Előfizetés

Romlott a levegő minősége az ország nagy részén

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.24. 09:52

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szerdától még további romlás, javulás legfeljebb vasárnaptól várható.
Az ország nagy részén romlott a levegőminőség; a Nemzeti Népegészségügyi Központ keddi térképe alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon veszélyesnek minősítették a levegőt a magas szállópor-tartalom miatt. Ugyanebben a térségben Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc, továbbá a Dunántúlon Pécs, Ajka és Várpalota levegője kapott egészségtelen minősítést. A szálló por miatt Budapest, Vác, Százhalombatta, Dunaújváros, Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya, Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok és Salgótarján levegője is kifogásolt.
A Főpolgármesteri Hivatal hétfői közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Budapesten a következő napokban várhatóan stagnál a szálló por szintje, majd szerdától tovább romlik a helyzet. Javulás – „jelentős bizonytalanság mellett” – legfeljebb vasárnaptól várható – írták.
A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első kategória az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés.
Az NNK korábban arra figyelmeztetett: rossz levegőminőség esetén a gyermekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint a várandós kismamáknál enyhe légzőszervi tünetek, például köhögés, légúti irritáció jelentkezhet, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak.

Meghalt 117 beteg, 3929 új fertőzöttet azonosítottak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.24. 09:40

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kórházban 7598 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 3929 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 181 881-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 117, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 008-ra emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. 44 020 -an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 133 853. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, az elhunytak 25 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (41 741) és Pest megyében (23 873) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (12 410), Borsod-Abaúj-Zemplén (10 744), Hajdú-Bihar (9571) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (9449). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2565).    Kórházban 7598 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen.
Az Operatív Törzs jelenleg 205 óvodai csoportban (7 százalék) és 154 óvodában (5 százalék) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 82 általános iskolában (3 százalék), 420 iskolai osztályban (16 százalék) és 52 általános iskolában (2 százalék) digitális tanrendet.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 5954 esetben intézkedett.   Emlékeztettek arra, hogy keddtől újabb, a járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lép életbe az idősek vásárlási sávjának bevezetésével. Ennek alapján hétköznapokon 9 és 11 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Hétvégén pedig 8 és 10 között érvényes ugyanez. Hozzátették, hogy az idősek a csak nekik fenntartott vásárlási idősávon kívüli más időpontban is vásárolhatnak. A kormány szerdai ülésén értékeli a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatását és szükségességét.

Megjelent a kormányrendelet az idősek vásárlási sávjáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.24. 09:13

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A korlátozás keddtől érvényes.
Megjelent a Magyar Közlönyben az idősek vásárlási sávjáról szóló kormányrendelet hétfőn, amely kedden már hatályba is lépett. Ennek megfelelően a mai naptól 
hétköznapokon 9 és 11 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8 és 10 óra között a 65 év felettiek védett sávban vásárolhatnak, vagyis ebben az időszakban csak ők tartózkodhatnak a boltban.

Nem minden üzletben lesz viszont az időseknek külön vásárlási sávja, az csak az alábbi üzletekre vonatkozik:
  • élelmiszerboltok,
  • drogériák, (ide az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletek tartoznak),
  • gyógyszertárak, gyógyászati segédeszközt forgalmazó boltok.
A felsorolt boltokban az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnak, de a sávos időszakban csak ők léphetnek be az üzletekbe. Lapunk számolt be arról, hogy az ország egyik legnagyobb idősügyi szervezetével, az ezer klubot és 120 ezer tagot összefogó Nyugdíjas Klubok és Idősek Életet az éveknek Országos Szövetségével nem konzultált a kormány az intézkedésről. Arról csak a 12 fős kirakattestületével, az Idősek Tanácsával egyeztetett.