Előfizetés

Újabb gyógyszerszállítmány érkezett Kínából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 13:13
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt a Facebook-oldalán közzétett videóban.
Folyamatosan tárgyalnak a külföldi partnerekkel a világjárvány elleni védekezésről, nemcsak az oltóanyag-beszerzésről, hanem a betegek eredményesebb kezelését segítő gyógyszerekről is. Ennek köszönhetően vasárnap éjjel újabb egymillió favipiravir tabletta érkezett Kínából – közölte Szijjártó Péter. Elmondta, ez az a gyógyszer, amely a már tünettel rendelkező betegeknek megfelelő ütemben adagolva jó eséllyel megelőzheti a tünetek súlyosbodását. Hozzátette, hogy több gyártóval is tárgyalnak további beszerzésekről, a hét végén Japánból érkezik egy újabb egymilliós szállítmány, és ahogy megszületnek a további megállapodások, azokról is azonnal tájékoztatnak. Szijjártó Péter - aki maga is koronavírusos - a videóban elmondta, hogy hetedik napja van karanténban, "a tünetek egyelőre nem engednek", úgy érzi magát, mint egy influenzabeteg, de reméli, hogy ennél rosszabb már nem lesz az állapota.

Kásler beoltatja magát az orosz vagy a kínai oltással is

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.09. 12:40

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Az EMMI miniszter szerint „világhatalom vagyunk oltásokban”.
A miniszter úr is beadatja majd magának azt az orosz vagy kínai vakcinát, amelyek beszerzését tervezi a kormány? - kérdezte Lukács László György a parlament hétfői vitájában Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások Miniszterétől. A jobbikos politikus „Junoszty tévéhez”, és „hamisított Gucci-táskához” hasonlította ezeket az oltásokat, és azt mondta, hogy a vakcinák teszteredményeit mindkét országban titkosították. Kásler Miklós válaszában azt fejtegette, hogy „világhatalom vagyunk az oltásokban”, ezért megfelelő tapasztalatunk van ezen a téren. Egyébként pedig „minden gyógyszerfejlesztésnél be kell tartani az előírásokat”. 
- Természetesen beoltatom magam, hiszen csak olyan vakcina behozatalát engedélyezzük, ami garantáltan hatásos és garantáltan veszélytelen

– mondta, majd megígérte, hogy pontosan elmagyarázza az eljárásrendet is. Kásler Miklós végül megismételte, hogy az oltás nem lesz kötelező, mert „szabad országban élünk”. Juhász Hajnalka, a KDNP képviselője - miután hosszan méltatta a hazai ellátást - arról érdeklődött a miniszternél: bírja-e az egészségügyi rendszer a koronavírus-járvány miatti többletterhelést. Kásler Miklós ekkor már nem volt az ülésteremben, helyette a koronavírusból nemrég felgyógyult Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Szerinte „dobogósok vagyunk kórházi ágyakban, dobogósok vagyunk lélegeztetőgépek számában” nemzetközi szinten. Kitért Korózs Lajosra, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnökére, aki az államtitkár szerint valótlan hírt osztott meg közösségi oldalán a magyar halálozási statisztikákról. (Korózs Lajos a posztban azt állította, ma már a leggyakoribb halálok Magyarországon a koroavírus-fertőzés, bejegyzése alatt Ceglédi Zoltán politikai elemző, Donáth Anna EP-képviselő munkatársa hívta fel a figyelmét a poszt valótlanságára.) Erre hivatkozva egyébként a kormánytöbbség nem szavazta meg az Egészségügyi Bizottság napirendjét sem, így nem az ellenzéki képviselők ezúttal sem tehették fel kérdéseiket az illetékes szakembereknek.

Müller Cecília: Még nem számítunk arra, hogy a járvány végét be tudjuk jelenteni

B. V.
Publikálás dátuma
2020.11.09. 12:24

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a járvány még intenzíven terjed és eszkalálódik.
Kiss Róbert alezredes az új védelmi intézkedések ismertetésével kezdte az Operatív törzs hétfői tájékoztatóját, amelyeket nem sokkal korábban Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be. Ennek értelmében többek között este 8 óra és reggel öt óra között kijárási tilalom lesz, megtiltják a rendezvényeket, a sporteseményeket zárt kapusan kell megrendezni. Az elmúlt hétvégén 453 rendőri intézkedést kezdeményeztek maszkviselési szabályszegések miatt. Csak Budapesten 17 üzletben tapasztalták azt hogy az üzlet tulajdonosa megszegte a korlátozott zárva tartást, és 12 üzletet kellett bezáratni az országban azért, mert nem tartatták be a vendégekkel a maszkviselést. A hétvégén 12 782 hatósági karantént rendeltek el, így jelenleg 36 356 ember van az országban elkülönítésben.
Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy újabb 5162 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 114 778-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 55, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2493-ra emelkedett. 26 161-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 86 134. Kórházban 6061 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen.   Kijelentette, hogy nagyon nehéz napokat élünk, hiszen látjuk, hogy a járvány Európa-szerte fokozódik. Számos európai ország egészségügyi ellátórendszere a teljesítőképességének határához érkezett. Egymástól kérnek segítséget az államok, és a betegek átszállítására is van példa. Mivel Magyarországon is nő a kórházi ápoltak száma, ezért rendkívüli módon megterhelődik az egészségügyi rendszerünk. Tájékoztatása szerint a mai napon is csak a 60 százaléka foglalt a kórházi ágyaknak, és lélegeztetőgépeket tekintve is jól állunk, de ezeket működtetni kell, és ki is kell szolgálni. Azért, hogy a betegek ne maradjanak ellátatlanul, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy rendelkezett, hogy valamennyi intézmény belép a Covid-betegek ellátásába. Ez azt is jelenti, hogy a tervezhető, vagyis az elektív ellátásokat egy időre felfüggesztik, mivel ugyanazoknak a személyeknek kell ezeket ellátniuk, mint akiket most átszerveznek a Covid-ellátásba. A nem halasztható, sürgős ellátásokat, és azokat, amelyek elhalasztása a betegnek súlyos károsodást okoznának, továbbra is el fogják végezni: onkológiai, kardiológiai betegek ellátása, transzplantációs, reprodukciós eljárások. Így már 77 intézmény fogad koronavírusos betegeket. Kijelöltek olyan intézményeket, akik koronavírusos gyerekeket, vagy dialízises betegeket látnak el.  Az országos tisztifőorvos türelmet és megértést kért mindenkitől. Hangsúlyozta, hogy a járványgörbét kell most ellaposítani.  Közölte, hogy még nem számítunk arra, hogy a járvány végét be tudjuk jelenteni, még mindig felszálló ágban vagyunk. Inkább arra kell számítani, hogy a járvány még intenzíven terjed és eszkalálódik.   Az Operatív törzs jelenleg 86 óvodában (3 százalék) és 11 iskolában (0,4 százalék) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 134 osztályban és 17 iskolában (0,6 százalék) digitális órarendet. Emlékeztetett arra, hogy szerdától a középiskolák 8. osztálya fölött átállnak a digitális oktatásra. Müller Cecília érdeklődésre kifejtette, hogy ebben az időszakban kifejezetten ajánlja vitaminból a többletbevitelt, mivel az élelmiszerek ősszel, télen már nem tartalmaznak olyan mennyiségű vitamint, amire a szervezetnek szüksége van. Egészséges embereknek napi 500 mg C-vitamint, illetve 2000 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét ajánlja. Akik ennél többet igényelnek, azoknak érdemes erről az orvosukkal egyeztetni, mivel a túlzott bevitel is gondot okozhat.