Előfizetés

„Hamarabb halasztottak el műtéteket, mint focimeccseket” – Éles szócsata zajlott a napirend előtt a parlamentben

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.10. 11:30
Arató Gergely
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Lukács László György szerint ingyenes és széles körű teszteléssel lehetett volna felkészíteni az országot, de ehhez kapacitásokat kellett volna felfejleszteni. Tóth Bertalan tétlenséggel vádolta a kormányt. A Fidesz Korózs Lajos leváltására készül.
Vagy önként lemond a népjóléti bizottság elnöki posztjáról Korózs Lajos, vagy az ellenzék hívja vissza, vagy, ha egyik sem történik meg, a parlamenti többség válthatja le – mondta napirend előtti felszólalásában Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialista politikus teljesen eljátszotta hitelét, ezért kellene távoznia. A kormánypártok az MSZP-s politikus tavaszi „kamuvideóját” és egy most megosztott valótlan statisztikát ró fel Korózs Lajosnak, emiatt a bizottság üléseit is bojkottálja. A parlamenti bizottságok elnökeit konszenzussal választja meg az Országgyűlés, ez a rendszerváltás óta eltelt harminc évben mindig így volt, és még nem akadt rá példa, hogy valakit leváltsanak. Bár az ellenzéki frakciók jelezték, hogy támogatni fogják a kormány indítványát a rendkívüli jogrend bevezetésére, a napirend előtt éles szócsata zajlott a két politikai oldal között. – Jó reggelt kívánok, már éppen ideje volt – ezzel kezdte napirend előtti felszólalását az Országgyűlésben Szabó Tímea. A Párbeszéd képviselője szerint a kormány most olyan korlátozásokat vezet be, amiket pártja már két hete követel. Dömötör Csaba államtitkár válaszában azzal vádolta az ellenzéket, hogy „a vírusnak drukkol” és lejáratja a járvány elleni védekezést.
– Drámai napra ébredt az ország, pedig nem így kellett volna lennie – ezt már Arató Gergely mondta. A DK képviselője ezután kormányzati nyilatkozatokat idézett arról, hogy „állig felfegyverkezve várjuk a második hullámot”, „a tökéleteshez közelít a védekezés”, vagy Orbán Viktor szlogenjét, miszerint „Magyarországnak működnie kell”. Ehhez képest Arató Gergely szerint keddtől „leállítják az országot”. A kormány fél évig nem csinált semmit, nem készült fel a tesztelésekre, a digitális oktatára, „békésen ringatóztak az adriai yachtokon a kormánytagok”. – Nem azokat támadjuk, akik ott állnak a betegágyak mellett, akik részt vesznek a védekezésben, a kormány kritizáljuk, akik elárulták a magyar embereket. Elvesztették a harcot a járvánnyal szemben, még a szűkmarkú bértámogatási rendszert is megszüntették augusztusban – mondta. Orbán Balázs államtitkár válaszában közölte, Arató Gergely egyszer szigorítást követelt, közben meg támadta is az intézkedéseket, „elvesztette az ellenzék a kontrollt saját gondolatai felett”. A járványügyi védekezés támogatása helyett az ellenzék álhíreket gyártott: maga Arató Gergely is azt mondta, korábban, a rendkívüli jogrend bevezetése a diktatúra bevezetéséről szól. A kormány előre szólt, hogy a második hullámban más stratégia mentén zajlik majd a védekezés, a szakemberekkel konzultálva hozták meg a korlátozó intézkedéseket. A gazdaságvédő lépésekre ugyanúgy figyelnek, ezért hosszabbították meg például a hitelmoratóriumot is. Majd a rendkívüli jogrend bevezetésének támogatását kérte. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke is tétlenséggel vádolta a kormányt. Három súlyos hibát is elkövettek: nem készítették fel az egészségügyi rendszert, nem fogadták meg a Magyar Orvosi Kamara javaslatait. Nem készítették fel az oktatási rendszert, ehelyett titoktartásra kötelezték őket. Emellett hamis biztonságérzetet adtak az embereknek a maszkhasználattal, miközben több ezer embert engedtek össze például a stadionokban. A harmadik súlyos hiba a gazdasági károk enyhítésének elégtelensége. Orbán Viktor ehhez képest még be sem jött a parlamentbe, hogy ő kérje a felhatalmazást az ellenzéktől. Ettől függetlenül megadják ezt, de minden felelősség a kormányt fogja terhelni majd. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszában azt mondta, korábban elképzelhetetlen dolgok zajlanak a világban a koronavírus járvány miatt, fertőzött orvosok gyógyítanak, kórház helyett hotelekben helyeznek el embereket, mert elfogytak az ágyak, máshol rendőrök, katonák segítenek be a fertőzöttek szállításába, a tesztelésbe. Ehhez képest Magyarországon van elég ágy, van elég felszerelés, ez azért van, mert a kormány dolgozott a nyáron.
Lukács László György
Fotó: Kovács Tamás / MTI
A Jobbik szakpolitikusa, Lukács László György is bírálta a kormányt, szerinte az új intézkedések bevezetése kapituláció volt a vírus előtt, Orbán Viktor ezzel ismerte be, hogy nem készítette fel az országot a második hullámra. Szerinte ingyenes és széles körű teszteléssel lehetett volna felkészíteni az országot, de ehhez kapacitásokat kellett volna felfejleszteni. Az a sátoraljaújhelyi maszk gyár, amit a Büntetés Végrehajtás üzemeltet a kormányzati szólamokkal ellentétben nem milliós nagyságrendben gyártja a maszkokat, hanem csak 4600 darabot képes előállítani. A kormány hamarabb halasztott el műtéteket, mint focimeccseket. A Jobbik is megadja a felhatalmazást, de ettől még minden a kormány felelőssége lesz a védekezésben. Rétvári Bence szerint az ellenzéki képviselő felszólalásából hiányoztak a számok és a tények. Magyarország egy sor sokkal gazdagabb országnál eredményesebben védekezett. Szászfalvi László (KDNP) a kormány otthonteremtési intézkedéseit méltatta. Zsigó Róbert államtitkár egyetértett a felszólalással.

Hat koronavírusos diákot találtak az óbudai gimnáziumban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.10. 11:10

Fotó: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium
A Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban az operatív törzs döntése nélkül is átálltak korábban az online oktatásra.
Mint ahogy arról a Népszava is hírt adott, az intézményben korábban a tanárok tizedének lett pozitív a tesztje. Az iskola igazgatója saját maga döntött az online oktatás elrendeléséről. Egyúttal azt is bejelentette, letesztelik a diákokat, hogy újra lehessen személyes jelenléttel oktatni. Ám jött Orbán Viktor hétfői bejelentése és így okafogyott lett a tesztelés is. A Telex kérdésére Berczelédi Zsolt igazgató azt mondta, 
a miniszterelnök videós bejelentkezéséig 282 tesztet végeztek el a gimnáziumban, ezek közül hatnak lett pozitív az eredménye.

Ezeket azonnal jelezte az illetékes hatóságok felé. Az igazgató ezt a számot alacsonynak találja. Ez annak is köszönhető, hogy 9 tanár és 15 diák van jelenleg is karanténban.    Most, hogy szerdától mindenféleképp online oktatás lesz, egyből kérvényezte, hogy a keddi napra ne kelljen senkinek sem visszamenni az iskolába. Ezt most negyedóra alatt jóváhagyták az illetékes hatóságok.

Bánki Erik volt feleségének is leesett pár millió az állami turizmusfejlesztési programból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.10. 10:08
Bánki Erik
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
31,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást kapott.
Érdekes adatra bukkant a 24.hu, amikor átnézte a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján azt a listát, kik nyertek a szervezet Kisfaludy-pályázatán. 
A találat szerint a Bánki Erikkel jelenleg is üzlettársi viszonyban álló asszony kizárólagos tulajdonában lévő Mohácsi Sport Klub Nonprofit Kft. 31,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

Az így kapott pénzt a lovasklub és a panzió fejlesztésére költheti. A portál felhívja a figyelmet, hogy a pályázatot már tavaly elbírálták, de a honlapon csak nemrég tűnt fel a nyertes cég neve.  Megkeresték a érintettet is, aki azt mondta, a fejlesztések már megvalósultak. Azt is közölte, a kérdésekre írásban hajlandó válaszolni, ám amikor a portál megküldte kérdéseit, arra már nem érkezett reakció.   Persze nem ez az egyetlen eset, amikor a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati pénzei fideszes képviselők környékén landolnak. Korábban a Népszava is megírta, hogy L. Simon László tavaly 45,5 millió forintot nyert el gárdonyi panziófejlesztésre. De ugyancsak jól járt Szathmáry Kristóf és a Nimfeum Kft. nevű cége, ami 8 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy badacsonytomaji szálláshely fejlesztésre.