Előfizetés

Szijjártó Péter hússzor repült rendőrségi helikopterrel öt év alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 10:09

Fotó: Borsos Mátyás / KKM
A külgazdasági és külügyminiszter ezzel magasan vezeti a helikopterező kormánytagok listáját.
2015 óta hússzor repült rendőrségi szolgálati helikopterrel Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter – válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu közérdekű adatigénylésére. Ennél régebbre visszamenőleg nem őrzi meg az ORFK az erről szóló dokumentációt. Szijjártó Péter ezzel magasan vezeti a helikopterező kormánytagok listáját:
  • 2015-ben Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök használt a külügyminiszter mellett egy-egy alkalommal rendőrségi helikoptert.
  • 2016-ban Szijjártó egyszer, Pintér háromszor repült így, a belügyminisztert egyszer Simicskó István akkori honvédelmi miniszter is elkísérte.
  • 2017-ben a kormánytagok közül csak a külügyminiszter helikopterezett egy alkalommal.
  • 2018-ban Pintér kétszer, Szijjártó háromszor ült rendőrségi helikopterbe.
  • 2019-ben Pintér Sándort ismét kétszer, Szijjártó Pétert pedig már hétszer szállította,
  • az idén pedig csak a külügyminiszter használt rendőrségi helikoptert hét alkalommal.
Azaz öt év alatt mindössze három miniszter és a miniszterelnök vett igénybe rendőrségi helikoptert, összesen 29 alkalommal, ebből hússzor a külügyminiszter, míg a belügyminiszter összesen nyolcszor ült rendőrségi gép fedélzetén.
„A rendőrségi szolgálati helikoptert a kormánytagok közül a rendőrség irányításáért felelős kormánytagként a belügyminiszter, valamint állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek vették igénybe”

– közölte az ORFK, közéjük tartozik a külügyminiszter is.

Hozzátették, hogy „az állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek – jogszabályban előírt feladatként végrehajtott – szállítására költségtérítés nélkül biztosítható rendőrségi szolgálati helikopter, így annak külön ellentételezésére nem kerül sor”. Ez azt jelenti, hogy 
a helikopterezés számláját a rendőrség állta.

A pontos összeget nem lehet tudni, mert a portál egy korábbi adatigénylésére az ORFK azt válaszolta, hogy a repülési költségek több különböző tényezőtől függnek, és ezekről nincs pontos kimutatásuk.  Azt viszont közölték, hogy 2019-ben 1688 óra 26 percet repültek összesen a rendőrségi helikopterek, és ebből 22 óra 44 perc volt a védett személyek szállítására fordított idő. A Népszava érdeklődésére az ORFK szeptemberben elárulta, hogy Szijjártó Pétert hét alkalommal reptette idén rendőrségi helikopter. Októberben az is kiderült, hogy a tárcavezetőt 2020-ban kétszer vitte a rendőrségi VIP-gép Dunakeszire, ahol a miniszter lakik.

Kispest polgármestere is koronavírusos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 09:23

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Gajda Péteren kívül a hivatal több munkatársa is megfertőződött.
Sajnos a vasárnapi Covid gyorstesztem pozitív lett – jelentette be Gajda Péter, Kispest polgármestere Facebook-oldalán. Közölte, hogy a protokollnak megfelelően csináltatott PCR tesztet is, annak később lesz eredménye.
„Nagyon enyhe tüneteim vannak (pici fejfájás), ezek nem akadályoznak a munkában, amit természetesen itthonról végzek. A városháza fertőtlenítése hétvégén megtörtént, most szerdáig semmilyen személyes ügyintézés nem lesz”

– írta bejegyzésében.

Megjegyezte azt is, hogy több kollégája is fertőzött, és online végzik a munkájukat.

Koronavírus: Meghalt 55 beteg, 5162 fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 09:06

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kórházban 6061 koronavírusos személyt ápolnak, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 5162 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 114 778-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 55, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2493-ra emelkedett – számolt be róla a kormányzati tájékoztató oldal. 26 161-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 86 134. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 28 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 
Kórházban 6061 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen. 
Az Operatív törzs jelenleg 86 óvodában (3 százalék) és 11 iskolában (0,4 százalék) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 134 osztályban és 17 iskolában (0,6 százalék) digitális órarendet.

Közölték, hogy egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása.  Emlékeztettek arra, hogy a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Az Országgyűlést arra kérték, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa majd meg, az erről szóló javaslatról kedden szavaz a parlament.  Hangsúlyozták, hogy a kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában, és óriási az egyéni felelősség. Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.  A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.