Előfizetés

Mészáros Lőrinc újabb zsíros állami megrendeléshez jutott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 08:42

Fotó: Népszava
A nemzet "legsikeresebb" vállalkozójának cége újabb 150 milliárd forinttal gazdagodhat a budapesti atlétikai stadion építésében való részvétel miatt.
A Záév és a Magyar Építő közös ajánlata győzött a Budapesti Atlétikai Stadion kivitelezési pályázatán, amelyre már megkötötték a szerződést

- írta a Világgazdaság kedden az európai közbeszerzési értesítő alapján. Az ajánlatkérő a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK), amely fő tevékenysége szerint az állami magasépítésű beruházásokat koordinálja. A közbeszerzési eljárás hivatalos eredménye szerint a sportkomplexumot áfa nélkül mintegy 150 milliárd forintból építheti meg a Záév Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt., amelyek közösen indultak a tenderen - írta a lap. A főváros új stadionja a tervek szerint 2023-ban adna otthont az atlétikai világbajnokságnak, az építkezés helyszíne a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet egykori telepe, a Déli összekötő vasúti híd és a Rákóczi híd lábánál. 
Az új stadion látványterve.
Fotó: Magyar Építők
A nyertes cégek feladata a stadion szerkezeti, építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági kialakítása. A versenyállapotban több mint 19 ezer négyzetméter belső és 114 ezer négyzetméter külső területen elhelyezkedő létesítmény 40 ezer férőhelyes lesz. A beruházás része a Déli Városkapu fejlesztési programnak, amely a Csepel-sziget északi részén elhelyezkedő, rozsdaövezetként funkcionáló terület teljes rehabilitációját is magában foglalja - írta a Világgazdaság.
Noha mind a Világgazdaság, mind a cikket szemléző MTI szemérmesen hallgat róla, de a ZÁÉV Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozik. A Magyar Építőt pedig az a Paár Attila, tulajdonolja, akinek cégei ugyancsak rengeteg állami közbeszerzést nyertek el az utóbbi időkben.

Noha 150 milliárdos tételről hallani, aligha lepődnénk meg, ha a projekt végleges költsége ennél jóval magasabb lenne.

359,27 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.17. 08:17
Illusztráció: Shutterstock
A forint a frankhoz és a dollárhoz viszonyítva erősödött, az euróval szemben ugyanakkor gyengült a bankközi piacon kedd reggel a hétfő kora esti szintekhez képest.
Az euró jegyzése 359,27 forint volt hét órakor a hétfő kora esti 359,06 forint után.
Eközben a svájci frank árfolyama 332,32 forintról 332,04 forintra csökkent, a dolláré pedig 303,18 forintról 303,01 forintra süllyedt.
Az euró erősödött a dollárral szemben: a hétfői 1,1841 dollár után kedd reggel 1,1854 dolláron jegyezték.

Parragh László két évre elengedné az iparűzési adót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 07:48

Fotó: Népszava
A kamarai elnök továbbra is kitart az önkormányzatokat kivéreztető javaslatai mellett.
A kormánysajtónak adott interjút a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László a Magyar Nemzetnek  kifejtette, a mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a köztestület. Nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek „lelakhatóvá” válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség. Számítása szerint a vállalkozások mintegy 97 százaléka kapna komoly segítséget a járvány okozta károk mérséklésére, ha a kormány elfogadná a javaslatot. 
Parragh László emellett további önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek befagyasztását tartaná célszerűnek.

Ilyen például az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó. Parragh László szerint javaslatuk célja, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei. Egyúttal megismételte korábbi véleményét is, miszerint elfogadhatatlannak tartja a fővárosi újraindítási adó bevezetését, mivel az a gazdaság motorját jelentő kvv-kat sarcolná meg a segítésük helyett.  Parragh László nem először hozakodik elő az önkormányzati költségvetéseket alighanem teljesen taccsra vágó tervével. Mint ahogy lapunk is beszámolt róla, már fideszes településvezetők is tiltakoztak a javaslat ellen. Úgy tűnik, ezt nem hallotta meg a kamarai elnök.