Előfizetés

Egyre rosszabb a levegő Budapesten

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.10. 15:24

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Az egész országban magas a szállópor-koncentráció, a fővárosban tovább romolhat a helyzet.
A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: Budapesten továbbra is magas a levegő aeroszolszennyezettségi szintje, a következő két napban pedig várhatóan még magasabb lesz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint jelenleg egészségtelen a levegő Budapesten, Várpalotán, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren. Emellett kifogásoltnak minősítették Miskolc, Salgótarján, Vác, Esztergom, Százhalombatta, Székesfehérvár, Veszprém, Ajka, Tatabánya, Győr, Sarród, Sopron, Szombathely és Pécs levegőjét.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden Facebook-oldalán kiemelte: a rossz levegőminőség leginkább a gyermekeket, az időseket, valamint a légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket veszélyezteti. Ezért nekik - az érintett településeken - nem javasolják a hosszabb, szabadban történő tartózkodást, a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és a kerti hulladék égetése, továbbá a közlekedés.  

Kézben nevelt fiókákkal mentenék meg a pápaszemes pingvineket Dél-Afrikában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.10. 12:45

Fotó: Saverio Gatto / Biosphoto / AFP
A hangjukat is utánzó bábuk nem voltak sikeresek, a fiatalok szabadon engedésétől azt remélik, elindul az egykoron leggyakoribb tengeri madarak új kolóniája.
Szabadon engedik a korábban magukra maradt, ezért emberek által felnevelt állatokat a Dél-Afrikai Köztársaság Nyugat-Fokföld tartományának De Hoop természetvédelmi rezervátumában, hogy ezzel segítsék a kihalás szélére került tengeri madarak új kolóniájának indulását.
Az Afrikában költő egyetlen pingvinfaj egykoron Dél-Afrika leggyakoribb tengeri madara volt. Populációja azonban az elmúlt évben mintegy 13 ezer párra csökkent, holott az 1920-as években még több mint egymillió pár élt itt. Akkoriban kezdték tojásaikat emberi fogyasztás céljából begyűjteni.
A kutatók 2019 januárja óta a madarak különleges hangját is utánzó pingvinbábukkal igyekeztek a Fokvárostól 230 kilométerre délkeletre elterülő De Hoop partvidékére csábítani őket, mérsékelt sikerrel. Az új tervek szerint 2021-től kezdve néhány éven át minden évben mintegy 50 fiatal pingvint engednek el a De Hoop területén.
A kutatást vezető Christina Hagen szerint általában a kézben nevelt fiókákat már létező kolóniákba igyekeznek beilleszteni, így tettek például a Robben-szigeten és a turistalátványossággá vált Boulders Beachen. A De Hoop hallal teli vizei ideálisak az új kolónia számára – mondta Hagen. A 2000-es évek közepén éltek is itt pingvinek, idővel azonban elhagyták a tengeri madarak a területet, amikor leopárdok kezdtek vadászni rájuk.
Már csak Dél-Afrikában és Namíbiában vannak fészkelőhelyei a pápaszemes pingvinnek. A populáció csökkenése elsősorban a halállomány - főleg a szardínia és a szardella - fogyására vezethető vissza, a pingvinek helyzetét a klímaváltozás pedig tovább rontja. „Nehéz megmondani, hogy tényleg ki fognak-e halni, de ez egy valós lehetőség, és mi mindent meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk” – mondta Hagen.

Nyílpuskával öltek meg két rókát Londonban

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.10. 12:00

Fotó: David Cliff / AFP
Jutalmat ajánlottak annak, aki segít a tettes megtalálásában.
Az egyik állatot Kidbrooke negyedben találták a múlt héten, a Fox Project jótékonysági szervezetnél kapott kezelése ellenére elpusztult. A rendőrség közlése szerint nem sokkal korábban is találtak a régióban egy számszeríjjal megölt állatot, egy harmadikat pedig valaki nyíllal a testében látott. Conchi Gago, a hatóság vadvédelmi ügyekért felelős egységének munkatársa szerint az esetek nyugtalanítóak. 
„Nagyon sokkoló, hogy két állat ilyen szörnyű körülmények között múlt ki. Nyilvánvaló, hogy szándékosan tették, és szörnyű a gondolat, hogy valaki direkt meg akar sebesíteni és ölni egy vadon élő állatot” – mondta.
A rendőrség közölte, hogy a Fox Project 2000 fontnyi (mintegy 800 ezer forintnyi) jutalmat ajánlott fel annak, aki a tettes kilétének megállapításához vezető, döntő információkkal szolgál. Törvényellenes ugyanis bármely vadon élő állat megölése vagy elfogása íj vagy nyílpuska segítségével.
„Évente több mint ezer rókát kezelünk speciális mentőközpontunkban, de ez egy igazán sokkoló eset. Nehéz megérteni, hogy társadalmunkban él egy olyan csoport, amely képes állatokkal szemben ilyen kegyetlenség elkövetésére” – idézi Trevor Williamst, a Fox Project alapítóját a BBC.