legtöbben arra tippelnek, hogy szobrász alkotása lehet, néhányan John McCracken minimalista művész (1934-2011) keze nyomát vélik benne felismerni.

Koronavírus fertőzöttsége miatt nem láttak el egy törött lábú férfit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.24. 15:09
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az eset a nagyszebeni kórházban történt.
Meghökkentő eset történt a nagyszebeni kórházban a Főtér beszámolója szerint, ahol még a múlt héten látták el egy pórul járt férfi lábtörését, de később komplikációk léptek fel az eset kapcsán. A problémák a hétvégén jelentkeztek, de a családtagok nem tudták eldönteni, mennyire súlyos a dolog, ezért felkeresték az intézmény sürgősségi osztályát. 
Ám amikor odaértek, az ügyeletes ortopéd szakorvos közölte: nem hajlandó megvizsgálni a férfit, mivel az koronavírusos.

Az ekkor (joggal) felháborodó feleség később írásos indoklást kért arról, miért nem látják el a férjét. A Szeben megyei sürgősségi kórház illetékesei közölték: belső vizsgálatot indítottak az ügyben. A portál megjegyzi, elvileg nincsen érvényben olyan tiltó határozat Romániában, amely megtiltaná azok ellátását, akik ugyan koronavírusosak, de más betegségük is van. 

Röntgenképet továbbítottak 5G hálózaton

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.24. 14:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egészségügyi innováció lehetővé teszi, hogy a felvételek pillanatok alatt a leletezőhöz érkezzenek, ez különösen mobil szűrőállomások esetén lehet hasznos.
Először továbbított Magyarországon nagyfelbontású röntgenfelvételt elektronikusan, 5G hálózaton keresztül Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnök hallgatója, az Innomed Medical Zrt., a Vodafone Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai és technológiai támogatásával. Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a különböző távdiagnosztikai eljárásokban is – jelentették be online sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
Az egészségügyi képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése szempontjából létfontosságúnak nevezte Varga Róbert innovációját Dévai Endre, az Innomed Zrt. elnöke. A röntgenfelvételeket jelenleg valamilyen külső adathordozón viszik az azt készítő eszköztől a földrajzilag távolabbi leletező eszközig. Az 5G hálózat viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és csaknem azonnali továbbítását, ami rendkívül fontos, hiszen
akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet

– mondta Varga Róbert ötletgazda.

Az innováció lehetővé teszi a külső adathordozó kiiktatását, a felvételek pillanatok alatt a röntgengépről egy szerveren keresztül egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például mobil szűrőállomások esetében fontos.
Dévai Endre elmondta, hogy a mérnökhallgató a folyamatban lévő legújabb kutatáshoz csatlakozott, ami egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, akár válságövezetekben is alkalmazható, gyors diagnosztikai eszköz kifejlesztésére irányul. Ez az eszköz az alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amellyel egy felvétel elkészítése 10 másodperc. Az 5G szerepe pedig a felvételkészítéskor keletkező, nagyméretű, közel 2 GB adatnak a leletező berendezés felé történő továbbításakor jelenik meg.
Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója gratulált Varga Róbertnek, és bejelentette: a hallgató témában tartott TDK-előadását az NMHH különdíjjal ismerte el.