Előfizetés

Szijjártó most Japánból hozatott milliónyi favipiravir-tablettát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.21. 17:31

Fotó: KKM/Király Márton / MTI
A kínai szállítmány jövő hétre várható a gyógyszerből.
Ez az ellátás és utánpótlás keletről érkezik – ezekkel a szavakkal mutatta be Facebook-videójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy szombaton Japánból újabb egymillió favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett Magyarországra. A miniszter, aki csütörtökön, szintén a Facebookon jelentette be 17 nap karantén után, hogy kigyógyult a koronavírus okozta Covid-19 betegségből, a gyógyszerről elmondta:
„segíti a kórházban ápolt betegeket abban, hogy minél előbb meggyógyuljanak, és elkerülhessék a tüneteik súlyosabbá válását”.

– Egész Európa küzd a világjárvánnyal, Magyarországon is sajnos, egyre többen fertőződnek meg, és egyre több embert kezelnek kórházban – jegyezte meg a fideszes politikus. Azoknak pedig, akiknek már tünetei vannak, azt tanácsolta:
„Jó, hogyha szednek favipiravir hatóanyagú gyógyszert.”

Szijjártó Péter pénteken jelentette be, hogy Kínából jövő héten érkezik ugyancsak egymillió favipiravir-tabletta és így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú gyógyszerek száma.

Boldog-ügy: újabb gyanúsítások, lemondott képviselőnő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.21. 15:27
Boldog István, a Fidesz–KDNP parlamenti képviselője
Fotó: Boldog István Facebook oldala
A fideszes politikus „jobbkeze”, a szintén gyanúsított Fehér Petra lemondott törökszentmiklósi önkormányzati képviselői mandátumáról.
Újabb gyanúsítottjai vannak a Boldog István Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő Jász-Nagykun-Szolnok megyei választókerületében sejtett visszaélésnek; összesen 11 embert gyanúsítottak meg, köztük négy választott tisztségviselő van a hatóság látókörében – írta a Magyar Hang a kérdésükre adott Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) válasza alapján. A Népszava idén májusban írt arról, hogy a KNYF ügyészei előtt kellett felelnie Boldog Istvánnak, akit a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pályázataival kapcsolatban elkövetett visszaélések kapcsán hallgattak ki. A vesztegetés elfogadásával gyanúsított kormánypárti képviselő mentelmi jogát április 6-án függesztette fel Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára az Országgyűlés. Ezt követően tarthattak a politikusnál házkutatást, és foglalhattak le a nyomozók bizonyítékokat. A zűrös TOP-pályázatok ügyében előbb a NAV, majd a ügyészség vizsgálódott; májusig kilenc embert – köztük cégvezetőket és vállalkozókat – hallgattak ki gyanúsítottként, akiknek listája bővült azóta a KNYF tájékoztatása szerint. Az ügy egyik gyanúsítottja, a Boldog István jobbkezeként emlegetett Fehér Petra lemondott 2019 októberében szerzett önkormányzati mandátumáról – közölte Facebook-oldalán Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere. Mint ismertette: Fehér Petra lemondását november 18-án a képviselő-testületnek címzett írásbeli nyilatkozatában tette meg.
A polgármester utalt arra, hogy amennyiben a képviselő nem távozott volna önként, neki kellett volna kimondania a mandátumának megszűnését. Jelezte: Fehér Petra egy év szótlanság és jelenlét nélküli képviselőség után távozik. – Tavaly november 5-én még részt vett az alakuló ülésen, majd ezt követően már egyetlen ülésen sem jelet meg. Távolmaradását csupán egyetlen egyszer jelezte – fűzte hozzá Markót Imre. 
Fehér Petra búcsút mondhat önkormányzati képviselői mandátumainak
Fotó: Boldog István Facebook oldala
A Magyar Hang emlékeztetett, hogy a politikus 2019 októberében kompenzációs listán jutott Törökszentmiklós képviselő-testületébe, és beválasztották a megyei közgyűlésbe is. Az önkormányzati törvény értelmében azonban ha egy képviselő egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén, megbízatása megszűnik. Fehér Petrát 2019 december 4-én letartóztatták a büntetőügyben, ám idén februárban szabadlábra, illetve házi őrizetbe helyezték. A nő azóta nem vett részt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés munkájában sem, így ottani mandátuma is megszűnhet.

Szlávik: az idősek és a krónikus betegek ne fogadjanak látogatókat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.21. 14:51
Illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy még több koronavírus-fertőzött legyen, és még többen haljanak meg a fertőzésben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a budapesti kórházban szombaton a közmédiának.
Szlávik János közölte: naponta négy-ötezer az új fertőzöttek száma, és egyre többen halnak meg a betegségben. A kórházban fekvők jó része idős, krónikus beteg, akik közül sokan intenzív osztályra kerülnek - tette hozzá. Fontos, hogy mindenki betartsa a járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseket, de az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre különösen vonatkoznak az előírások. Ők a jelenlegi helyzetben inkább ne fogadjanak látogatókat - javasolta a főorvos. A vírus elleni vakcinákkal kapcsolatban azt mondta, hogy óriási a fejlődés, már 4-5 oltóanyagot törzskönyveztek a világon. Véleménye szerint azért gyorsultak fel a kutatások, mert korábban már más betegségek ellen hatékony oltóanyagokat próbálnak felhasználni. A kormány úgy döntött, hogy többféle oltóanyagot szerez be, de csak azt alkalmazza majd, amelyik biztonságos, hatékony és semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre - hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy két amerikai vakcináról azt állítják, 90 százalék feletti a hatékonysága. Ez esetben a lakosság 50-60 százalékának beoltásával megfelelő védettséget lehetne elérni - tudatta. Szlávik János kitért arra is: a járvány első hullámában aránylag kevés beteg volt, és kevesen haltak meg, valószínűleg ez biztatta a vírustagadókat arra, hogy elbagatellizálják a járványt, és tagadják a vírus létezését. A főorvos reméli, hogy ahogy halad előre a járvány Magyarországon, egyre kevesebb ember lesz, aki azt hiszi, a koronavírus nem veszélyes. Az elmúlt évtizedekben sok új oltás jelent meg, a vírustagadóknak pedig nem volt erejük megakadályozni, hogy a hatékony oltásokat megkapják az emberek - mondta Szlávik János, aki bízik benne, ha elmagyarázzák az embereknek, hogy működik a koronavírus elleni oltás, nem lesz tere az országban a vírustagadóknak. 

Meghalt 121 beteg, közel 4400 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 170 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 121 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3689 főre emelkedett, 40 820-an pedig már meggyógyultak - közölte szombaton reggel a kormányzati tájékoztatási központ. Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 7 358 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 599-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 40 359-en vannak, a mintavételek száma 1 480 674-re emelkedett. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (39 759) és Pest megyében (22 311) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (11 628), Borsod-Abaúj-Zemplén (9674), Hajdú-Bihar (9026) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (8942). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2297).