Előfizetés

Fideszes polgármester szólt be Parragh Lászlónak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 15:44
Cser-Palkovics és Orbán
Fotó: Népszava
Székesfehérvár kormánypárti városvezetője szerint "a Kamara és Parragh úr porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort..."
Hosszas Facebook-bejegyzésben reagált Cser-Palkovics András arra a nyilatkozatra, amelyet Parragh László adott a Magyar Nemzetnek. Mint ahogy a Népszava is beszámolt, a köztestület elnöke itt arról értekezett, hogy el kellene venni az önkormányzatoktól az iparűzési adót.
"Ha röviden szeretnék válaszolni Elnök Úrnak: kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket!"

- fogalmaz írásában a kormánypárti politikus.

Szerinte értékelhető a vállalkozások terheinek könnyítése, az iparűzési adót pedig nem szabad emelni semmiképpen sem. Úgy látja," egy szakmailag is rossz, de látványos javaslat" óriási károkat okozna azoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része. Vagyis az összes magyar polgárnak, "de a fehérváriaknak biztosan....a Kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort" - áll Cser-Palkovics András értékelésében.  Egyúttal úgy látja, a javaslat nem nyújt valós segítséget az érintett vállalkozásoknak.  
"Felmerül tehát a kérdés: kiknek is szeretne valójában kedvezni a Kamara? Mert az biztos, hogy a vállalkozásokon és azok munkavállalóin nem fog segíteni, ha a települések bezárják a bölcsődéket, óvodákat, színházakat, leállítják az autóbuszokat, megszűnik a helyi közösségi közlekedés, befagynak a helyi vállalkozóknak is munkát adó lokális fejlesztések, felújítások, nem szedik a szemetet, nem rendezik a közterületeket."

Bejegyzésének végén a fideszes polgármester arra kérte a kamarai tagokat és a gazdasági szereplőket, gondolják meg alaposan, milyen javaslatot tesznek. Ezzel a kihívással is megbirkózunk még, de csengjen ismerősen a mondás: “ne tetézd, ne tetézd!”

Orbánék balkáni nyomulásáról fog vitázni az EP

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.11.17. 15:25

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Plenáris vitát tart az Európai Parlament a magyar kormánypárthoz közeli médiavállalkozások észak-macedóniai és szlovéniai politikai befolyásolási kísérleteiről.
Az EP jövő heti ülésének programjáról csütörtökön születik végső döntés, de minden jel arra mutat, hogy a szocialisták által kezdeményezett eszmecserére sor kerül, akár külön napirendi pontként, akár a médiaszabadságról tervezett általános vita részeként. A nyugat-balkáni sajtóviszonyokba való magyar beavatkozás megtárgyalását négy szocialista EP-képviselő - a holland Piri Kati, a szlovén Tanja Fajon, a horvát Tonino Picula és az osztrák Andreas Schieder - javasolta még az év elején, de a járvány miatt mostanáig nem sikerült napirendre vetetniük. Indítványukat támogatják a liberálisok, a Zöldek és a szélsőbaloldaliak. Írásos előterjesztésükben a kezdeményezők a Necenzurirano nevű szlovén tényfeltáró portálra hivatkoznak, amely részletesen bemutatja, hogy a Fidesz közeli médiavállalkozók hogyan próbálják befolyásolni a két nyugat-balkáni ország politikai viszonyait, milyen anyagi és egyéb támogatást nyújtanak Orbán Viktor barátainak. A kezdeményezők az Európai Bizottságtól várnak felvilágosítást egyebek között arról, hogy mit tesz annak érdekében, hogy a tagállamok ne avatkozzanak be a tagjelölt országok demokratikus folyamataiba. Arra is kíváncsiak, hogy a brüsszeli testület magyarázatot kér-e a magyar kormánytól a történtekre.  A négyek a cikkek alapján bizonyítottnak látják, hogy a magyar machinációk egyik célja volt Zoran Zaev észak-macedón kormányfő megbuktatása a nyáron tartott parlamenti választásokon, ami végülis nem sikerült. Az EP-képviselők felhozzák azt is, hogy a magyar kormányfőhöz közeli cégek a médián keresztül jelentős összegekkel támogatták a szlovén kormány élére kinevezett kinevezett Janez Janšát és pártját. Idézik a Szlovén Újságíró Szövetséget is, amely szerint a magyarok által felvásárolt sajtótermékek lejárató kampányai és éles támadásai veszélyeztetik a médiaszabadságot és a demokráciát. 
“Orbán Viktor nem hagyja abba a beavatkozási kísérleteket. A szlovéniai Planet TV-t nemrégiben megvásárolta a Fideszhez közelálló Vida József érdekeltségébe tartozó TV2 csoport, és az a cél, hogy egyesítsék a Janša-párti és szintén magyar kormányközeli körökhöz került NOVA24TV-vel”

- nyilatkozta a Népszavának Tanja Fajon. “Szlovéniában szigorúan tilos a politikai pártok külföldről történő finanszírozása. Létfontosságú, hogy a tagállamok ne avatkozzanak be más tagállamok vagy tagjelöltek országok demokratikus folyamataiba. Határozott fellépést várunk az Európai Bizottságtól, hogy a jövőben megakadályozza a hasonló próbálkozásokat” - mondta a politikus.

Palkovics visszaadná az OTKA-pályázatok döntési jogát az MTA-nak

B. V.
Publikálás dátuma
2020.11.17. 15:02

Fotó: Béres Márton / Népszava
A kiválósági rendszer 2014 előtt az MTA szervezetén belül működött.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) visszaadná az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázatok bírálati jogosultságát a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés Kulturális Bizottsága meghallgatásán 2020. november 16-án, Budapesten.    Az ITM honlapján megjelent közleményben hangsúlyozták, hogy az alapkutatások a kutatás-fejlesztés meghatározó részét képezik, megalapozzák és kiegészítik az innováció, az ipari, gazdasági, társadalmi versenyképesség támogatását. Közös cél, hogy a tehetséges magyar kutatók számára átlátható, korrekt, szakmai kritériumokon alapuló támogatási rendszer jöjjön létre Magyarországon. A kiválósági rendszer 2014 előtt az MTA szervezetén belül működött. A döntési mechanizmust az Akadémia korábbi elnöke, Pálinkás József vonta ki az intézmény hatásköréből, és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökét hatalmazta fel különleges bírálati jogosultsággal. (Azt mi tesszük hozzá, hogy az NKFIH elnöke 2015-től 2018 nyaráig maga Pálinkás József volt.)
– Az innovációs tárca 2018-as megalakulása óta dolgozik azon, hogy visszaadja a döntési jogokat a egyes kollégiumoknak

– hangsúlyozta Palkovics László a bizottsági meghallgatáson.

Az ITM szándékai szerint a szakmai munkát irányító döntéshozó szerv az OTKA Bizottság lenne, amelynek elnöki tisztségét az MTA főtitkára töltené be.
– Olyan konstrukció kidolgozása a cél, amely minden érdekelt fél számára biztosíthatja majd az alapkutatások rendszerének átlátható, eredményes működését

– emelte ki a miniszter.

Ennek érdekében jelenleg is zajlanak az egyeztetések az MTA és az ITM között. Ez azért fontos lépés, mivel épp az OTKA-pályázatok élesítették ki a vitát az MTA és az ITM között, miután idén nyár végén az NKFIH egyes alapkutatási pályázatok esetében a szakértői testületek által felállított rangsort megváltoztatta. Freund Tamás, az Akadémia új elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy ennek legkirívóbb eseteként miniszteri döntéssel egy, a testület által utolsónak rangsorolt pályázat is támogatást kapott. A történtek miatt jelentette be lemondását a korábbi OTKA egyik kollégiumának elnöke, Acsády László akadémikus. Az OTKA-pályázatok visszavételét egyébként Freund Tamás is célként jelölte meg. Októberben azt nyilatkozta, hogy belátható közelségben van, hogy az OTKA és a Lendület is visszakerüljön az Akadémia alá.