Előfizetés

Bayer Zsolt az Európai Parlamentnek: A k...va anyátokat!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 22:47

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A publicista és asztalközössége ismét hosszasan szapulta az Európai Uniót.
Hétfőn este újra összeült a Hír TV Sajtóklub című műsorában a kormánypárti újságírók közössége, hogy megvitassák a közélet legfontosabb fejleményeit. Laza bevezetésként először ekézték Karácsony Gergelyt, majd sorosoztak egy jót, illetve rátértek sajtóviszonyokra is. Bayer Zsolt a Népszava egyik múlt heti hírén húzta fel magát, amiben arról számoltunk be, hogy az Európai Parlament plenáris ülésen vizsgálná a nyugat-balkáni sajtóviszonyokba való magyar beavatkozás megtárgyalását. 
"A k...va anyátokat! Ha túlvagytok ezen a kis tárgyaláson, akkor az RTL Klubot mi kirúghatjuk holnap?! Meg mi volt itt a rendszerváltás után, amikor egy lendülettel az összes megyei napilapot összevásárolták?! Az tök rendben volt, de ha mi megvesszük egy retkes tévé felét Hátsó-Macedóniában, akkor össze kell ülnie az EP-nek?! Ezek tényleg azt hiszik, hogy bármit lehet?!

- sorolta dörgedelmes szavait Bayer Zsolt.

A kirohanás annak kapcsán jutott eszébe, hogy "Németországban minden a Bertelsmanné." (Ennek a csoportnak a tagja a magyar RTL is - a szerk.) Szerinte Angela Merkel ennek a vállalatcsoportnak a vezetőjével egyeztet, akinek elmondja a vonalvezetést, "hogy mit szabad és mit nem. Ezt hívják ők sajtószabadságnak." A műsorban előkerült az uniós költségvetéssel kapcsolatos magyar és lengyel vétó témája is. Az adás meghívottjainak ennek kapcsán megfordult a fejében, hogy az Európai Uniónál még a Szovjetunió is jobb volt, mivel ők nem foglalkoztak a jogállamisági feltételekkel. Gajdics Ottó szerint ugyanakkor egyszerű a megoldás: ki kell venni "ezt a jogállamisági baromságot" az egészből és abban a pillanatban megszavazza azt mind Magyarország, mind Lengyelország. Aztán "osszák ki a segélyeket, induljon el a költségvetési ciklus, és utána lehet a jogállamisággal szarakodni." Persze a Fidesz pártcsaládjának frakcióvezetőjének, Manfred Webernek is kijutott a jóból. A néppárti politikus minap azt üzente Orbánnak, hogy "ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független, és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!"
"Te kis tetű! Te pontosan tudod, hogy Magyarországon valóban független az igazságszolgáltatás."

- jelentette ki Bencsik András.

A kormánypárti publicista szerint Magyarországon független a sajtó is. "Csak az a baj - mondhatná Orbán Viktor ennek a kis ócska alaknak - hogy tudjuk rólatok, titeket a valóság soha nem érdekelt." 

Pintért egyeztetésre hívják

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.11.23. 20:25

Fotó: Népszava
Tárgyalásra szólították fel hétfőn a belügyminisztert a rendvédelmi szakszervezetek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy csak a parancsnokok bérét akarja emelni a kormány.
A rendvédelem országos parancsnokai majdnem száz százalékos béremelésére tett javaslat azonnali visszavonását, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) sürgős összehívását és a jelenleg 38 650 forintos rendvédelmi illetményalap 50 ezer forintra emelését követelik a terület szakszervezetei Pintér Sándor belügyminiszternek írt tegnapi nyílt levelükben. Ahogy azt a hétvégén elsőként megírtuk, honvédelmi törvénymódosítások közé bújtatva akarja elfogadtatni a kormány az akár 1,9 milliós vezetői béreket, miközben az állomány tagjainak tett béremelési ígéreteket nem teljesíti. A BÉT munkavállalói oldalát vezető Powell Pál aláírásával elküldött levél szerint az egész állomány „meglepetéssel és megdöbbenéssel” olvasta a parlament elé beterjesztett javaslatot, amelynek következtében tovább nő a beosztottak és vezetők közötti bérolló, hiszen elmaradt az életpályamodell továbbfejlesztése, a januártól érvényes tíz százalékos kiegészítő juttatás nem épül be az alapbérbe és nem kapták meg a plusz kétszázezer forintos cafetéria juttatást sem, amit a kormány engedélyezett. A szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a rendvédelmi területen dolgozók alulfizetettek, túlhajszoltak, szociális és egzisztenciális problémával küzdenek és a pandémia után ismét tömeges lesz az elvándorlás a területről.  

A főpolgármester papagájokat alkalmazna kormányzati szóvivők helyett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 20:03
Képünk illusztráció.
Fotó: Manuel Cohen / AFP / MCOHEN
Szerinte cukibbak és olcsóbbak is lennének.
Kitört a harc a Karácsony Gergely és a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője között. A városvezető azon húzta fel magát, hogy Farkas Örs egy Facebook-posztban megállapította: Budapest bevétele alig kisebb, mint a tavalyi évben. A miniszteri biztos mindezt egy olyan tájékoztatásra hivatkozva közölte, amelyet a főjegyző írt alá. "Egy biztos, a budapesti vállalkozások és emberek lényegében ugyanannyit fizettek októberig a fővárosi önkormányzatnak, mint Tarlós István idejében." 
Több sem kellett a főpolgármesternek, aki ugyancsak a Facebookon vágott vissza. Szerinte a kormányzati tisztségviselők többségének mind van egy ötlete, mit kellene csinálni a fővárossal és azonnal elkezdtek érteni a költségvetéshez. 
"Most éppen a kormányszóvivő irodájának szóvivője, vagyis – ha jól értem– a kormányszóvivő szóvivője érezte feladatának, hogy megszakértse Budapest iparűzési adóból származó bevételeit. Hát, nem sikerült."

Karácsony Gergely szerint azt azonban elfelejtette hozzátenni, hogy a cégek egy részének tavaly év végén még egy körben kellett még adót fizetni, amit az idei évre már eltörölt a kormány. Ráadásul azzal sem számolt Farkas Örs, hogy felére csökkent a tömegközlekedésből származó bevételek összege, "de az is, hogy a drámain csökkenő bevétele ellenére a kormány idénre több, mint a kétszeresére, jövőre, pedig több mint a háromszorosára emelte a Fővárosi Önkormányzat által befizetett adót." A politikus szerint itt az ideje, hogy ő maga is javaslatot tegyen a kormány működésével kapcsolatban.  
Minek ennyi szóvivő, ha úgysem mondanak igazat? Alkalmazzanak inkább papagájokat, azok sokkal cukibbak, és nem kerülnek olyan sokba.