Előfizetés

Hamarabb hazaengedhetik a covidos betegeket, hogy legyen elég ágy és szakszemélyzet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 17:38

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
November 7-től új eljárásrend lépett életbe az egészségügyben, amely lehetővé teszi a még nem teljesen gyógyult Covid-betegek hazaküldését a kórházból - derül ki a Telex birtokába került dokumentumból.
A portál emlékeztet, a járvány elején szigorú protokoll vonatkozott a betegekre és az egészségügyi dolgozókra. A koronavírussal fertőzött betegek akkor hagyhatták el a kórházat, ha két, 48 órán belül készült PCR-teszt erősítette meg, hogy már nem fertőzöttek. A két teszt elvégzése előtt is elmehetett ugyan a beteg a kórházból, de akkor otthoni karanténba kellett vonulnia. Azokra az egészségügyi dolgozókra, akik elkapták vírust, a civileknél szigorúbb előírások vonatkoztak. Ők csak akkor mehettek vissza dolgozni, ha 2 negatív PCR-tesztjük volt. Ha nem készült teszt, akkor csak 21 nap elteltével térhettek vissza munkahelyükre, szemben a nem egészségügyisekkel, akiknek csak 10 nap a karantén.  
A november 7-én frissített eljárásrend még nem jelent meg az NNK honlapján, de a kórházak már megkapták. Az országos tiszti főorvos által kiadott, és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter által ellenjegyzett ajánlás a következőket tartalmazza:
  • A koronavírusos beteg hazaengedhető, ha meggyógyult (tünetmentessé vált), illetve legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek vagy egyértelműen javulóban vannak, és a radiológiai kép a tüdőgyulladás egyértelmű javulását mutatja, vagy nem mutat kóros eltérést. Amennyiben a hazabocsátás a tünetek kezdetétől számított 10 napon belül történik, akkor a betegnek még a 10. napig otthoni karanténban kell lennie. Hazaengedhető az a beteg is, akinél egy antigén gyorsteszt negatív eredményt mutat. Aki szociális otthonba tér vissza, annak az elbocsátás klinikai feltételeinek is meg kell felelnie, és negatív gyorstesztre is szüksége van.
  • A koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozó akkor térhet vissza a munkahelyére, ha klinikailag gyógyult vagy Covid-19 fertőzése tünetmentesen zajlott le, és egy negatív SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt eredménye van. A mintavétel nem lehet korábbi a klinikai tünetek megjelenését követő 7. napnál. Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy ha nincs teszteredmény, akkor az egészségügyi dolgozó 21 nappal a tünetek megjelenése vagy a fertőzés kimutatása után térhet vissza dolgozni.
Nem változtak a szabályok az otthonukban vagy szociális intézményekben elkülönített betegek, illetve a kórházban fekvő, nem koronavírusos betegek izolációjának megszüntetésére vonatkozóan. 
Orbán Viktor hétfőn délelőtt korlátozó intézkedések bevezetését jelentette be.  A miniszterelnök azt közölte, hogy ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért ezt a terhet csökkenteni kell, mert a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé. Ha az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást korlátozást, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedések lépnek életbe.

Karácsony: A kormány ma olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még „lehülyézték” a fővárost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 15:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főpolgármester is reagált a miniszterelnök bejelentésére.
Mint arról a Népszava is beszámolt, újabb korlátozásokat jelentett be a miniszterelnök. Orbán Viktor tájékoztatása szerint ennek a csomagnak az egyik eleme, hogy a kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente, célzottan tesztelik. A hírre Karácsony Gergely azt közölte, szükséges és indokolt lépéseket jelentett be a kormányfő. Úgy véli, ezek indokoltak és szükségesek lettek volna korábban is, hiszen a járvány kontrollja hetekkel ezelőtt kicsúszott a kormány kezéből.
"Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az ostoba kormányzati politikai támadások nehezítik a védekezést. Szép példája ennek, hogy a kormány ma olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még 'lehülyézték' a Fővárosi Önkormányzatot."

- fogalmazott Karácsony Gergely.

Egyúttal örömét fejezte ki amiatt, mert a kormány végrehajtja a főváros és a kerületek programját, és leszűri a tanárokat, az iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozóit. "Már megérte, hogy a főváros ebben kezdeményező szerepet játszott." Jelezte, mivel elégtelennek tartja a kormányzat szűrési kapacitásait, ezért a Főváros bővíteni fogja a sajátjait.  

Merkely Béla szerint elfogadhatóak és üdvözítőek az új korlátozások

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.09. 14:46

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A Semmelweis Egyetem rektora megerősítette, hogy a járványt csak abban az esetben lehet megállítani, ha a lakosság egy jelentős része átesik a fertőzésen, vagy kellő számú hatékony vakcina áll rendelkezésre.
A járvány kezelése szempontjából a kormány dinamikusan bevezetett korlátozó intézkedései – így a kedd éjféltől elrendelt új szabályok is – elfogadhatóak és üdvözítőek – mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn Pécsen. Merkely Béla a magyar tudomány ünnepe alkalmából a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) – rendhagyó módon online formában - megrendezett Szentágothai-napon tartott előadásában azt mondta, a korlátozások hatásának fényében lehet csak a későbbiekben az ismételt lazításokról dönteni. Megerősítette: 
a járványt csak abban az esetben lehet megállítani, ha a lakosság egy jelentős része átesik a fertőzésen, vagy kellő számú hatékony vakcina áll rendelkezésre.

Kiemelte: a védekezésben már tavasszal megmutatkozott, hogy kiemelkedően fontos a hazai orvosegyetemek összefogása. Példaként említette, hogy májusban csaknem 18 ezer ember bevonásával, országszerte félezer településen végeztek reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatot, amelyben négy hazai orvosképző vett részt. E kutatás eredményeit részletesen ismertetve elmondta: a felmérés előrevetítette, hogy – mivel a vírus első hulláma alig érintette az országot – a későbbiekben jóval nagyobb számban lehetnek majd fertőzöttek az országban az őszre várt második hullám idején; 
– Ennek lehetünk most tanúi

– mondta.

Kiemelte: a májusi országos felmérés idején megfigyelhető volt, hogy a felső légúti panaszokkal orvoshoz fordulók alig öt százaléka volt koronavírusos beteg, a mostani orvosegyetemi tapasztalatok szerint ugyanakkor 
minden második, ilyen tünetekkel rendelkező ember a vírussal fertőződött meg, míg a tünetmentes teszteltek tizede szintén betegségben szenved.

Közölte, hogy az összes teszt pozitivitása azért van tartósan húsz százalék, illetve az orvosegyetemek vonatkozásában akár harminc százalék felett, mert
a tünetet produkálókat tesztelik leginkább, kontaktkutatásokat a járvány jelenlegi szakaszában már nemigen végeznek, átfogó, rendszeres szűrések pedig még nem történtek.

Merkely Béla
Fotó: Népszava
Merkely Béla szerint egy – a járvány jelenlegi szakaszának tetőzése után meghatározható – regionális, életkorra is vonatkozó, az átfertőződöttséget megmutató adat segíthet majd a kérdés eldöntésében, hogy milyen széles körben legyen szükség a majdani vakcinák beadására, és az oltásokat milyen stratégia mentén végezzék el – utalt egy, a májusihoz hasonló, újabb jövőbeni reprezentatív felmérés szükségességére.    Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői tájékoztatóján bejelentette, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere döntése alapján valamennyi kórházat bevonják a Covid-betegek ellátásába, így 77 egészségügyi intézmény fogad majd koronavírussal fertőzötteket. Ez azt is jelenti egyúttal, hogy a tervezhető, nem sürgős beavatkozásokat elhalasztják.