Előfizetés

Müller Cecília: Talán már nem exponenciális a növekedés

B. V.
Publikálás dátuma
2020.11.24. 12:27

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az operatív törzs tájékoztatóján azt is közölte az országos tisztifőorvos, hogy az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki az egészségügyi dolgozók Magyarországon a járvány kezdete óta.
Kiss Róbert alezredes elsőként arra hívta fel a figyelmet az operatív törzs keddi tájékoztatóján, hogy kedden életbe lépett az idősek vásárlási sávja. Ennek megfelelően a mai naptól hétköznapokon 9 és 11 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8 és 10 óra között a 65 év felettiek védett sávban vásárolhatnak, vagyis ebben az időszakban csak ők tartózkodhatnak a boltban. Aki a korlátozást figyelmen kívül hagyja, azt a boltok üzemeltetői kötelesek felszólítani a távozásra. Megértést és türelmet kért az alezredes a fiatalabbaktól. Hétfőn 294 személy ellen intézkedett a rendőrség a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Az elmúlt napon két üzletet záratott be a rendőrség szabályszegésre hivatkozva, így már országszerte 73 boltot zártak be novemberben.
Egy Borsod megyei presszóban játékversenyt szervezett a tulajdonos, a rendőrség ezt a helyet is bezáratta.  Az elmúlt 24 órában 6107 hatósági karantént rendeltek el, így már 41 557 karantén van országszerte. A kijárási tilalom megszegése miatt novemberben összesen 5954 ember ellen intézkedett a rendőrség. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy újabb 3929 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 181 881-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 44 020-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 133 853. Továbbra is a főváros és Pest megye a leginkább érintett, de közölte, hogy 
a magyarországi települések 91 százalékánál igazolták már a koronavírus jelenlétét.

Felsorolta a megyei adatokat. Megjegyezte, hogy nagyok az eltérések megyénként, ami a népsűrűségtől is függ.  Meghalt 117, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 008-ra emelkedett. Az elhunytak életkora nagyon széles, 33-tól 101 éves korig terjed. Többüknél nem csak egy krónikus betegséget tártak fel.  Kórházban 7598 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília hozzáfűzte, hogy a számok még mindig emelkednek, nehezen csökkennek, de talán már nem exponenciális a növekedés. Emlékeztetett arra, hogy elindult a szociális otthonokban és az oktatási intézményekben a tömeges tesztelés. Azt kérte, hogy az idősek lehetőleg egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre. Ha nincs arra lehetőségük, hogy mások bevásároljanak helyettük, akkor a védett idősávban menjenek az üzletekbe. Kérte, hogy mindenki lássa meg a szabályozás lényegét, vagyis az idősek védelmét. Továbbra is zajlanak a szennyvíz-vizsgálatok. Elmondása szerint a külföldiek érdeklődnek a magyar módszer iránt, mivel a Nemzeti Népegészségügyi Központ igen jó eljárást dolgozott ki. A vizsgálatok alapján ki tudják mutatni, egy héten belül hol várható a fertőzések emelkedése. Jelen esetben ez
Békéscsaba, Miskolc, Nyíregyháza, Salgótarján és Székesfehérvár.

Kecskeméten és Szolnokon mértek egy kicsit csökkenő tendenciát.
Újságírói kérdések: A pedagógusok teszteléséről Müller Cecília elmondta, hogy hetente fogják értékelni és nyilvánossá tenni ennek eredményeit. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy egy koronavírussal kórházba került énekes hazatérhetett, amit örvendetesnek nevezett Müller Cecília. Nevet nem említett, de feltételezhetően Majkára gondolt. Majkának még mindig pozitív a tesztje, de ha teljesen tünetmentes, akkor 21. nap után egészségesnek minősül, ha ebben más betegség nem gátolja. A vásárlási idősávra azt mondta, hogy az nem a fiatalokat korlátozza, hanem az időseket védi. Érdeklődésre Müller Cecília elmondta, hogy a pedagógusok részére azért nem kötelező a tesztelés, mert az egy választható lehetőség. Felajánlják és javasolják azt a tanároknak. Hozzátette, hogy „a kötelezőség egészen más esetekre vonatkozik”. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki az egészségügyi dolgozók Magyarországon a járvány kezdete óta. Ez álláspontja szerint a nemzetközi adatokhoz képest egy rendkívül kedvező szám, mivel ez jellemzően 10-15 százalék a világ más országaiban.
A szerdai kormányülésen felülvizsgálják a járványügyi intézkedéseket.

Március végéig érvényesek lesznek az éves parkolási engedélyek Budapesten

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.24. 11:57

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Karácsony Gergely főpolgármester aláírta az erről szóló rendeletmódosítást.
Az éves parkolási engedélyek Budapesten – a járványhelyzetre való tekintettel – a jövő év januárja helyett március végéig lesznek érvényesek – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A közlemény szerint a Karácsony Gergely főpolgármester által frissen aláírt rendeletmódosítás értelmében a lakossági várakozási engedélyeket 2021. március 31-ig lehet meghosszabbítani. A rendeletmódosítás szerint a lakossági, a gazdálkodói és az egészségügyi várakozási hozzájárulások mellett szintén 2021. március 31-ig érvényesek a lakossági behajtási és behajtási-várakozási, a gazdálkodói, az egészségügyi és a városrendészeti behajtási-várakozási, valamint a városrendészeti behajtási hozzájárulások is. 

Hétvégétől újra érvényes lesz a kamionstop

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.24. 11:42

Fotó: Krizsán Csaba / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium javasolta, hogy a közúti fuvarozók időzítsék szállítási feladataikat a hétköznapokra.
A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozása e hét végétől ismét az általános szabályok szerint lesz érvényben, vagyis a kamionok szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig nem közlekedhetnek a hazai közutakon – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel. A tilalmat az elmúlt két hétvégére felfüggesztették. A közlemény szerint az adventi időszakban várhatóan megnövekszik a közúti forgalom, így közlekedésbiztonsági okokból ismét indokolttá válik a hétvégi kamionstop alkalmazása. A közúti fuvarozóknak szállítási feladataikat érdemes lehet a hétköznapokra, a kijárási tilalom időtartamára átütemezniük a tárca szerint.